Concrete steunmaatregelen voor toeristische sector

De impact van het coronavirus laat zich zeer hard voelen in de toeristische sector. Samen met de Vlaams Minister van Toerisme organiseren we ons om de toeristische sector met concrete maatregelen te ondersteunen. Uiteraard verdedigen we de toeristische sector waar nodig, ook op verschillende politieke vlakken. Graag nemen we deel aan het bankenoverleg om de specifieke belangen van onze toeristische partners te behartigen.

We brengen je via deze pagina telkens zo snel mogelijk op de hoogte van nieuwe of aanvullende steunmaatregelen voor toeristische ondernemers. Wil je zeker niets missen? Schrijf je dan ook in op onze nieuwsbrief

Lopende steunmaatregelen voor (toeristische) ondernemers via VLAIO

Om de zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen tijdens de coronacrisis voorziet de Vlaamse overheid een aantal nieuwe steunmaatregelen alsook een versoepeling van verschillende bestaande subsidies. Een overzicht van alle steunmaatregelen, vind je op de website van VLAO.


 

Toegekende steun aan de sociaal-toeristische sector

Voor de sociaal-toeristische sector waren er in 2020 volgende extra steunmaatregelen vanuit de Vlaamse Regering:

 • Toerisme Vlaanderen inde geen pacht bij zijn jeugdherbergen, een maatregel ter waarde van 1 miljoen euro. 
 • Er ging 5 miljoen euro naar sociale kortingen die verblijven en attracties geven aan mensen in armoede. Veel van die toeristische ondernemers hebben het op dit moment zelf te moeilijk om die kortingen toe te kennen. Daarom nam Toerisme Vlaanderen ze éénmalig voor zijn rekening. 
 • 3,85 miljoen euro ging naar onze Vlaamse zorgverblijven, die samen elk jaar een vakantie op maat mogelijk maken voor 28 000 mensen. 
 • Toerisme Vlaanderen voorzag daarnaast ook 2,5 miljoen euro steun voor de vakantie-organisaties die samenwerken in het netwerk ‘Iedereen verdient vakantie’. Deze organisaties realiseren ongeveer 700 000 overnachtingen voor mensen die het niet altijd zo makkelijk hebben. 
 • Nog eens 12,1 miljoen euro ging naar jeugdverblijven, want door het wegvallen van bijvoorbeeld schooluitstappen staan ook zij zwaar onder druk. 
 • Al deze middelen kwamen bovenop de 5 miljoen euro aan generieke inspanningen die Toerisme Vlaanderen al doet naar deze doelgroepen.
Inmiddels werd er al 20,5 miljoen euro aan steunmaatregelen toegekend aan de jeugd- en zorgverblijven en jeugdhostels
 
Ronde 1: 12,5 miljoen euro
 • 18 Vlaamse zorgverblijven ontvangen samen 2,3 miljoen euro om de vakanties voor mensen met een zorgnood die niet konden plaatsvinden te compenseren.
 • 15 vakantieorganisaties die zich vooral toeleggen op vakanties voor mensen met een beperking ontvangen samen 961 360 euro.
 • 348 jeugdverblijven krijgen samen 5,4 miljoen euro voor het wegvallen van de vele vakanties zoals bijvoorbeeld schooluitstappen.
 • Binnen het netwerk Iedereen verdient Vakantie ontvangen 241 toeristische partners samen 3,1 miljoen euro.
 • 19 projecten binnen de projectoproep #ontdekkingtroef krijgen in totaal 356 000 euro.
 • 93 Rap-op-Stap kantoren, dat zijn laagdrempelige reisbureaus, krijgen samen 372 000 euro.
Ronde 2: 4 miljoen euro
Ronde 3: 4 miljoen euro