De toerist van morgen

toerist van morgen

Op 12 december 2011 organiseerde Toerisme Vlaanderen de #toeristvanmorgen, een rondetafel rond innoverend ondernemen in toerisme. 272 deelnemers discussieerden er over de belangrijkste uitdagingen voor toerisme, gingen aan de slag in creatieve workshops en lieten zich inspireren door dwarsdenkers. Dit leidde tot tientallen ideeën, aanbevelingen en suggesties die we hebben gebundeld in zeven conclusies. Deze conclusies zijn voorgelegd aan de Vlaamse Regering:

1.    Gratis online is een absolute must voor toerisme
2.    Vlaanderen moet een authentieke beleving aanbieden aan toeristen
3.    Onze klanten nog beter leren kennen: het belang van kennis op maat
4.    Kennisuitwisseling moet worden bevorderd
5.    Toegevoegde waarde creëren vereist creativiteit en samenwerking
6.    De voorbeeldrol van de digitale overheid
7.    Eenvoud siert, ook bij de overheid

Klik door op elke conclusie om meer te weten te komen, bekijk een samenvatting van deze zeven aanbevelingen of lees het volledige eindrapport via deze link.

De rondetafel is ook geëvalueerd door de deelnemers. Zij geven het evenement een gemiddelde score van 7,6 op 10. Bijna negen op de tien (88%) zou waarschijnlijk of zeker opnieuw deelnemen aan een eventuele volgende editie. Eveneens bijna negen op de tien deelnemers (87%) wil misschien of zeker actief meewerken aan een eventuele volgende editie. Daaruit kunnen we niet alleen besluiten dat de deelnemers de #toeristvanmorgen wisten te waarderen, maar vooral dat innoverend ondernemen in toerisme een onderwerp is dat leeft in onze sector.

Wij gaan dan ook aan de slag met de conclusies van de rondetafel. We laten een aantal trajecten die op 12 december zijn opgestart, zoals het “touristlab”  en “toerisme in 2034” verder lopen. We hebben ook enkele nieuwe projecten opgestart die door de deelnemers naar voor werden geschoven, zoals “Vlaanderen door andere ogen”, “leerondernemingen in toerisme” en het “stroomlijnen van stages in toerisme”. Binnenkort ontvang je meer informatie over deze projecten. Een aantal andere projecten wordt nog verder uitgewerkt omdat de ideeën weliswaar veelbelovend maar nog te pril zijn om ze nu al in concrete acties om te zetten. Tot slot blijven we samenwerkingen opzetten om de kennis over en innovatiecapaciteit van onze sector te verhogen. Zo vind je ons terug op het congres Hotel 2012 en werken wij met het Ondernemerscentrum Ieper samen in hun pilootproject over het hotel van de toekomst.

Uiteraard blijven we informeren over de vorderingen van de projecten. Meer zelfs, wij hebben jouw input, creativiteit en energie nodig om deze projecten te kunnen realiseren. Kortom: je hoort nog van ons!

Voor iedereen die er bij was, maar ook voor zij die er niet geraakt zijn, vind je hier presentaties, foto's en videoopnames van deze geslaagde dag.
Meer informatie over Vlaanderen in Actie vind je op http://vlaandereninactie.be