Familievriendelijkheid

Twee lachende kindjes met verfstrepen op hun gezicht
Gastvrije ondernemers die families hartelijk welkom heten, praktische voorzieningen binnen handbereik, boeiende belevingen voor en met de hele familie. Een warm thuisgevoel, maar dan op reis. Dat is dé ideale familievakantie. Toerisme Vlaanderen en zijn partners zetten Vlaanderen en Brussel op de kaart als een familievriendelijke bestemming met de voornaamste focus op erfgoed en horeca.

De Vlaamse overheid wil Vlaanderen laten uitgroeien tot dé leidende familievriendelijke erfgoedbestemming binnen Europa. Toerisme Vlaanderen ging meteen aan de slag. In 2017 werd er voor het eerst een Toerisme Vlaanderen Award uitgereikt voor 'meest toeristisch familievriendelijk product'. Zowel op vlak van bestemmingsontwikkeling als bestemmingspromotie, gingen we de uitdaging aan. Samen met onze partners. Op deze pagina vind je meer info over:


Publicaties

Van Toerisme Vlaanderen

  • Inspiratiegids 'Kinderen Welkom' met tips om je logies af te stemmen op kinderen en families
  • Brochure 'Familievriendelijke projecten' met praktische informatie over hoe je voor/bij begin van een toeristisch project rekening kan houden met families en kinderen 
  • Inspiratiebrochure 'Familievriendelijk Vlaanderen en Brussel' geeft een overzicht van het familievriendelijke aanbod in onze bestemming. Het is de in eerste plaats bedoeld voor de internationale reisprofessionals en journalisten maar dient ook als inspiratie voor andere toeristische aanbieders

Van onze partners


Subsidies

Een familievriendelijke bestemming is een gastvrije bestemming. Aanbieders heten er families welkom als volwaardige klanten. Niet enkel kinderen. Ook hun ouders en grootouders voelen zich onmiddellijk thuis In een familievriendelijk logies. 

Drie jongetjes op ontdekking met hun handen in een voelboxVia impulsprogramma's investeert Toerisme Vlaanderen in hefboomprojecten, projecten met een groot internationaal toeristisch potentieel en een groot rendement voor de maatschappij, de economie en onze ondernemers. Hierbij houden we ook rekening met het aspect 'familievriendelijkheid'. Pas als je echt een familievriendelijke koers wil varen, voelen families zich aangesproken en wordt hun bezoek een succes. Het is dus belangrijk om zowel op onthaal en dienstverlening, infrastructuur, beleving en communicatie in te zetten om een verschil te kunnen maken in de beleving van jouw familievriendelijk toeristisch product. Wij verzamelden heel wat inspirerende tips in onze brochure Familievriendelijke projecten.

Logiessubsidies

gezin ligt op bed en speelt verstoppertje

Toerisme Vlaanderen biedt logiesuitbaters subsidies voor investeringen in onroerende (niet-verplaatsbare) infrastructuur die is aangepast aan de behoeften en wensen van families. Denk bijvoorbeeld aan een verlaagde wasbak en een klein toilet of een verankerde luiertafel voor de allerkleinsten. 
Klik hier voor meer info over logiessubsidies.


   


Naar boven

Kennis en vorming

Pilootproject

Samen met erfgoedorganisaties FARO en Herita startte Toerisme Vlaanderen in 2016 een pilootproject op waarbij een drietal erfgoedsites met een familievriendelijk traject 'op maat' begeleid werden. Dit traject loopt van de zomer van 2016 tot het najaar van 2018.

Als startmoment organiseerden we een inspirerende studiereis naar Utrecht waar we samen enkele bijzondere familievriendelijke sites bezochten. In het najaar van 2018 organiseren we een open studiedag voor de sector waar de 'lessons learned' worden aangereikt.

Vorming voor logies

In het najaar 2018 organiseerden we twee inspiratiedagen met tips en tricks voor een familievriendelijke totaalaanpak van logies. De vormingen vonden plaats op twee locaties die we meteen als good practice naar voren schuiven:

  1. De Grote Linde in Beernem, een authentieke hoeve met vier gastenkamers en een vakantiewoning waar gasten met (klein)kinderen genieten van het uitgebreide familieaanbod en een speciaal arrangement kunnen boeken.
  2. Hotel Martin’s Patershof in Mechelen, een hotel dat op weekdagen een zakenpubliek aantrekt en tijdens weekends en vakantieperiodes met veel succes inzet op families met kinderen (via speciale arrangementen).

Naast de rondleiding en uitleg van de managers kwamen ook andere topics zoals ondersteuning en tools voor kwalitatieve logies, tips rond familievriendelijk onthaal, communicatie, infrastructuur en beleving. Hieronder vind je de presentaties: 

Vorming hostels

In november 2016 organiseerden we samen met de Vlaamse Jeugdherbergcentrale een studiedag rond familievriendelijkheid voor alle Vlaamse en Brusselse jeugdherbergen en hostels. We hadden het onder andere over de veranderende trends in het reisgedrag van families, inspirerende voorbeelden uit het buitenland en we gaven interessante tips die jeugdherbergen en hostels kunnen toepassen. (Her)bekijk hier de presentaties van deze studiedag:


  

Naar boven

'Wij gastvrij, jij blij'-campagne

Button Wij gastvrij, jij blijHoreca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen zetten met deze campagne elke Vlaamse restaurantuitbater aan om iedereen welkom te heten in zijn zaak, ook families met kinderen. Op www.wijgastvrij.be vind je tal van tips en tricks rond gastvrijheid voor families. 

Als restaurantuitbater kun je gratis een promotiepakket aanvragen. Je ontvangt dan tien campagnebuttons, honderd placemats en feedbackkaartjes. De voorzijde van de placemat is een inkleurplaat voor de kids, op de achterzijde kunnen ze spelenderwijs meer leren over tafeletiquette. De feedbackkaartjes kun je bijvoorbeeld aanbieden aan je gasten samen met de rekening. De tools zijn verkrijgbaar in het Nederlands, Frans en Engels.


Inspiratie


 

Extra informatie

We namen in december 2017 in Beijing de 'Most Popular City For Family Travel for Chinese travelers' award voor Brussel in ontvangst. Deze prestigieuze award is een belangrijke erkenning voor de inspanningen die Toerisme Vlaanderen levert in groeimarkt China

Toerisme Vlaanderen promoot Brussel al jaren als een familievriendelijke bestemming. De Chinese familiemarkt is bijzonder gecharmeerd door Brussel met haar Stripmuseum, stripwandeling en stripmuren, de Grote Markt, Manneken Pis, het Atomium, Mini-Europa en nog veel meer. 

Chinese travelers' award ‘Brussels Most Popular City for Family Travel’ Chinese travelers' award - Brussels Most Popular City for Family Travel

 

 

Naar boven