Voor ondernemers

afbeelding duurzaam

KOALA: KlimaatzOrg en -Advies voor toeristische Logies en Attracties

De trend naar een kleinere ecologische voetafdruk in de toeristische sector is al langer ingezet. De Vlaamse overheid lanceerde in september 2015 een gratis begeleidingstraject voor toeristische ondernemingen om de CO2-uistoot van hun zaak te verlagen. Investeringen in energie-efficiëntie komen niet enkel het milieu, maar ook de concurrentiekracht van je onderneming ten goede. Maak kennis met KOALA.

Voor meer informatie: www.agentschapondernemen.be/koala
Geïnteresseerd? Dien je aanvraag in via toon.driesen@agentschapondernemen.be (tot eind 2016)

Groene Sleutel

Vlaanderen heeft sinds 2007 een ecolabel voor toeristische bedrijven: de Groene Sleutel. Toeristische bedrijven die zuinig omspringen met energie en water, aan afvalpreventie en -sortering doen, en werknemers én bezoekers aanzetten tot een zo milieubewust mogelijk gedrag, kunnen het ecolabel ‘Groene Sleutel’ in de wacht slepen. Een ecolabel is een vrijwillig beleidsinstrument dat de toeristische sector moet aanzetten om meer zorg te dragen voor het milieu.

Het ecolabel is operationeel voor campings, jeugdlogies, hotels, gastenkamers, vakantiecentra, attracties en meetinglocaties. 

Meer informatie op www.groenesleutel.be

Travelife

Tussen 2007 en 2010 hebben zo'n 200 Vlaamse reisbureaus het Europese trainingspakket Travelife gevolgd en het examen succesvol afgelegd. Alle Vlaamse reisbureaus volgden vanaf november 2007 dezelfde training op www.travelife.eu als hun partners in Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland.

De Nederlandstalige cursus Duurzaam Toerisme van Travelife kun je hier downloaden (pdf).

Meer info: www.travelife.eu

Travel Award voor meest duurzame touroperator

Vanaf 2007 wordt een Travel Award uitgereikt voor de categorie duurzaamheid en meer bepaald voor de meest duurzame touroperator. Elk jaar worden touroperators opgeroepen om deel te nemen aan deze wedstrijd. De Travel Awards worden georganiseerd door Travel Magazine, het vakblad voor de toeristische privésector.  Touroperators kunnen deelnemen door een dossier in te dienen dat daarna door een onafhankelijke jury beoordeeld zal worden.

De criteria zijn gebaseerd op de criteria van Tourism for tomorrow awards; een internationale erkenning voor verschillende categorieën m.b.t. toerisme en duurzaamheid. Joker mocht de Travel Award Sustainable Tour Operator maar liefst vier keer ontvangen, Thomas Cook een ook Jetair mochten ook al de award in ontvangst nemen. Hier vind je een overzicht van goede praktijkvoorbeelden (pdf) geselecteerd uit de ingediende dossiers van 2010.