Een toegankelijk avonturenpark? Natuurlijk!

Fysieke toegankelijkheid gaat vaak over het wegnemen van drempels of hindernissen. En wat doet een avonturenpark? Hindernissen toevoegen. Toch kunnen ‘toegankelijkheid’ en ‘avontuur’ hand in hand gaan. Dat bewijst The Outsider onder andere op een nieuwe site in Aalst. Zaakvoerder Hendrik Vandermarliere vertelt hoe zijn organisatie dat aanpakt.

The Outsider

The Outsider bestaat al meer dan 30 jaar. Eerst aan de kust en in Oudenaarde, intussen al op 5 locaties in heel het land. De jongste telg is The Outsider Aalst, amper 2 jaar oud. Hendrik schetst kort de ontstaansgeschiedenis: “Stad Aalst wilde graag een avontuurlijk bedrijf naast het nieuwe sportcentrum Schotte en schreef daarvoor een wedstrijd uit. Die hebben wij gewonnen. Misschien wel net dankzij onze aandacht voor toegankelijkheid, want die delen we met de stad.”

“Toegankelijkheid zit al meer dan 30 jaar in het DNA van The Outsider.”

“Toegankelijkheid zit in het DNA van The Outsider”, gaat Hendrik verder. “Zowel in dat van het bedrijf als in dat van onze medewerkers. Zo bouwden we ook op onze site in Oudenaarde een toegankelijke klimtoren en gaan onze medewerkers aan de kust in de winter als begeleiders mee op skivakantie met Anvasport.”

Klimmen op fabrieksschouw

Ook in Aalst ging er al van bij de ontwerpfase bijzondere aandacht naar toegankelijkheid. En het resultaat daarvan? Hendrik: “We ontwierpen met ons eigen team een verbeterde versie van onze eerste klimtoren. En we maakten de klimschouw toegankelijk, in samenwerking met stad Aalst.”

“Rolstoelgebruikers klimmen ook. Ze gebruiken andere steunpunten, zoals hun heup.”

“Dat laatste klinkt misschien gek, maar omdat we elk jaar een groot evenement organiseren voor To Walk Again, wisten we dat rolstoelgebruikers ook klimmen. Ze gebruiken dan bijvoorbeeld hun heup als extra steunpunt. Daarom suggereerden we om een luik te voorzien op het startplatform. Via dat luik kunnen we rolstoelen omhoog takelen tot op de starthoogte”, legt Hendrik uit.

De oude fabrieksschouw waarop je kan klimmen, is dé eyecatcher van de site. Hij verbindt het heden met het verleden en je ziet hem al van ver staan. Dat maakt het extra mooi dat net deze activiteit via een kleine aanpassing toegankelijk werd gemaakt.

klimmuur op fabrieksschouw

 

Altijd avontuurlijk

Daarnaast is het mogelijk om in een rolstoel deel te nemen aan Arrow Tag (een spel met pijl en boog) en Laser Battle (lasershooting). Hendrik: “Het terrein is onverhard, maar doenbaar. Het blijft dus een avontuurlijke activiteit, en dat is precies wat je wilt wanneer je naar hier komt.”

Hendrik heeft nog meer plannen om activiteiten toegankelijk te maken, vertelt hij: “Een tillift zou onze pedalo’s toegankelijk maken. Maar de oever van de Dender is eigendom van De Vlaamse Waterweg. En het is niet toegelaten om een constructie te plaatsen op die oever. We zijn nog op zoek naar een andere, creatieve oplossing. Tegelijk zijn we aan het experimenteren met een toegankelijk vlot van 4 meter bij 4.”

Toegankelijk vlot

Niet afwachten, gewoon doen

The Outsider staat zonder twijfel een stapje voor op andere avonturenparken, wat toegankelijkheid betreft. Heeft het zelf een voorbeeld om naar op te kijken of van te leren? “Eigenlijk niet”, antwoordt Hendrik. “Het komt er vooral op neer om zelf praktische oplossingen te zoeken.”

“Ook het sportcentrum en het jeugdverblijfcentrum naast de deur zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.”

“In Oudenaarde willen we nu het blotevoetenpad toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden”, vervolgt hij. “Je kan dan ofwel blijven afwachten en rondkijken, of gewoon aan de slag gaan. Paaltjes in de grond slaan, het hele parcours via een touw verbinden, en klaar is Kees.”

“Hier in Aalst hebben we veel gehad aan onze voormalige medewerker Arnout. Hij heeft maar één been en had hier met zijn enthousiasme een enorme voorbeeldfunctie. Bovendien was hij ervaringsdeskundige in toegankelijkheid én kende hij de technische mogelijkheden van onze installaties. Hij was dus ideaal geplaatst om aanpassingen voor te stellen. Jammer genoeg laat zijn gezondheid het niet meer toe om voor The Outsider te werken”, aldus Hendrik.

Samenwerken en communiceren

De belangrijkste partner van The Outsider Aalst is de stad, zowel qua financiële steun als qua concrete samenwerking. Hendrik: “We vormen een mooi geheel met onze buren: het sportcentrum van de stad biedt ook activiteiten voor rolstoelgebruikers aan en het jeugdverblijfcentrum ernaast behaalde het hoogste toegankelijkheidslabel. Daarnaast overleggen we met de toegankelijkheidsexperts van Inter en met de naburige gemeenten, in het kader van onze vaarroutes op de Dender.”

Via www.outsideraalst.be kan je contact opnemen met The Outsider Aalst voor een werkbezoek of een avontuurlijke uitstap.