Monitoring trends toerisme en coronavirus

Via verschillende bronnen monitoren we de impact van het coronavirus (COVID-19) op de toeristische sector. We updaten deze pagina geregeld met nieuw cijfermateriaal.

 

 

 

Laatste update: 04 augustus 2021

 

Navigeer naar:


 

CORONA-MONITORING 2021

 

Onderzoek reisintenties Belgen en houding tegenover toerisme in Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen heeft onderzoek gevoerd naar de reisplannen van de Belgen voor de zomer van 2021. Naast de reisplannen heeft ze bij de Vlamingen ook gepolst naar hoe zij staan tegenover toerisme in Vlaanderen en hoe de coronacrisis daarop heeft ingespeeld. Het onderzoek liep van 23 juni tot 7 juli 2021. De respondenten moesten de afgelopen drie jaar minstens 1 reis met overnachting ondernomen hebben. De resultaten vind je in onderstaande presentatie:

Onderzoek reisintenties Europeanen

De coronacrisis heeft de reisplannen van Nederlanders, Duitsers, Fransen, Britten Zwitsers, Oostenrijkers, Italianen en Spanjaarden ook voor deze zomer grondig beïnvloed. Vanuit Toerisme Vlaanderen voeren we onderzoek naar de reisintenties voor komende zomer in deze belangrijke Europese markten. Het onderzoek liep van 7 mei 2021 tot 17 mei 2021. De respondenten moesten de afgelopen 3 jaar minstens 1 buitenlandse trip met overnachting ondernomen hebben. De resultaten vind je in onderstaande presentaties.

Impact op de algemene toeristische sector

Bekijk onderstaande presentatie voor interessante cijfers over de impact van het coronavirus op de toeristische sector:

    • Boekingen in logies via Stardekk
    • Vliegboekingen via Amadeus
    • Tevredenheidsscores
    • Online vermeldingen van coronavirus in combinatie met reizen en toerisme 

Onderzoek reisintenties Belgen

Toerisme Vlaanderen peilde van mei tot eind juni om de twee weken naar de reisintenties van de Belgen voor deze zomer en naar wijzigende voorkeuren. Deze resultaten zijn uitvoerig verwerkt, zodat iedereen in detail kan nagaan welke intenties er leven bij de Belgen. In juli en augustus werd de monitoring even op pauze gezet, maar sinds midden september gingen we hier opnieuw mee van start. Tijdens de monitoring in september (golf 5) blikten we enerzijds terug op de zomer en keken we anderzijds vooruit naar het najaar en 2021.

De resultaten van golf 4 zijn weinig verrassend en stroken grotendeels met die van golf 3. De belangrijkste bevindingen vind je in onderstaande presentatie. De focus ligt hier ook op een aantal verschillen tussen Vlamingen en Walen en verschillen al naargelang leeftijd:

De resultaten van golf 3 vind je

Onderzoek reisintenties Europeanen

De coronacrisis heeft de reisplannen van Nederlanders, Duitsers, Fransen, Zwitsers, Oostenrijkers, Italianen en Spanjaarden deze zomer grondig beïnvloed. Vanuit Toerisme Vlaanderen voeren we onderzoek naar de reisintenties voor deze zomer bij een aantal belangrijke Europese markten De eerste onderzoeksgolf  liep van 11 tot 15 juni 2020. De tweede golf van 25 tot 29 juni 2020. De respondenten moesten de afgelopen 3 jaar minstens 1 buitenlandse trip met overnachting ondernomen hebben. De bevraging van golf 1 liep enkele dagen na de Europese beslissing die reizen in Europa deze zomer opnieuw mogelijk maakte. De resultaten van de eerste en tweede onderzoeksgolf vind je in onderstaande presentaties:
 
De resultaten van golf 2 kan je tevens raadplegen in een gedetailleerd rapport of infografiek
 

Vragen over dit cijfermateriaal? Stuur een mailtje naar kennisbeheer@toerismevlaanderen.be