Toegankelijkheidslabel

Toegankelijkheid label
Sinds begin 2008 bestaat er in Vlaanderen een toegankelijkheidslabel voor vakantieverblijven. Dit label is niet vrijblijvend. De uitreiking gebeurt door Toerisme Vlaanderen na een grondige controle ter plaatse volgens de Toegankelijk Vlaanderen-methode (afgekort Toevla).

Controle

Een speciaal hiervoor opgerichte labelcommissie, met vertegenwoordigers van de handicapbeweging en van de toeristische sector, beslist op basis van de meetgegevens welk label aan een gebouw wordt toegekend of welke voorwaarden eerst nog vervuld moeten worden. 

Label in 3 niveaus

A+ label Het label A+ betekent dat het vakantieverblijf positief (+) scoort op de essentiële onderdelen (*). Het voldoet aan strenge toegankelijkheidsnormen en is op comfortabele en zelfstandige wijze toegankelijk.
a label Het label A betekent dat we het vakantieverblijf als basistoegankelijk beschouwen. Voor de meeste mensen met een beperkte mobiliteit is dit bruikbaar, maar mogelijk is extra inspanning of een helper nodig.
informatieve label Het informatieve label betekent dat dit gebouw objectief onderzocht is, maar dat één of meer vastgestelde knelpunten maken dat sommige gasten hier moeilijk of onmogelijk kunnen logeren. Dit probleem stelt zich in de praktijk vooral voor rolstoelgebruikers.

Meer weten

Hoe je een label aanvraagt en welke verblijven je hierin al voorgegaan zijn, lees je op de site van het Infopunt Toegankelijk Reizen.

De criteria van Toerisme Vlaanderen voor een toegankelijk gebouw of een toegankelijke ruimte zijn speciaal voor de toeristische sector omgezet in handige technische fiches. Voor elk onderdeel - parkeerplaats, toilet, trap, keuken, tentoonstellingsruimte - is er een fiche met uitleg in woord en beeld.

Promotie

De vakantieverblijven met A en A+ label krijgen een plaats in de brochure "All In: Toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel" (ook beschikbaar in het Frans en het Engels via www.toegankelijkreizen.be). 


Vraag gratis een exemplaar bij het Infopunt Toegankelijk Reizen.