Familievriendelijkheid

Twee lachende kindjes met verfstrepen op hun gezicht
Gastvrije ondernemers die families hartelijk welkom heten, praktische voorzieningen binnen handbereik, boeiende belevingen voor en met de hele familie. Een warm thuisgevoel, maar dan op reis. Dat is dé ideale familievakantie. Toerisme Vlaanderen en zijn partners zetten Vlaanderen en Brussel op de kaart als een familievriendelijke bestemming met de voornaamste focus op erfgoed en horeca.

De Vlaamse overheid wil Vlaanderen laten uitgroeien tot dé leidende familievriendelijke erfgoedbestemming binnen Europa. Toerisme Vlaanderen ging meteen aan de slag. In 2017 werd er voor het eerst een Toerisme Vlaanderen Award uitgereikt voor 'meest toeristisch familievriendelijk product'. Zowel op vlak van bestemmingsontwikkeling als bestemmingspromotie, gingen we de uitdaging aan. Samen met onze partners. Op deze pagina vind je meer info over:


In de kijker: Opleiding 'communiceren met families' voor onthaalmedewerkers en suppoosten van musea

Familie in museum

 

 

Een geslaagd museumbezoek staat of valt met een hartelijke verwelkoming. Erfgoedbewakers en onthaalmedewerkers zijn vaak het eerste en meestal ook het enige aanspreekpunt van families tijdens hun bezoek aan een museum of erfgoedsite. Hun rol binnen een familievriendelijke werking is van cruciaal belang.

Daarom organiseert Toerisme Vlaanderen in samenwerking met FARO een opleiding rond ‘communiceren met families’ voor de erfgoedbewakers en onthaalmedewerkers van jouw museum of erfgoedsite. Deze opleiding geeft de nodige tips en tricks om families met kinderen tijdens hun bezoek te verwelkomen, aan te spreken of verder te helpen. Inge Van Reeth van De Derde Verdieping zorgt voor theorie, afgewisseld met interactieve oefeningen en dialoogvorm.

De opleiding vindt op twee verschillende momenten plaats. Je kan kiezen tussen:

- maandag 17 feburari 2020 van 9.15 tot 12.45 uur 
- maandag 17 februari 2020 van 13.15 tot 16.45 uur (VOLZET)

De opleiding gaat door in de kantoren van Visit Gent, Sint-Veerle plein (zaal Neptunus, 3de verdieping), Gent.

De plaatsen zijn beperkt! Inschrijven kon tot 11 feburari 2020 via dit formulier.


 

Publicaties

Van Toerisme Vlaanderen

  • 1. 2. 3. Familie! Zo maak je jouw museum of erfgoedsite familievriendelijk
  • Inspiratiegids 'Kinderen Welkom' met tips om je logies af te stemmen op kinderen en families
  • Brochure 'Familievriendelijke projecten' met praktische informatie over hoe je voor/bij begin van een toeristisch project rekening kan houden met families en kinderen 
  • Inspiratiebrochure 'Familievriendelijk Vlaanderen en Brussel' geeft een overzicht van het familievriendelijke aanbod in onze bestemming. Het is de in eerste plaats bedoeld voor de internationale reisprofessionals en journalisten maar dient ook als inspiratie voor andere toeristische aanbieders

Van onze partners


Subsidies

Een familievriendelijke bestemming is een gastvrije bestemming. Aanbieders heten er families welkom als volwaardige klanten. Niet enkel kinderen. Ook hun ouders en grootouders voelen zich onmiddellijk thuis In een familievriendelijk logies. 

Drie jongetjes op ontdekking met hun handen in een voelboxVia impulsprogramma's investeert Toerisme Vlaanderen in hefboomprojecten, projecten met een groot internationaal toeristisch potentieel en een groot rendement voor de maatschappij, de economie en onze ondernemers. Hierbij houden we ook rekening met het aspect 'familievriendelijkheid'. Pas als je echt een familievriendelijke koers wil varen, voelen families zich aangesproken en wordt hun bezoek een succes. Het is dus belangrijk om zowel op onthaal en dienstverlening, infrastructuur, beleving en communicatie in te zetten om een verschil te kunnen maken in de beleving van jouw familievriendelijk toeristisch product. Wij verzamelden heel wat inspirerende tips in onze brochure Familievriendelijke projecten.

Logiessubsidies

gezin ligt op bed en speelt verstoppertje

Toerisme Vlaanderen biedt logiesuitbaters subsidies voor investeringen in onroerende (niet-verplaatsbare) infrastructuur die is aangepast aan de behoeften en wensen van families. Denk bijvoorbeeld aan een verlaagde wasbak en een klein toilet of een verankerde luiertafel voor de allerkleinsten. 
Klik hier voor meer info over logiessubsidies.


   


Naar boven

Kennis en vorming

Zelfscan: wat doe je goed? En wat kan beter?

In het kader van het pilootproject werd de familiescan voor musea ontwikkeld. Deze tool is er eentje voor intern gebruik en kan dienen als inspiratiebron voor je jouw publiek gaat bevragen. Bovendien krijg je een beter zicht op bepaalde noden of wensen die je van je (potentiële) bezoekers te weten wil komen. Neem via de zelfscan jouw museum of erfgoedsite onder de familievriendelijke loep. 

Doe de zelfscan

Studiedag familievriendelijk erfgoed

Op donderdag 16 mei 2019 kwam je alles te weten over familievriendelijk erfgoed. Deze studiedag, die FARO en Toerisme Vlaanderen organiseren in het AfricaMuseum, stond open voor iedereen die wil weten hoe je een museum of erfgoedsite nog beter kan afstemmen op families

Lees er hier alles over

Pilootproject

Samen met erfgoedorganisaties FARO en Herita startte Toerisme Vlaanderen in 2016 een pilootproject op waarbij een drietal erfgoedsites met een familievriendelijk traject 'op maat' begeleid werden. Drie toonaangevende erfgoedsites namen hieraan deel: het AfricaMuseum in Tervuren, het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent en het Provinciedomein Raversyde in Oostende.

Dit traject liep van de zomer van 2016 tot begin 2019. Op 16 mei 2019 stelden we dit grootschalig project voor op de Studiedag Familievriendelijk erfgoed

Als startmoment organiseerden we een inspirerende studiereis naar Utrecht waar we samen enkele bijzondere familievriendelijke sites bezochten. In het najaar van 2018 organiseren we een open studiedag voor de sector waar de 'lessons learned' worden aangereikt.

Vorming voor logies

In het najaar 2018 organiseerden we twee inspiratiedagen met tips en tricks voor een familievriendelijke totaalaanpak van logies. De vormingen vonden plaats op twee locaties die we meteen als good practice naar voren schuiven:

  1. De Grote Linde in Beernem, een authentieke hoeve met vier gastenkamers en een vakantiewoning waar gasten met (klein)kinderen genieten van het uitgebreide familieaanbod en een speciaal arrangement kunnen boeken.
  2. Hotel Martin’s Patershof in Mechelen, een hotel dat op weekdagen een zakenpubliek aantrekt en tijdens weekends en vakantieperiodes met veel succes inzet op families met kinderen (via speciale arrangementen).

Naast de rondleiding en uitleg van de managers kwamen ook andere topics zoals ondersteuning en tools voor kwalitatieve logies, tips rond familievriendelijk onthaal, communicatie, infrastructuur en beleving. Hieronder vind je de presentaties: 

Vorming hostels

In november 2016 organiseerden we samen met de Vlaamse Jeugdherbergcentrale een studiedag rond familievriendelijkheid voor alle Vlaamse en Brusselse jeugdherbergen en hostels. We hadden het onder andere over de veranderende trends in het reisgedrag van families, inspirerende voorbeelden uit het buitenland en we gaven interessante tips die jeugdherbergen en hostels kunnen toepassen. (Her)bekijk hier de presentaties van deze studiedag:Naar boven

'Wij gastvrij, jij blij'-campagne

Button Wij gastvrij, jij blijHoreca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen zetten met deze campagne elke Vlaamse restaurantuitbater aan om iedereen welkom te heten in zijn zaak, ook families met kinderen. Op www.wijgastvrij.be vind je tal van tips en tricks rond gastvrijheid voor families. 

Als restaurantuitbater kun je gratis een promotiepakket aanvragen. Je ontvangt dan tien campagnebuttons, honderd placemats en feedbackkaartjes. De voorzijde van de placemat is een inkleurplaat voor de kids, op de achterzijde kunnen ze spelenderwijs meer leren over tafeletiquette. De feedbackkaartjes kun je bijvoorbeeld aanbieden aan je gasten samen met de rekening. De tools zijn verkrijgbaar in het Nederlands, Frans en Engels.


Inspiratie


 

Extra informatie

Brugge sleept familievriendelijke award in de wacht

De Chinese media en reisindustrie zetten na Brussel nu ook Brugge onze bestemming positief in de kijker als 'Cities Most Favoured by Family Travellers'. 

Global Times riep eind 2018 Brugge uit tot één van de meest familievriendelijke steden voor de Chinese bezoeker. Met een lezerspubliek van 10 miljoen mensen is Global Times één van de belangrijkste en meest invloedrijke nieuwsdiensten in China. Deze award is een mooie erkenning voor de manier waarop we Brugge en het familievriendelijk aanbod in Vlaanderen in China promoten.

Brussel bekroond als Most Popular City for Family Travel for Chinese travelers

We namen in december 2017 in Beijing de 'Most Popular City For Family Travel for Chinese travelers' award voor Brussel in ontvangst. Deze prestigieuze award is een belangrijke erkenning voor de inspanningen die Toerisme Vlaanderen levert in groeimarkt China

Toerisme Vlaanderen promoot Brussel al jaren als een familievriendelijke bestemming. De Chinese familiemarkt is bijzonder gecharmeerd door Brussel met haar Stripmuseum, stripwandeling en stripmuren, de Grote Markt, Manneken Pis, het Atomium, Mini-Europa en nog veel meer. 

Chinese travelers' award ‘Brussels Most Popular City for Family Travel’ Chinese travelers' award - Brussels Most Popular City for Family Travel

 

 

 

Naar boven