Hygiëne-, comfort- en classificatienormen Toerisme voor Allen

.
Hygiëne- veiligheids- en comfortnormen voor àlle erkende verblijven Toerisme voor Allen:
 1. In de gebouwen voorziet men afsluitbare en reinigbare vuilnisbakken. Buiten de gebouwen wordt een plaats voorbehouden voor volle vuilnisbakken en het dagelijkse huisvuil.
 2. Als er matrassen zijn dan hebben ze afneembare beschermhoezen die gewassen kunnen worden.
 3. in de kookruimte is er stromend water. Als ander water gebruikt wordt dan dat van het openbare waterleidingsnet, wordt het drinkwater ieder jaar op initiatief van de exploitant of eigenaar ontleed en goed bevonden door een door het Instituut voor Hygiëne en Epidemiologie erkend ontleedcentrum of door de provinciale gezondheidsinspectie. Het attest van de ontleding ligt ter inzage van de gebruiker.
 4. Er is minstens één toilet per vijftien personen. De toiletten zijn overdekt, duidelijk van elkaar afgescheiden, verluchtbaar, hygiënisch, verlicht en beschikken voortdurend over stromend water.
 5. Het gebouw is goed verluchtbaar en steeds proper en goed onderhouden.
 6. In elke ruimte is er voldoende verlichting, aangesloten op het elektriciteitsnet.
 7. Er zijn voldoende tafels en voldoende stoelen of banken in verhouding tot het aantal mogelijke gebruikers.
 8. In elke ruimte met slaapgelegenheid valt er rechtstreeks daglicht binnen. Elke ruimte met slaapgelegenheid staat ook in rechtstreekse verbinding met de buitenlucht.
 9. Er is minstens één aparte wasruimte. In of aan het verblijf is er per vijftien personen minstens één kraan met stromend water dat bestemd is voor sanitaire doeleinden.
 10. Elke slaapruimte heeft een minimaal volume van 4 m³ per persoon.
 11. Stapelbedden zijn bovenaan voorzien van een randbeveiliging. Als meer dan twee stapelbedden met de lange zijden tegen elkaar geplaatst zijn, beschikt elk stapelbed over een ladder aan de korte zijde van het bed.
 12. Ladders, vastgemaakt aan of geplaatst tegen stapelbedden, moeten altijd zo geïnstalleerd zijn dat de evacuatie van de personen, zowel uit de onderste als uit de bovenliggende bedden, niet gehinderd wordt.
 13. In de slaapruimtes is steeds in voldoende ruimte voorzien om bagage te plaatsen zodat dat de vluchtwegen en de weg naar de vluchtwegen niet door bagage versperd wordt.

Classificatienormen jeugdverblijven type A

Jeugdverblijven van het type A moeten niet alleen voldoen aan de hygiëne-, veiligheids- en comfortnormen, maar ook aan de volgende classificatienormen:

 1. Het centrum beschikt over een huishoudelijk reglement dat aan de gebruikers overhandigd wordt of dat op een duidelijk zichtbare plaats kenbaar wordt gemaakt aan de gebruikers.
 2. De verantwoordelijke van het centrum is gekend en steeds bereikbaar door de gebruikers.
 3. Indien een vereniging meerdere centra uitbaat, wordt er een exploitatierekening gemaakt per centrum. Voor centra op hetzelfde domein volstaat één exploitatierekening.

Classificatienormen jeugdverblijven type B

Jeugdverblijven van het type B moeten voldoen aan de hygiëne-, veiligheids- en comfortnormen, aan de classificatienormen van jeugdverblijven type A en aan de volgende classificatienormen:

 1. De slaapruimten zijn voorzien van bedden of ledikanten, matrassen en matrasbeschermers voor alle gebruikers.
 2. Er is een aparte ingerichte keuken, een gootsteen en een koele eetwarenberging of koelkast.
 3. In jeugdverblijfcentra met een capaciteit tot twintig personen is er minstens één douche. Vanaf een capaciteit van eenentwintig personen zijn er minstens twee gescheiden douches.


Classificatienormen jeugdverblijven type C

Jeugdverblijven van het type C moeten voldoen aan de hygiëne-, veiligheids- en comfortnormen, aan de classificatienormen van jeugdverblijven type A én B en aan de volgende classificatienormen:

 1. De slaapruimten zijn ingericht met bedden of ledikanten, matrassen en matrasbeschermers, hoofdkussens en dekens voor alle gebruikers. Per matras wordt minstens in één beschermhoes, één hoofdkussen en één deken voorzien.
 2. Het centrum beschikt over een keuken voor de gebruikers of over de mogelijkheid tot volpension.
 3. De keuken voor de gebruikers is volledig ingericht, met voldoende kookmateriaal en eetgerei. In verhouding tot de capaciteit zijn er een of meer branders, kookpitten of fornuizen en een koele eetwarenberging of koelkast.
 4. Als de exploitant of eigenaar gebruikmaakt van de keuken, dan is die niet toegankelijk voor de gebruikers.
 5. Per capaciteit van twintig personen is er minstens één douche.
 6. In centra met een capaciteit tot twintig personen is er, buiten de eetzaal en de slaapruimtes, nog minstens één lokaal voor minstens vijftien personen. In centra met een capaciteit van eenentwintig tot veertig bedden zijn er, buiten de eetzaal en de slaapruimtes, minstens twee lokalen voor telkens minstens vijftien personen. Per volledige aanvullende schijf van veertig bedden is er één lokaal extra voor minstens vijftien personen.

Classificatienormen hostels

Hostels moeten voldoen aan de hygiëne-, veiligheids- en comfortnormen en aan de volgende classificatienormen:

 1. Het centrum beschikt over een huishoudelijk reglement dat aan de gebruikers overhandigd wordt of dat op een duidelijk zichtbare plaats kenbaar wordt gemaakt aan de gebruikers.
 2. De verantwoordelijke van het centrum is gekend en steeds bereikbaar door de gebruikers.
 3. Indien een vereniging meerdere centra uitbaat, wordt er een exploitatierekening gemaakt per centrum. Voor centra op hetzelfde domein volstaat één exploitatierekening.
 4. De slaapruimten zijn voorzien van bedden of ledikanten, matrassen en matrasbeschermers voor alle gebruikers. 
 5. In jeugdverblijfcentra met een capaciteit tot twintig personen is er minstens één douche. Vanaf een capaciteit van eenentwintig personen zijn er minstens twee gescheiden douches.
 6. De slaapruimten zijn ingericht met bedden of ledikanten, matrassen en matrasbeschermers, hoofdkussens en dekens voor alle gebruikers. Per matras wordt minstens in één beschermhoes, één hoofdkussen en één deken voorzien.
 7. Als de exploitant of eigenaar gebruikmaakt van de keuken, dan is die niet toegankelijk voor de gebruikers.
 8. Per capaciteit van twintig personen is er minstens één douche.
 9. Er zijn minstens één computer met internetverbinding en een draadloze internetverbinding aanwezig die op elk moment ter beschikking staan van de gebruikers.
 10. Het verblijf is dag en nacht toegankelijk voor de gebruikers.
 11. Het verblijf biedt een beveiligde opbergruimte aan voor de bagage van de gebruikers.
 12. Het onthaal van het verblijf omvat een vaste balie waarop de openingsuren duidelijk vermeld staan; het personeel is meertalig en er zijn meertalige toeristische brochures beschikbaar.
 13. Als de hostel over een keuken, bestemd voor de gebruikers, beschikt, dan is deze volledig ingericht, met voldoende kookmateriaal en eetgerei. In verhouding tot de capaciteit zijn er een of meer branders, kookplaten of fornuizen en een koele eetwarenberging of koelkast.