Eerdere projecten

impuls_kunst
Toerisme Vlaanderen verleende in het verleden ook al inhoudelijke en financiële ondersteuning bij toeristische initiatieven. Hieronder vind je een korte beschrijving van enkele recente projecten.

Regionaal toeristisch onthaalcentrum voor de mijnstreek - Beringen

In Beringen werd een regionaal toeristisch onthaalcentrum voor de mijnstreek uitgebouwd. Het nieuwe onthaal is gehuisvest in het voormalige controlegebouw van de mijnsite van Beringen.  De centrale gang splitst het gebouw op in 2 grote open ruimtes, namelijk het shopgedeelte en de belevingsruimte. In de ruimte met een uitgebreide shop, waar je onder andere streekproducten, wandel- en fietskaarten … vindt, kan je ook aanschuiven aan een grote tafel waar je surft naar de toeristische infokantoren van de mijnstreek en kan bladeren door de verschillende infobrochures van de Limburgse steden en gemeenten.   Naast het shopgedeelte is er ook een belevingsruimte waar je de Limburgse mijnstreek kan ontdekken.  Zo is er een steengang nagebootst, vind je meer uitleg over de verschillende terrils en kan je aan de hand van verschillende foto’s de toeristische trekpleisters van de mijnstreek ontdekken.

onthaalcentrum beringen

 

Lakeside Paradise - Knokke-Heist

Dit project omvatte de bouw van een nieuw watersportcentrum aan de Put De Cloedt in Knokke-Heist, een zoetwaterplas van 11 ha, dat deel uitmaakt van het project 'Duinenwater'. Het watersportcentrum bestaat uit een jeugdherberg en een clubhuis met onthaal, berging voor watersportmateriaal, sanitair, kleedruimtes, leslokaal en polyvalentie ruimtes. Op de plas werd de eerste wakeboard- en waterskikabelbaan van Vlaanderen geïnstalleerd. Daarnaast worden ook tal van andere watersporten aangeboden worden zoals windsurfen, kajakken en kajak polo, optimist zeilen, stand up peddleboard, duikcursussen …

lakeside paradise

 

Happy Birthday Dear Acadamy - Antwerpen

In 2013 viert de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA) haar 350-jarig bestaan en het 50-jarig bestaan van haar afstudeerrichting mode. Via twee grote overzichtstentoonstellingen, één in het MAS | Museum aan de Stroom en één in het ModeMuseum, wordt de unieke relatie tussen traditie, heden en toekomst in beeld gebracht. Via het openluchtproject ANTWERP ICONS spreekt men toeristen en bewoners aan en lokt hen naar de tentoonstellingen. De uitvergrote modefoto’s verschijnen op meerdere locaties in het Antwerpse straatbeeld met telkens één iconisch silhouet uit het oeuvre van een gerenommeerde Antwerpse ontwerper. Toerisme Vlaanderen ondersteunt de viering van Happy Birthday Dear Academie en in het bijzonder ook ANTWERP ICONS.

HBDA

(c) BoyKortekaas - Etienne Tordoir

 

Memorial Museum Passchendaele 1917 - Zonnebeke

Het Memorial Museum Passchendaele 1917, in het centrum van Zonnebeke, houdt de herinnering levendig aan de Slag van Passendale, waarbij in 1917 in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers vielen voor een terreinwinst van amper 8 kilometer. Aan het bestaande museum werden een nieuwe vleugel over de Slag van Passendale, een herinneringsgalerij en een netwerk van Duitse en Britse loopgraven toegevoegd. Het bezoekerscircuit is door deze uitbreiding verdubbeld.

Memorial Museum Passendaele

 

Retro Ronde Deluxe

Op 26 mei 2013 organiseerde het Centrum Ronde van Vlaanderen vzw de  Retro Ronde Deluxe,  een fietstoertocht die gereden wordt op antieke fietsen en in een uitstraling van minstens 30 jaar oud. Voor de luxe-editie van 2013 lag de klemtoon op 1913, het jaar waarin Karel Van Wijnendaele de Ronde van Vlaanderen in het leven riep.

retroronde

(c) RetroRonde - Marc Demoor - Liesbeth Dewaele

 

Poelbergsite - Tielt

De Poelbergsite is het nieuwe rust- en belevingspunt van Tielt. Het voormalige schoolgebouw werd omgebouwd tot een interactief toeristisch infopunt met cafetaria, picknickluifel en bezoekerscentrum. Toeristen worden geïnformeerd aan de hand van aanraakschermen, interactieve tafels, luisterposten, filmfragmenten en een digitale tijdslijn.

 

foto Poelbergsite 


 Toeristisch onthaal in het STAM - Gent

STAM, het stadsmuseum van Gent, is intussen uitgegroeid tot een erfgoedforum en een wegwijzer naar andere culturele elementen in Gent. Toerisme Vlaanderen cofinancierde onder andere het ontwerp en de uitvoering van de onthaalbalie, zithoek, lockers, vestiaire, audiogidsen en het ticketingconcept van het stadsmuseum.

foto STAM

 

 Waterburcht Pietersheim - Lanaken

Na een hele reeks renovatiewerken is de Waterburcht Pietersheim uitgegroeid tot een toeristische trekpleister en natuur-educatiecentrum. De waterburcht valt op door de authentieke muren, poorttoren en toegankelijke loopbrug. Het middeleeuwse slot heeft er sinds 2011 ook een nieuw evenementenplein bij. Het plein is omgevormd tot een ontmoetingsplaats met houten podium, die het mogelijk maakt om kleine en grote evenementen te huisvesten.

 

foto Waterburcht 

De Lambiek - Beersel

Het bezoekerscentrum De Lambiek in Beersel streeft naar de voortzetting van de rijke traditie van ambachtelijke lambiekbieren. De bouw- en renovatiewerken zijn intussen afgewerkt. Het bezoekerscentrum bevat een degustatie- en demonstratieruimte, een terras, ruimte voor audiovisuele voorstellingen en een tentoonstellingsgedeelte.

 

 

Foto De lambiek 

Toeristisch infokantoor - Peer

Toerisme Vlaanderen wil het kwalitatief en gastvrij onthaal van internationale bezoekers verder uitbouwen en investeert daarom in specifieke toeristische projecten. Zo beschikt het toeristisch infokantoor in Peer intussen over interactieve belevingsruimtes, een reiswinkel en een streekproductenwinkel.

foto infokantoor peer