China

Bootje met gids en toeristen in Brugge
Lees hieronder meer over de werking van Toerisme Vlaanderen en zijn partners op de Chinese markt. Onderaan de pagina vind je de handleiding 'Interculturele dienstverlening China' met tips voor de dagelijkse omgang met Chinese toeristen. Ten slotte vind je de contactgegevens van ons kantoor in Peking, voor al je vragen over bestemmingspromotie in China.

Chinese krant bekroont Gent als familiebestemming

De gerenommeerde Chinese krant Global Times bekroonde eind 2019 Gent tot één van de meest geliefde steden voor gezinnen die op vakantie gaan (‘Cities Most Favoured by Family Travellers’). Deze titel kan op heel wat faam rekenen aangezien de Chinezen familiereizen hoog in het vaandel dragen. Bovendien is Global Times één van de belangrijkste en meest invloedrijke kranten in China. De prijs is een mooie erkenning voor de manier waarop we stad Gent en het Van Eyck-jaar 2020 promoten. 

Vlaanderen verkozen tot culturele bestemming van 2019

Onze promotie rond de Vlaamse Meesters en het culturele erfgoed van Vlaanderen werpt duidelijk haar vruchten af op de Chinese markt. Op 6 december 2019 verkoos het gerenommeerde Chinese Voyage Magazine Vlaanderen als dé bestemming van 2019 voor kunst- en cultuurliefhebbers. 

Voyage Magazine is een stijlvol reismagazine dat maandelijks 968 000 exemplaren verspreidt. Het magazine promoot kwaliteitsvolle reizen aan de elite in China.

Award 'Art and cultural destination 2019'

Aftrap WeChat Alliance

Op 26 november 2019 lanceerde WeChat in China de ‘Welcome with WeChat Alliance’. Toerisme Vlaanderen is één van de oprichters van de alliantie. De alliantie zal leden ondersteunen bij het digitaliseren van hun inhoud en diensten, trainingen aanbieden over effectieve werkwijzen en innovatieve oplossingen financieren. Doel van het project? Samen met toeristische autoriteiten over de hele wereld diensten digitaliseren om de groeiende Chinese markt voor uitgaand toerisme te ondersteunen. 

WeChat, uitgerold door technologiegigant Tencent in 2011, is een populair platform voor instellingen, merken en andere entiteiten om volgers aan te spreken. Eind september 2019 had WeChat 1,15 miljard maandelijks actieve gebruikers.

De lancering van de alliantie kwam er nadat WeChat in 2016 ‘WeChat Go’ lanceerde, een open samenwerkingsprogramma om internationale partners te helpen Chinese reizigers te bedienen.


Europese campagne maakt Chinese toeristen warm voor Vlaamse Meesters

In kader van het ‘EU-China Tourism Year’ enthousiasmeerden we in 2018-2019 Chinese reisliefhebbers voor een bezoek aan Vlaanderen en zijn Vlaamse Meesters. We bundelden onze krachten met het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en de Eurail Group, en ontvingen subsidies van de European Travel Commission (ETC) en de Europese Commissie. 

De campagne bevatte gevarieerde acties en activiteiten gericht naar de Chinese reis- en kunstliefhebber: een persconferentie, trip met influencers, tentoonstelling en mobiele landingspagina. Dankzij deze gerichte acties verhoogden we de awareness van Chinese reizigers over de troeven van Vlaanderen en Nederland, in combinatie met een Eurail-treinpas.

Lees hier meer.

Vlaamse pop-up boekenwinkel in Beijing

Van 26 april tot en met 7 juni 2019 leerden duizenden Chinese boekenwurmen Vlaanderen kennen in Beijing. In samenwerking met mediapartner Kandaola App, vliegmaatschappij Hainan Airlines, Kipling en TINTIN, zette Toerisme Vlaanderen een pop-up boekenwinkel rond Vlaanderen op in de Yanjiyou ‘Grand summit store’. De boekenwinkel bevond zich in het ‘Grand summit’ shoppingcenter (Guanshe) in Liangmaqiao, één van de meest populaire shoppingcenters in Beijing, waar dagelijks gemiddeld 4 000 bezoekers langskomen. De pop-up boekenwinkel was gedecoreerd met elementen van Vlaanderen, met als hoofdthema ‘Inspired by Bruegel – Art & Nature’. 

Op 26 april 2019 nodigden we meer dan 40 Chinese perscontacten uit voor een persconferentie in de boekenwinkel. Tijdens die conferentie deelden we verhalen rond Bruegel, impressies van de mooie Vlaamse natuur en info over de Vlaamse Meesters met de pers en het publiek. Met als resultaat een tiental verslagen in Chinese on- en offline media, waaronder ook in het maandelijkse magazine ‘Wings of China’ van de vliegmaatschappij Air China. 

 

Global Times China bekroont campagne ‘Experience the Flemish Masters’

Op 26 maart 2019 mochten we in China de award voor ‘De beste reisroutes voor liefhebbers van wetenschap en cultuur' in ontvangst nemen van de Engelstalige Chinese krant ‘Global Times’. We kregen de award voor onze campagne ‘Experience the Flemish Masters’, waarin we de Vlaamse Meesters en Vlaanderen als toeristische bestemming voorstellen.

Lees er hier alles over.

Succesvolle handelsmissie in China met 9 toeristische partners 

9 toeristische partners bezochten van 14 tot 19 november 2018 samen met Toerisme Vlaanderen Peking, Shanghai en Shenzen als onderdeel van een handelsmissie naar China. Toerisme Vlaanderen zorgde tijdens de missie voor begeleiding op maat om de partners zoveel mogelijk contacten te laten leggen met touroperators en business partners.

Toerisme Vlaanderen  zorgde voor een volledig professioneel programma voor de partners: een workshop, presentaties en op maat gemaakte verkoops-gesprekken. De toeristische partners konden bovendien rekenen op logistieke ondersteuning ter plaatse (Chinese assistentie) en professionele begeleiding van begin tot einde.  

3 prestigieuze awards in China

Toeristisch Vlaanderen sleepte in december 2018 maar liefst 3 prestigieuze awards in de wacht in China. De nieuwsdienst Global Times riep Brugge uit tot één van de 'Cities Most Favoured by Family Travellers', het reis- en mediaplatform Pinchain beloonde Vlaanderen met de titel 'Most Preferred Travel Destination' en onderwijsplatform Juesheng zet onze bestemming in de 'Top 10 Edu Travel Destinations'.

Deze awards zijn een grote eer en duidelijk signaal dat onze gerichte inspanningen in China opleveren.

China zet Vlaamse tuinen in de bloemetjes

Op donderdag 20 september 2018 organiseerden we samen met Brussels Airport en Hanan Airlines een bloemenevenement in de botanische tuin van Shenzhen, China. Deze samenwerking vond plaats in het kader van de promotie van de directe vlucht tussen Shenzhen en Brussel naarde Chinese bevolking.

De promotionele actie lokte vooral Chinese media en partners uit de toeristische sector. We stelden Vlaanderen voor als groene bestemming en promootten de rechtstreekse vlucht naar Brussel voor meer dan 100 aanwezigen.

De Chinese bevolking staat bekend om haar liefde voor bloemen en tuinen. Hierin zag Toerisme Vlaanderen de ideale kans om onze eigen bloemen en tuinen in de kijker te zetten. Op dezelfde dag van het evenement opende in een gedeelte van de botanische tuin een fototentoonstelling over Vlaamse tuinen. Twee weken lang werd Vlaanderen hiermee letterlijk in de bloemetjes gezet.

Het evenement en de fototentoonstelling kregen een vermelding in drie grote kranten van Shenzhen, net als de actie zelf en de nieuwe rechtstreekse vlucht.

China onder de indruk van Vlaanderen als meeting- en congreslocatie

Op 19 september 2018 organiseerde Toerisme Vlaanderen een MICE-evenement in de Chinese stad Guangzhou. Met dit professioneel evenement promoten we Vlaanderen als uitstekende meeting- en congreslocatie.

We verwelkomden een 40-tal professionele congresorganisatoren (PCO's). Tijdens het evenement gaf onze MICE-vertegenwoordiger uit Azië een uitgebreide en gedetailleerde presentatie over Vlaanderen. Het publiek was sterk onder de indruk van de faciliteiten die Vlaanderen te bieden heeft als meeting- en congreslocatie.

In 2017 ontving Vlaanderen 54 898 zakentoeristen uit China. Met dit soort initiatieven halen we alles uit de kast om meer meetings, congressen en incentives uit China naar Vlaanderen te halen.

Evenement Guangzhou, China 

 

Vlaanderen wint Global Times award in China

Chinese Global Times award voor Vlaanderen


Vlaanderen kreeg in april de prijs voor ‘Best countryside destination to travel by car’ van de Global Times, één van de belangrijkste en meest invloedrijke kranten in China. De krant prijst daarmee niet slechts één Vlaamse stad aan, maar spoort haar lezers aan om Vlaanderen in zijn geheel te ontdekken. Deze erkenning bewijst dat - naast de promotie van de kunststeden – ook onze inspanningen ter promotie van Vlaamse kastelen, parken, tuinen, … hun vruchten afwerpen.

 

Nieuwe rechtstreekse vluchten verbinden China en Brussel

De succesvolle promotie van Vlaanderen op de Aziatische markt wordt versterkt door de uitbouw van rechtstreekse vliegverbindingen naar onze bestemming. Hainan Airlines lanceerde zopas een rechtstreekse vlucht tussen Shenzhen en Brussel. De eerste vlucht op deze lijn ging feestelijk de lucht in, en we maakten de passagiers warm voor hun verblijf in België met een geschenkenpakket dat onder andere Vedett-bier bevatte.

Ook luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific biedt een rechtstreekse vlucht naar Brussel aan, maar dan vanuit Hong Kong. Op 2 april nam Toerisme Vlaanderen deel aan een workshop van Cathay Pacific in een bierbar in Shanghai. Samen promootten we de vlucht bij de aanwezige trade-contacten.

Eerste rechtstreekse vlucht tussen Shenzhen en Brussel gaat feestelijk de lucht in

 

Vlaamse tuinen in de bloemetjes gezet in Shanghai

Van 22 maart tot en met 7 mei 2018 vindt in de Botanische Tuin in Shanghai de ‘Shanghai International Flower Show’ plaats. Toerisme Vlaanderen greep deze kans aan om onze eigen tuinen en bloemenpracht onder de aandacht te brengen. De Vlaamse tuindesigner Dina Deferme mocht een tuin ontwerpen als onderdeel van de bloemenshow. Een gedeelte van de Botanische Tuin werd bovendien opengesteld voor een fototentoonstelling over Vlaamse tuinen. 

Samen met Brussels Airport en Hainan Airlines organiseerde Toerisme Vlaanderen op 30 maart een evenement op deze prachtige locatie. We stelden Vlaanderen als groene bestemming voor en promootten de rechtstreekse vlucht naar Brussel voor meer dan 100 aanwezigen, waaronder gerenommeerde media en belangrijke opinieleiders. 

Persconferentie over Vlaanderen en Vlaamse tuinen in Shanghai

 

Smakelijke samenwerking met KFC China en Caissa

Begin februari 2018 startte de fastfoodketen Kentucky Fried Chicken in China met de verkoop van Belgische producten in 4 800 vestigingen. Klanten smullen er vanaf nu van Belgische wafels en mokkakoffie met Belgische chocolade. Om de lancering van deze producten in KFC te ondersteunen, waren er ook promofilmpjes - gefilmd in samenwerking met Toerisme Vlaanderen - te zien op verschillende kanalen met een groot bereik in China.

De toonaangevende touroperator Caissa greep dit moment aan om nieuwe Vlaamse en Belgische reisprogramma’s te ontwikkelen, te promoten en te verkopen.

Belgische wafels en chocolade te koop bij KFC in China

 

Honderdtal journalisten proeven van Vlaanderen in Beijing

Op dinsdag 6 februari 2018 organiseerde Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met de Belgische ambassade in China en het gerenommeerde Chinese productiehuis WE PLAY, een persmoment voor een honderdtal journalisten van Chinese media in Beijing. De pers werd uitgenodigd in het ‘China Millennial Monument – The Art Gallery’, een galerij waar het Chinese publiek kan kennismaken met kunst en cultuur van over de hele wereld. 

De aanleiding van het persgebeuren? ‘Tell The World Who You Are II’, een tv-reality show van WE PLAY waarin de traditionele Chinese cultuur en andere internationale topculturen elkaar ontmoeten. In de zomer van 2017 werden er in samenwerking met Toerisme Vlaanderen een aantal afleveringen ingeblikt in verschillende Vlaamse kunststeden. 

Op het persmoment kregen de journalisten een onderdompeling in de Vlaamse cultuur. Onze Vlaamse Meesters stonden centraal. Bovendien maakten we van de gelegenheid gebruik om het hefboomproject DIVA - het nieuwe Diamantmuseum in Antwerpen - te introduceren bij de Chinese pers.

Toerisme Vlaanderen blikt alvast tevreden terug op het persmoment, waarop Vlaanderen en het Vlaamse Meesters-project bij heel wat Chinese journalisten in de kijker stonden. Nu is het uitkijken naar de eerste uitzending van het programma op de Chinese televisie later in 2018.

Vlaamse Meesters in Beijing

 


Interculturele dienstverlening voor toeristen uit China

Heb jij rechtstreeks contact met Chinese toeristen? Werk je aan de balie van een hotel of een dienst voor toerisme, werk je in een restaurant, ben je gids, taxichauffeur...? In opdracht van Toerisme Vlaanderen maakte ViaVia Tourism Academy een praktische handleiding met heel veel tips voor de dagdagelijkse omgang met Chinese toeristen. Bekijk en/of download de handleiding 'Interculturele dienstverlening voor toeristen uit China' (toegankelijke pdf).


Op zoek naar concrete toeristische cijfers? Bekijk de aankomst- en overnachtingsstatistieken op onze website.


Contact

Tourist Office for Flanders / Belgium
Room C-807, Wantong Center
No. A6, Chaoyangmenwai Avenue
Chaoyang District
Beijing 100027
PR China

Tel. +86 10 8442 57 44
Fax. +86 10 8442 57 44
info@visitflanders.com
www.visitflanders.com