Impulsprogramma Vlaamse Regio's 2014

Impulsprogramma Vlaamse Regio's
Toerisme Vlaanderen investeert via het impulsprogramma Vlaamse Regio's in projecten die de toeristische meerwaarde van de Vlaamse Regio's vergroten. De nadruk ligt daarbij op projecten die bijdragen tot een kwalitatief fysiek en virtueel toeristisch onthaal en projecten die de positionering en identiteit van Vlaanderen en van de regio versterken.

Toerisme Vlaanderen ontving 45 aanvragen voor de oproep Impulsprogramma Vlaamse Regio's 2014. Alvast bedankt aan alle projectindieners voor het uitwerken van jullie ideeën.

 

 

Goedgekeurde projecten Impulsprogramma Vlaamse Regio's 2014

Hieronder vind je een overzicht van de ingediende projecten voor het Impulsprogramma Vlaamse Regio's die in 2014 mochten rekenen op een subsidie. Klik in de tabel op de naam van het project voor meer informatie.

ProjectnaamAanvragerSubsidiebedrag
Antwerpen
Bouw en inrichting regionaal toeristisch infokantoor met belevingsruimte rond pompoenen, kabouters en gastronomieGemeente Kasterlee527 732 euro
Limburg
Creëren van nieuwe elementen in de toeristische attractie C-mine expeditieAutonoom Gemeentebedrijf Genk97 875 euro
Goddelijk Fruit - GuvelingenStad Sint-Truiden - dienst Toerisme64 376 euro
Herinrichting infokantoor Heusden-ZolderGemeente Heusden-Zolder56 504 euro
Vikingfestival TongerenProvincie Limburg- Gallo-Romeins Museum38 075 euro
Project IJzer, toeristisch project rond militair ergoed in Leopoldsburg - fase 0: haalbaarheidsstudie / businessplanGemeente Leopoldsburg100 286 euro
Oost-Vlaanderen
Toeristisch onthaal- en belevingscentrum 'Hoge Mote'Stad Ronse522 082 euro
Wandelnetwerk Kalkense Meersen-Donkmeer - fase 1: DonkmeerToerisme Oost-Vlaanderen vzw33 083 euro
Vlaams-Brabant
Toeristische ontsluiting Plantenpaleis fase 1Agentschap Plantentuin Meise195 256 euro
Renovatie en restauratie van het Koninklijk Museum voor Midden-AfrikaKoninklijk Museum voor Midden-Afrika547 022 euro
Toeristisch infokantoor met regionaal bezoekerscentrum - fase 2: inrichtingAgb Bexit (gemeente Tervuren)173 941 euro
Alle provincies
Golfinflanders.comVlaamse Vereniging voor Golf (VVG) vzw153 465 euro

Bouw en inrichting regionaal toeristisch infokantoor met belevingsruimte rond pompoenen, kabouters en gastronomie
De toeristische dienst wordt op een nieuwe locatie gevestigd. De nieuwe toeristische visienota over het toeristisch onthaal in Kasterlee en de Antwerpse Kempen is de basis voor het nieuw gethematiseerd regionaal toeristisch infokantoor dat het accent legt op de thema's pompoenen, kabouters, gastronomie en actieve recreatie. Het toeristisch infokantoor zal bestaan uit verschillende zones, namelijk het onthaal, een belevingsruimte met zithoek, een doe-het-zelf zone en kinderwereld, een reiswinkel, functionele ruimtes zoals berging, sanitair en circulatieruimte, backoffice en de buitenomgeving. Het onthaal en de belevingsruimte vormen de spil van het toeristisch infokantoor. Als de bezoekers binnenkomen in het toeristisch infokantoor worden ze eerst geprikkeld, nadien wordt er informatie op maat gegeven om ze daarna aan te zetten een toeristisch product aan te kopen (Kastels bier, wandelkaart, picknick). Na hun bezoek kunnen ze dan effectief  Kasterlee en de Antwerpse Kempen ontdekken en beleven.

Aanvrager: Gemeente Kasterlee
Subsidiebedrag: 527 732 euro

Naar overzicht

 


Creëren van nieuwe elementen in de toeristische attractie C-mine expeditie
Dit project kadert in de verdere toeristische ontsluiting van C-mine, de voormalige mijnsite van Winterslag. C-mine expeditie is een uniek belevingsparcours van anderhalve kilometer, dat start in het Energiegebouw en zich afspeelt in de authentieke ondergrondse gangen van de mijn van Winterslag, met als summum de beklimming van de 60 m hoge schachtbok.
Na twee jaar exploitatie wil men in C-mine expeditie de volgende twee nieuwe elementen creëren:

1) Een nieuwe invulling in de galerij: De laatste belevingsmodule van C-mine expeditie, te vinden in de galerij, wil men nu vernieuwen, met als doel nieuwe bezoekers aan te trekken en herhaalbezoeken te stimuleren. De nieuwe invulling zal volledig in lijn liggen met het totaalconcept van C-mine expeditie, maar ook met de bestaande installaties / modules in de overige ruimtes. Ze zal niet museaal zijn, maar een sterke (zintuiglijke) beleving brengen en interactie stimuleren. Nieuwe digitale technieken worden hiervoor ingezet. De invulling legt op een innovatieve manier een link naar het mijnverleden.

2) Een intromodule: Men heeft ondervonden dat de bezoeker van C-mine expeditie nood heeft aan extra duiding alvorens te starten aan het parcours. Daarom, en om de bezoeker in de juiste modus te zetten, wil men aan de ingang van C-mine expeditie een introductiefilm voorzien waarin de bezoeker wordt uitgelegd wat te verwachten van de expeditie (en wat er van hen verwacht wordt). Er wordt een korte, praktische uitleg verstrekt over de verschillende belevingen in de expeditie.

Aanvrager: Autonoom Gemeentebedrijf Genk
Subsidiebedrag: 97 875 euro
Naar overzicht


Goddelijk Fruit - Guvelingen
Het project Goddelijk Fruit in het 12de eeuwse, laat-romaanse kerkje van Guvelingen wordt een belevingspunt op het wandel- en fietsnetwerk dat het rijke religieuze en agrarische erfgoed permanent zichtbaar en beleefbaar wil maken. De eeuwenoude wanden van de kerk worden een beeldverhaal en vertellen het verhaal van het fruit in Haspengouw. Wandelaars en fietsers kunnen gedurende 360 dagen per jaar binnentreden via de unieke toegangscode van de Trudopas en even rusten en onthaasten terwijl ze genieten van unieke beelden en hemelse muziek. Het kerkje ligt op het fietsnetwerk en wordt via een nieuwe wandeling met het kasteeldomein het Speelhof verbonden. Het kerkje is in 2015 al 65 jaar de locatie waar fruitproducenten, Truienaren en toeristen de lente komen vieren met een traditionele bloesemwijding.

Aanvrager: Stad Sint-Truiden - dienst Toerisme
Subsidiebedrag: 64 376 euro
Naar overzicht


Herinrichting infokantoor toerisme Heusden-Zolder
Het toeristisch infokantoor van Heusden-Zolder, gelegen in Bolderberg, wordt heringericht, zodat de bezoekersruimte vergroot en comfortabeler en attractiever wordt voor toeristen. Op deze manier komt er ook een scheiding tussen front- en backoffice.
Voor de inrichting wordt gewerkt met drie thema’s waarin de specifieke kenmerken van het toeristisch-recreatief aanbod van Heusden-Zolder en omgeving in de aandacht worden geplaatst: de Wijers, het Circuit van Zolder en het mijnverleden.
Bij dit project is er zowel aandacht voor een beter onthaal als voor een betere informatieverstrekking, aangevuld met belevingselementen. Verder worden ook nieuwe technologieën geïntegreerd.

Aanvrager: Gemeente Heusden-Zolder
Subsidiebedrag: 56 504 euro
Naar overzicht


Vikingfestival Tongeren
Het Gallo-Romeins Museum organiseert van 18 oktober 2014 tot 15 maart 2015 de tentoonstelling 'Vikingen!’. De rijke cultuur van de Vikingen wordt belicht aan de hand van meer dan 400 originele objecten in een originele en inspirerende setting. Naar aanleiding van deze tentoonstelling, waarvoor meer dan 100 000 bezoekers worden verwacht, organiseert het Gallo-Romeins Museum samen met de stad Tongeren een 'Vikingfestival'. Dit festival zal de uitstraling van de tentoonstelling zonder twijfel versterken. Gedurende het festival zal de stad overspoeld worden door 'levende' Vikingen. Ze bieden de bezoeker hun koopwaar aan en laten hen kennismaken met hun veelzijdige ambachten en met hun levenswijze. De Vikinglegenden worden tot leven gebracht en uiteraard ook hun plundertochten in de regio. Het festival zal plaatsvinden van 30 januari 2015 tot en met 1 februari 2015. Dat is een periode waarin er op toeristisch vlak weinig concurrentie is van andere initiatieven. Juist daarom is dit festival ook een opportuniteit voor het verblijfstoerisme. Het museum zal de logiessector en de plaatselijke horeca- en middenstand in ieder geval actief betrekken bij de productontwikkeling rond het festival.
De onderdelen van het Vikingfestival: een Vikingmarkt, een Vikingkampement, de Vikingen komen tot leven, lezingen voor volwassenen en voor kinderen, een Vikingbanket en een avondspektakel.

Aanvrager: Provincie Limburg - Gallo-Romeins Museum
Subsidiebedrag: 38 075 euro
Naar overzicht


Project IJzer, toeristisch project rond militair erfgoed in Leopoldsburg - fase 0: haalbaarheidsstudie / businessplan
De gemeente Leopoldsburg dankt haar bestaan volledig aan de aanwezigheid van een groot militair kamp (het Kamp van Beverlo). Het dagelijkse leven stond er gedurende anderhalve eeuw grotendeels in het teken van het militaire, een gegeven dat uniek is in Vlaanderen. In 2015 wil de gemeente van start gaan met de uitbouw van een toeristische erfgoedsite op Kwartier IJzer, die volledig in het teken van ‘militair avontuurlijke beleving’ zal staan. De site combineert een ambitieus belevingsmuseum, een aantrekkelijk bezoekersonthaal, een militaire avonturenzone, horeca-activiteiten en een divers toeristisch aanbod aan militair-avontuurlijke activiteiten buiten de site. Fase 0 omvat de opmaak van een haalbaarheidsstudie en businessplan voor dit ambitieuze project.

Aanvrager: Gemeente Leopoldsburg
Subsidiebedrag: 100 286 euro

Naar overzicht


Toeristisch onthaal- en belevingscentrum 'Hoge Mote'
Het infokantoor van Toerisme Ronse, gelegen in het beschermd monument de Hoge Mote, wordt heringericht en gekoppeld aan een belevingscentrum waar op een prikkelende manier het verhaal van de regio wordt gebracht. Het stadsbestuur van Ronse wil een grensverleggend infokantoor maken met veel aandacht voor de toeristische teasing en beleving en geeft hiermee aan de Hoge Mote een exclusief toeristische bestemming.
Het stads- en regioverhaal wordt in de oostvleugel van het gebouw gebundeld in drie zones: een infozone, een belevingszone en een ontdekkingszone.
De Hoge Mote wordt hiermee de nieuwe poort naar de regio.

Aanvrager: Stad Ronse
Subsidiebedrag: 522 082 euro
Naar overzicht


Wandelnetwerk Kalkense Meersen-Donkmeer - fase 1: Donkmeer
Het toeristisch economisch potentieel van het Scheldeland wordt met dit project verder uitgebouwd. Het wandelnetwerk zal aansluiten op het wandelnetwerk Stille Waters zowel in de provincies Oost-Vlaanderen als Antwerpen. De eerste fase van het wandelnetwerk van ongeveer 120 km is op het grondgebied van de gemeentes Berlare, Zele, Wichelen en Dendermonde. De mooiste gebieden van het wandelnetwerk zijn het Donkmeer, de oude Scheldebocht, de oude turfputten, de St.-Onolfspolder, de omgeving van Appels, de meersen van Berlare en de Sigmagebieden Paardeweide en Paardebroek.

Aanvrager: Toerisme Oost-Vlaanderen vzw
Subsidiebedrag: 33 083 euro
Naar overzicht


Toeristische ontsluiting Plantenpaleis fase 1
Dit project omvat de voltooiing van de toeristische ontsluiting van de publieke kassen van het Plantenpaleis in de Plantentuin Meise. Dit Plantenpaleis is de hoofdattractie van het domein. Momenteel zijn acht van de dertien kassen toeristisch ontsloten. Vijf kassen en de onthaalzone van het Plantenpaleis dienen nog ontwikkeld te worden. Er worden talrijke elementen voor de bezoekers geïnstalleerd: aangepaste wegen garanderen de toegankelijkheid voor iedereen, spannende 'alternatieve' wegen maken het bezoek uitdagender, panelen en kleine interactieve elementen geven duiding. Dankzij dit project kan het Plantenpaleis opnieuw als volwaardige toeristische attractie fungeren. De afwerking zal in drie fases uitgevoerd worden.

Aanvrager: Agentschap Plantentuin Meise
Subsidiebedrag: 195 256 euro
Naar overzicht


Renovatie en restauratie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
Op 1 december 2013 sloot het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) zijn deuren voor een grondige renovatie. De heropening van het museum is voorzien midden 2017. Deze subsidieaanvraag betreft zowel het nieuwe onthaalpaviljoen in het park als een aantal ingrepen in het museum die versterkend zijn voor de ontvangst van internationale toeristen en die de toegankelijkheid bevorderen. Het onthaalpaviljoen krijgt een ruimere functie dan enkel het onthaal van de eigen museumbezoekers en zal ook een toeristisch infopunt worden. Om de behoeften van de bezoekers rond onthaal, meertaligheid, toegankelijkheid, digitale producten, … beter te leren kennen, zal er een studie rond service design thinking uitgevoerd worden. Zo kunnen eerst de behoeften en de verwachtingen van het publiek geanalyseerd worden, om op basis daarvan de juiste instrumenten in te zetten, zowel op het vlak van onthaal, als multimedia, toegankelijkheid, invulling shop en brasserie.

Aanvrager: Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
Subsidiebedrag: 547 022 euro
Naar overzicht


Toeristisch infokantoor met regionaal bezoekerscentrum - fase 2: inrichting
In 2013 kende Toerisme Vlaanderen een subsidie toe voor de conceptontwikkeling voor de uitbouw van een kwalitatief, eigentijds en belevingsvol toeristisch onthaal (infokantoor en bezoekerscentrum voor de regio Dijleland) in een nieuw te bouwen vrijetijdscentrum in Tervuren. De tweede fase van het project betreft de inrichting van dat toeristisch onthaal. Het ontwerp van de firma Bailleul is nu uitvoeringsklaar, zodat de inrichtingswerken kunnen starten.

Aanvrager: Agb Bexit (gemeente Tervuren)
Subsidiebedrag: 173 941 euro
Naar overzicht


Golfinflanders.com
Het project golfinflanders.com is een nieuwe website die Vlaanderen als golfregio wil promoten in het buitenland en de positionering van Vlaanderen wil versterken binnen het golftoerisme in Europa.
Het project bestaat enerzijds uit de opbouw van de website, met een interactieve kaart van Vlaanderen met de golfbanen per regio, een beschrijving van elke golfbaan, zowel golftechnisch als toeristisch de toeristische troeven van de regio en/of nabijgelegen stad, een reservatiesysteem met online betalingsmodule voor het boeken van een greenfee (rondje golf), 4 verschillende taalkeuzes (Nederland, Engels, Frans en Duits). Anderzijds zal het project de website promoten via advertenties, sociale media en acties in samenwerking met  Toerisme Vlaanderen.

Aanvrager: Vlaamse Vereniging voor Golf (VVG) vzw
Subsidiebedrag: 153 465 euro
Naar overzicht


 

Informatie Impulsprogramma Vlaamse Regio's 2014

Hier vind je meer informatie over het Impulsprogramma Vlaamse Regio's 2014 - dit is louter ter informatie, de oproep is afgesloten: 

 Top