Impulsprogramma Wielererfgoed & de Ronde 100 2012

impuls wielererfgoed
In Vlaanderen wordt gefietst, in Vlaanderen ziet, hoort, eet, drinkt, ruikt en voelt men koers. De fiets- en wielersport maken deel uit van onze cultuur. Op 25 mei 2013 was het exact honderd jaar geleden zijn dat de eerste Ronde van Vlaanderen op gang werd geschoten.

Toerisme Vlaanderen greep deze verjaardag aan om een kwalitatief, duurzaam, attractief en geïntegreerd toeristisch product uit te bouwen in Vlaanderen, dat de regio internationaal positioneert als wieler- en fietsregio, met behulp van de toeristische valorisatie en ontsluiting van het aanwezige wielererfgoed.

Daarom heeft Toerisme Vlaanderen een thematische oproep gelanceerd onder de vorm van het impulsprogramma Wielererfgoed en de Ronde 100. De oproep werd op 1 februari 2012 afgesloten. Op 26 juni 2012 maakte Toerisme Vlaanderen bekend welke toeristische impulsprojecten voor het Impulsprogramma Wielererfgoed & De Ronde 100 kunnen rekenen op subsidies.

Op deze pagina vind je volgende onderwerpen:

impuls wielererfgoed

Goedgekeurde projecten Impulsprogramma Wielererfgoed & De Ronde 100

Hieronder vind je een overzicht van de ingediende projecten voor het Impulsprogramma Wielerfgoed & De Ronde 100 die in 2012 konden rekenen op een subsidie. Klik in de tabel op de naam van het project voor meer informatie.

ProjectnaamAanvragerSubsidiebedrag
Antwerpen
De ontsnappingComm'sa144 120 euro
Limburg
Koers CircuitsToerisme Limburg vzw96 000 euro
Oost-Vlaanderen
Infrastructuurproject Centrum Ronde van VlaanderenCentrum Ronde van Vlaanderen vzw91 470 euro
Uitbreiding en vernieuwing museaal aanbod CRWCentrum Ronde van Vlaanderen vzw128 642 euro
RetroRonde DeluxeCentrum Ronde van Vlaanderen vzw68 622 euro
Inrichting Ronde van Vlaanderenplein in Oudenaarde tot uniek belevingspleinStad Oudenaarde63 194 euro
Beleef je eigen Ronde van VlaanderenToerisme Oost-Vlaanderen370 050 euro
Muur & Mythe - 100 jaar Ronde van Vlaanderen in Geraardsbergenagb Geraardsbergen177 189 euro
Vlaams-Brabant & Brussel
Belevingscentrum Veldrijden te Tremelo-BaalToerisme Vlaams-Brabant vzw495 969 euro
West-Vlaanderen
WieMu Roeselare 2.0 Toeristisch-wielererfgoedproject als hefboom voor stad en regioStad Roeselare725 000 euro
100 jaar Flandriens deel 1Westtoer140 000 euro
Verschillende provincies
In het wiel van Eddy Merckx (Vlaams-Brabant, Antwerpen)Sportimonium vzw92 222 euro
100 jaar Flandriens deel 2 (West- en Oost-Vlaanderen)Toerisme Leiestreek vzw127 500 euro
Communicatie De Ronde 100 RIA vzw234 000 euro
Flanders Classics Evenementen Ronde 100RIA vzw42 486 euroDe ontsnapping
Het project omvat de realisatie van een kunstproject gebaseerd op de reproductie op ware grootte van de speelgoedrennertjes die vroeger als premium in de trommels met waspoeder zaten. Deze levensgrote renners zullen worden opgesteld op bevreemdende locaties. Het project 'De ontsnapping' wordt omkaderd door

  • een website (http://www.deontsnapping.be) waarop belangstellenden het traject van begin tot einde kunnen volgen
  • een fotoboek annex fototentoonstelling, gekruid met getuigenissen van wielrenners en sympathisanten van de Ronde
  • een documentaire op basis van filmbeelden van de opstellingen + getuigenissen.

Daarnaast zijn er een aantal speelgoedrenners voorzien die kunnen ingezet worden voor promodoeleinden.

Aanvrager: Comm'sa
Subsidiebedrag: 144 120 euro

Top


 

Velodromer
Velodromer (ingediend als "Koers Circuits") moet het mogelijk maken om het Limburgse wielererfgoed interactief te ontdekken op een innovatieve en duurzame wijze, via een portaalsite die eveneens mobiel raadpleegbaar is. Deze portaalsite bevat een overzicht van het belangrijkste Limburgse wielererfgoed, verrijkt met foto- en filmmateriaal. Voor een concrete en interactieve beleving van het wielererfgoed worden digitale routes aangeboden met extra interactieve elementen, zoals storytelling en koppelingen met QR-codes (of andere systemen). Het centrale vertrekpunt voor de aangeboden routes is het Circuit van Zolder, dat eveneens een groot aandeel heeft in het aanbod van wielererfgoed in de provincie Limburg. Naast een vast aanbod worden in de loop van 2013, het jaar dat het Circuit van Zolder haar vijftigjarig jubileum viert, ook wielererfgoedactiviteiten georganiseerd in samenwerking met het Circuit van Zolder en gepromoot via een activiteitenkalender, gekoppeld aan verblijfsarrangementen die in dit kader ontwikkeld worden.

Aanvrager: Toerisme Limburg vzw
Subsidiebedrag: 96 000 euro

Top


Infrastructuurproject Centrum Ronde van Vlaanderen
Het Centrum Ronde van Vlaanderen vzw diende een aanvraag tot betoelaging in voor volgende elementen met betrekking tot infrastructuur: voorzieningen: aanbrengen van interne en externe signalisatie ten behoeve van de bezoekers; inrichting: aankoop & installatie van buitenverlichting + toeristische aankleding van de balie + platform ter ontsluiting van de VRT-cameramotor + inrichting & aankleding van de trappen die naar het museum leiden; techniek: nieuwe projecten voor de filmzaal + meetsysteem toegang belevingsmuseum + aanleggen van databekabeling + update & uitbreiding van camerabewaking + uitbreiding pc’s; aankoop & installatie van bijkomende verlichting voor het belevingsmuseum.

Aanvrager: Centrum Ronde van Vlaanderen vzw
Subsidiebedrag: 91 470 euro

Top


Uitbreiding en vernieuwing museaal aanbod CRVV
Het belevingscentrum CRVV is een ruimte waar via zintuigelijke prikkels de sfeer van de Ronde van Vlaanderen wordt opgeroepen. Om deze invulling nog aantrekkelijker te maken, wil men een aantal ingrepen en aanvullingen in het multimediale aanbod doen. Zo wil het centrum audiogidsen invoeren. Aan de hand van die audiogidsen kan de bezoeker uit binnen- en buitenland alles rond de streek en de Ronde voorgeschoteld krijgen.  De tekst kan in 3 talen afgespeeld worden. Verder is er de interactieve fietselektro-attractie:
het spel, gebaseerd op het bestaande Elektro-gezelschapsspel, bestaat uit 2 clusters van afbeeldingen of objecten. Ieder object/afbeelding in een groep is uniek gerelateerd aan een van de andere groep. Voor de bezoeker bestaat de kunst erin om de juiste verbindingen te maken. Dit spel zal Ronde 100 als thema hebben.

Het centrum voorziet ook in een virtuele beklimming met Ronde-held. 3 fietsen bieden de bezoekers de mogelijkheid zich te meten met 3 bekende wielrenners op 3 verschillende heuvels naar keuze. Indien gewenst, kunnen de drie fietsen ook aangesloten worden op één scherm en kunnen de bezoekers met elkaar en met hun held de gewenste beklimming afhaspelen. Verder wenst het centrum nieuwe flatscreen-monitoren te installeren. Op deze monitoren zullen reeds bestaande maar ook nieuw te produceren filmpjes te bekijken zijn.

Er wordt ook gedacht aan een nieuwe aankomstattractie waarbij de bezoeker zelf kan bepalen met welke wielerhelden hij op het virtuele podium van de Ronde plaats neemt en een foto laat nemen.

Verder is er een niet-elektronisch schuifbord,  een doe-attractie gebaseerd op het bekende schuifbordgegeven waarbij de bezoeker door het verplaatsen van houten vakjes een puzzel moet voltooien die dan een typisch Ronde-beeld of een cartoon weergeeft. En tot slot is er de topografische reliëfkaart Vlaamse Ardennen, een driedimensionale kaart van 3m x 2m waarop niet alleen het parcours van de Ronde maar ook allerhande toeristische informatie kan worden weergegeven.

Aanvrager: Centrum Ronde van Vlaanderen vzw
Subsidiebedrag: 128 642 euro

Top


RetroRonde Deluxe
Reeds een aantal jaren organiseert het Centrum Ronde van Vlaanderen de Retro Ronde. Deze fietstoertocht wordt gereden op antieke fietsen van minstens 30 jaar oud. Voor de luxe-editie van 2013 ziet men het grootser. Vooreerst zal de klemtoon liggen op 1913, het jaar waarin Karel Van Wijnendaele de Ronde van Vlaanderen in het leven riep. Dit scharnierjaar zal de rode draad vormen doorheen de festiviteiten. Zo komt er een criterium in de sfeer en het ‘joie de vivre’ van die jaren. Een hele resem re-enactors zal op en rond de Oudenaardse Grote Markt een toneeltje opvoeren rond de allereerste Ronde. Aansluitend zal men ook een parade houden waarbij renners per decennium worden ingedeeld en enkele toeren maken rond de markt. Dit gebeuren zal worden gekoppeld aan een retro-wielerruilbeurs. Daaropvolgend voorziet men ’s avonds ook een ‘stomme’ filmvoorstelling in het CRVV. Op zondag 26 mei zal de Retro Ronde worden gereden van 40, 70 en 100 km. Onderweg zullen bevoorradingsposten worden voorzien, aangekleed volgens het historische thema. Eens terug in het CRVV aangekomen, zal er een retro-bal plaatsvinden.

Aanvrager: Centrum Ronde van Vlaanderen vzw
Subsidiebedrag: 68 622 euro

Top


 

Inrichting Ronde van Vlaanderenplein in Oudenaarde tot uniek belevingsplein


De stad Oudenaarde heeft een aanvraag tot betoelaging ingediend voor de inrichting van het Ronde van Vlaanderenplein. Dit plein is gelegen achter het Centrum Ronde van Vlaanderen. Op dit plein verwijst er op dit ogenblik niets naar de wielersport in het algemeen of de Ronde in het bijzonder. Via dit project wil men van het plein een unieke, gezellige ontmoetingsruimte maken waar iets te beleven valt. Het plein zal in 3 zones worden ingedeeld: een ontspanningszone, een belevingszone en een tentoonstellingszone.Men vraagt een betoelaging aan voor:

  • een Ronde-spel geïntegreerd in de betegeling van het plein: gezelschapspel met het parcours van de Ronde als uitgangspunt;
  • rondefietszadels: zoals Knokke kunstfauteuils heeft zou Oudenaarde als Ronde-stad fietszadels krijgen die her en der op het plein worden neergezet ten behoeve van de fietsers, wandelaars, … Men zou kunstenaars of volwassenen uit het kunstonderwijs, leerlingen van de academie in Oudenaarde… aantrekken om die zadels te bewerken/beschilderen/ornamenteren;
  • plaatsing van Rondetafels (letterlijk en figuurlijk);


Aanvrager: Stad Oudenaarde
Subsidiebedrag: 63 194 euro

Top


Beleef je eigen Ronde van Vlaanderen
Met dit project wil Toerisme Oost-Vlaanderen iedere bezoeker zijn/haar Ronde van Vlaanderen laten beleven. De Ronde van Vlaanderen-route is de kapstok voor de ontwikkeling van infrastructurele projecten en digitale productontwikkeling. Enerzijds zal de route-infrastructuur verbeterd worden. Het traject van de bestaande route zal herwerkt worden met o.a. een nieuwe gebruiksvriendelijke bewegwijzering en bijhorende routebrochure. Anderzijds zal de kwaliteit en belevingswaarde op de route verhoogd worden door de signalisatie van hellingen en kasseistroken, de realisatie van fietsinrij- en rustpunten, de uitbouw van een netwerk van oplaadpunten voor elektrische fietsen, Als neusje van de zalm wordt een permanent tijdsmetingsysteem geïnstalleerd op verschillende hellingen. Een fietser zal aan de hand van een chip zijn tijd waarin hij de helling beklimt, kunnen registreren en deze delen via oa. sociale media. Dit systeem genereert op deze wijze heel wat free publicity voor fietsen in de Vlaamse Ardennen, en bij uitbreiding Vlaanderen. Door de ontwikkeling van enkele digitale producten wil men de regio in de markt zetten als de topregio bij uitstek voor zowel de sportieve als recreatieve fietser. Voor de recreatieve fietser wordt het aanwezige wielererfgoed ontsloten. Een horeca-actie in 2013 zal het hele project mee ondersteunen.

Aanvrager: Toerisme Oost-Vlaanderen vzw
Subsidiebedrag: 370 050 euro

Top


 

Muur & Mythe – 100 jaar Ronde van Vlaanderen in Geraardsbergen
Op 25 mei 2013 bestaat de Ronde van Vlaanderen 100 jaar. Tijdens dat weekend wil Geraardsbergen uitpakken met een beeld-klank-woord-lichtspektakel op de muur van Geraardsbergen:
dit spektakel wenst men te brengen op 3 avonden telkens voor 800 tot 1000 toeschouwers. Het thema zal 10 eeuwen Muur van Geraardsbergen en 100 jaar Ronde van Vlaanderen vormen. Het spektakel wordt verschillende avonden na mekaar opgevoerd, telkens voor zo’n 800 tot 1.000 toeschouwers. Ze zullen
ondergedompeld worden in een kleurrijk beeld-klank-woord-lichtspel dat een dialoog aangaat met de Kapelberg en het panorama dat zich uitstrekt aan de voet van de Muur. Vormelijk zal het spektakel ingevuld worden door live-muziek, videobeelden, sfeergeluid en woordperformances. Speciale acts – dans, acrobatie - moeten het geheel een spectaculaire en poëtische dimensie geven. Inhoudelijk zal het spektakel gevoed worden door de parallel die kan getrokken worden tussen 10 eeuwen Muur van Geraardsbergen en 100 jaar Ronde van Vlaanderen. De rijke, mysterieuze geschiedenis van de Muur wordt gekoppeld aan de mythische beleving van de Ronde van Vlaanderen. Uit deze confrontatie moet inspiratie ontstaan voor een boeiend en origineel multidisciplinair spektakel.

Daarnaast betoelaagt Toerisme Vlaanderen nog een inforoute over de Ronde, gelinkt aan de poëzieroute op de Muur:
in 2005 werd in Geraardsbergen de poëzieroute naar de Muur geïntroduceerd. Deze route loopt van het toeristisch infokantoor naar de kasseien van de Muur. De route bevat 7 Ronde-gedichten die zijn neergepend op panelen. Langs deze route wil men 100 jaar Ronde van Vlaanderen in 10 infoborden samenvatten.

Aanvrager: agb Geraardsbergen
Subsidiebedrag: 177 189 euro

Top


 

Belevingscentrum Veldrijden te Tremelo-Baal
Dit project is dubbel en mede daardoor uniek in Vlaanderen. Het omvat enerzijds een toeristisch en anderzijds een sportief luik. Het koppelt ontdekkingstoerisme aan belevingstoerisme. Concreet wil men een belevingscentrum (geschiedenis, actualiteit) realiseren rond het thema veldrijden, gekoppeld aan de reële beleving van de sport zelf, dit wil zeggen dat de bezoekers langs het officiële parcours van de GP Sven Nys kunnen wandelen en / of (een deel van) het gehele veldritparcours kunnen afleggen. Veldrijden is één van de meest toegankelijke en spectaculaire wielersporten. De cyclocross is belangrijk en authentiek en daarom lijkt een belevings- en bezoekerscentrum een evidentie. De grootste cyclocrossatleten van de voorbije decennia, Liboton, Nys, en Albert, zijn geboren en getogen in het Hageland. Ook tal van jonge beloften wijken uit naar Tremelo en omstreken (o.a. Vincent Baestaens) om er te komen wonen en trainen. In Vlaams-Brabant wonen met Sven Nys en Niels Albert de twee grootste veldrijders van het moment en daarom is een belevingscentrum voor de cyclocross in Tremelo, hun thuisbasis, opportuun. Het belevingscentrum wordt ook een toeristisch informatiepunt voor heel het Hageland. De sportieveling kan van hieruit het sportaanbod in het Hageland ontdekken via de bestaande mountainbike- en fietsroutes. De wandelaar kan de streek verkennen langs het wandelnetwerk, de fietsende toerist maakt gebruik van het fietsnetwerk.

Dit centrum zou anderzijds ook de rol van een gestructureerde trainingsfaciliteit voor jongeren / profs opnemen. Op dit vlak is er op Vlaams niveau geen vast aanbod. Bovendien is de Balenberg een veeleisend en gevarieerd parcours, zodat dit in hoge mate geschikt is voor topsporttraining. Concreet zal er, na de aankoop van de villa en het bijhorend domein op de Balenbeg, waar jaarlijks op nieuwjaarsdag de GP Sven Nys plaatsvindt, in de villa zelf een belevingscentrum ingericht worden op het gelijkvloers, en een polyvalente ruimte (o.a. ontvangst groepen), kleedkamers, sanitair, fietsverhuur in de kelders. Op de verdieping komen er o.m. burelen. Buiten komt er dan een permanent cyclocrossparcours met wandeling rondom.

Doordat het domein eigendom is geworden van Balenberg nv, een partnerschap tussen Golazo en Sven Nys, wordt zijn persoon onlosmakelijk metdit project verbonden.

Aanvrager: Toerisme Vlaams-Brabant vzw
Subsidiebedrag: 495 969 euro

Top


WieMu Roeselare 2.0 Toeristisch-wielererfgoedproject als hefboom voor stad en regio


De stad Roeselare wil het wielermuseum, WieMu afgekort, opwaarderen en naar de toekomst toe verder valoriseren. Het museum is naast een klassiek museum ook een toeristische attractie en een levendig cultureel-maatschappelijk platform. Door te investeren in de infrastructuur van de site en het museum zelf wil de stad drie functies in het WieMu realiseren:

  • creatie van een bezoekerscentrum: een plaats waar wielertoeristen, -recreanten en toeristen elkaar kunnen ontmoeten en kennis maken met de stad en regio. Een plaats waar wielercultuur en de andere troeven van de stad Roeselare beleefd worden;
  • het creëren van een wielererfgoedcentrum: een plaats waar publieksprojecten tot stand komen rond wielererfgoed in Vlaanderen;
  • het creëren van een belevingscentrum wielererfgoed: een plaats waar kennis wordt verzameld, bewaard en actief ontsloten.

Om deze functies te realiseren wenst men het WieMu en de dienst toerisme van de stad te integreren op dezelfde locatie. Daarnaast wenst men het wielermuseum her in te richten en uit te breiden om op een volwaardige manier te fungeren als bezoekers- en erfgoedcentrum. Het zoeken van een synergie tussen toerisme, erfgoed, wieler- en fietscultuur, … vormt een van de uitgangspunten voor het vernieuwde concept van het WieMu. Deze infrastructuurwerken aan het WieMu moeten het museum in staat stellen de collectie en de verschillende elementen van het wielererfgoed voor een ruim publiek ten toon te stellen. De interactieve belevingswaarde van de wielercollecties en –tentoonstellingen wordt verhoogd. Het imago en de toeristische aantrekkingskracht van Roeselare als wielerstad wordt versterkt en geoptimaliseerd.

Aanvrager: Stad Roeselare
Subsidiebedrag: 725 000 euro

Top


100 Jaar Flandriens deel 1
Het ingediende project ‘100 jaar Flandrien’ is een totaalproject waarbij niet alleen de aandacht wordt gevestigd op de Flandriens maar waarbij ook wordt ingezet op een permanente en kwalitatieve verbetering van het recreatieve fietsproduct. In het kader van dit totaalconcept werden er 2 dossiers ingediend (deel 1 en 2). Deze aanvraag behandelt deel 1.  In deel 1 wordt er werk gemaakt van de uitbreiding van de themafietstocht Flandriens tot een marktconform product met een 6-tal lussen. Deze tochten zullen gemiddeld een 35-tal km lang zijn, het fietsnetwerk volgen en vertrekken vanuit enkele plaatsen waar er nog geen duidelijke link met de Flandriens is. Daarnaast moeten er een 6-tal kwalitatieve fietsinrijpunten komen, voorzien van elektrische oplaadpalen. 

Verder omvat het project de ontwikkeling en realisatie van een front-end digitale toepassing voor de fietser met een landingspagina op het internet en een mobiele toepassing. Vanop deze pagina moet het mogelijk zijn om een route thuis al te plannen en af te drukken en verschillende tracks en points of interest op te laden als GPX-bestand zodat deze op een fietsgps gebruikt kan worden. Daarnaast moet het ook mogelijk worden om een eigen route te plannen op het fietsnetwerk op basis van de trajecten en POI’s die binnen het verhaal van de Flandriens passen en deze daarna up te loaden naar een mobiele frontend toepassing voor i-phones en smartphones.
Het project omvat ook de ontwikkeling en realisatie van een seizoensevenement ‘100 jaar Flandriens’:
om de tochten in 2013 beter in de kijker te plaatsen, worden de verschillende lussen tijdens het toeristisch seizoen aantrekkelijker gemaakt door middel van belevingselementen. Het gaat om grote afbeeldingen met tekst op borden waarbij de wielerfiguren getoond worden. Ook komen op weloverwogen plaatsen audiofragmenten aan bod, zoals joelende supporters, de stem van een reporter aan de aankomst of de mogelijkheid om je te laten fotograferen als je de eindmeet van het WK (1950) in Moorslede overfietst. Tot slot komen er de nodige promotieacties om ‘100 jaar Flandrien’ in de markt te plaatsen.

Aanvrager: Westtoer
Subsidiebedrag: 140 000 euro

Top


 

In het wiel van Eddy Merckx
De realisatie van het volledige project steunt op een samenwerking tussen verschillende toeristische partners: Toerisme Vlaams-Brabant, Toerisme Vaartland-Rupelstreek en het Sportimonium. Het project bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er de projectlijn "Eddy Merckx, uw gids in het Sportimonium". Aan de hand van een multimediagids houdt men het wielererfgoed levendig en betrekt men een breed publiek. Eddy Merckx neemt je mee op verkenning in het museum en brengt het wielererfgoed tot leven.

Vele lokale wielrenners werden door het publiek in eigen streek op handen gedragen. Deze lokale goden werden bezongen in typische marktliederen. De  melodieën en teksten van deze liederen slaat men op in een wielerjuke-box in het museum.  Met de marktliederen onderstreept men op muzikale wijze het volkse karakter van de ‘koers’. Een interactieve display bundelt de meeste memorabele wielermomenten en indrukwekkende palmaressen uit de geschiedenis. De bezoeker herbeleeft deze momenten of maakt kennis met wieleridolen uit vervlogen tijd. Een ludieke montage met de hoogtepunten uit het leven van Eddy Merckx als sportman van de eeuw zal op verschillende locaties geïntegreerd kunnen worden als eyecatcher. Men fietst als het ware in het wiel van de legende Eddy Merckx door zijn levensverhaal.

Daarnaast is er de projectlijn "Helden in het wiel van de kannibaal". Centraal tussen de twee participerende regio’s in, werkt men in het Sportimonium, een verdiepende rode draad uit rond Eddy Merckx.
Een belevingsvolle permanente route op de fietsknooppunten is de tweede bouwsteen van het project. In 3 lussen van om en bij de 40 à 50 km (Brabantse Kouters, Vaartland en Rupelstreek) brengt men recreatieve fietsers in contact met het wielererfgoed van deze regio’s.

Een overzichtfolder schetst de mogelijkheden en arrangementen voor Vlaamse en buitenlandse toeristen. Daarnaast biedt men ook een fietskaart met de 3 themalussen en 36 sitespecifieke links naar lokaal wielererfgoed aan.  Groepen kunnen één of meerdere lussen ook met een toeristische gids of ‘wielergod’ afwerken. Alle gidsen krijgen een bijscholing  en  kunnen een tablet ontlenen ter ondersteuning van hun verhaal. In de infokantoren komen er antennemodules met  een permanente link naar de 36 sitespecifieke belevenissen, de arrangementen en de algemene praktische informatie .

Aanvrager: Sportimonium vzw
Subsidiebedrag: 92 222 euro - Vlaams-Brabant en Antwerp

Top


100 jaar Flandriens deel 2
De Leiestreek heeft een rijk wielerverleden met heel wat bekende wielerfiguren: de Flandriens. 100 jaar Flandrien, gekoppeld aan de Ronde van Vlaanderen, vormt de rode draad van het project waarbij de figuren centraal staan. Toerisme Leiestreek wil de vele wielerverhalen, het beeldmateriaal en de figuren beter in beeld brengen. Het doel is om de recreant en de toerist de koers te laten beleven en de sfeer op te laten snuiven op een kwalitatieve manier. Dit zal men doen op basis van tijdelijke tentoonstellingen. Deze tijdelijke tentoonstellingen zijn complementair aan de nieuwe fietslussen en belevingselementen van Westtoer waarvoor eveneens een aanvraagdossier binnen het impulsprogramma werd ingediend. Alle elementen samen vormen een totaalconcept rond 100 jaar Flandrien. Concept: Vanuit zeven wielerhelden die verbonden zijn met de steden/gemeenten waar de tentoonstellingen georganiseerd worden, wordt het verhaal van 100 jaar Ronde van Vlaanderen en 100 jaar Flandriens verteld. De zeven wielerhelden worden gelinkt aan een buitenlandse tijdgenoot of landgenoot met internationale uitstraling uit de bewuste periode. Met de figuur van Karel van Wijnendaele gaat men ook terug naar de bakermat van de Ronde van Vlaanderen en hoe het allemaal begon voor de wielerhelden. Het hoogtepunt van elke tentoonstelling is een rit op een replica van een fiets uit de periode waarin de centrale figuur actief was als wielrenner. Het parcours en de omstandigheden  refereren naar de periode van de figuur in kwestie of naar een welbepaalde koers waarin de bewuste wielerheld een hoofdrol speelde. Om de ervaring compleet te maken, kunnen bezoekers dezelfde rit doen met een fiets uit een totaal andere periode dan die waaruit het origineel van de replica stamt. De tijd waarin de bezoekers de rit met de replica hebben afgelegd, wordt geregistreerd en online gepubliceerd in een ranking. Bezoekers kunnen de ranking on-line volgen via de website, de facebookpagina en twitter. Om in de tentoonstellingen op de replica’s te kunnen rijden, moet je over een gratis gepersonaliseerde badge beschikken. De badges zijn te verkrijgen op de locaties waar de tentoonstellingen plaats hebben maar kunnen ook vooraf besteld worden. Op de badges worden leeftijd, geslacht en woonplaats geregistreerd. De bezoekers van de tentoonstellingen kunnen dankzij de badges gemonitord worden. De nadruk van de tentoonstellingen ligt op het menselijke aspect en het persoonlijk verhaal van de Flandriens. De gemeenten waar de tijdelijke tentoonstellingen plaats vinden zijn: Bossuit, Harelbeke, Menen, Roeselare, Torhout, Waregem en Wevelgem.

Aanvrager: Toerisme Leiestreek vzw
Subsidiebedrag: 127 500 euro - West- en Oost-Vlaanderen

Top


Communicatie De Ronde 100
De kanalen van Flanders Classics (websites algemeen, De Ronde Van Vlaanderen, Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, De Scheldeprijs, Gent-Wevelgem, De Brabantse Pijl) en de Flanders Classics App zijn gekend bij een ruim publiek van binnen- en buitenlandse toeristen en wielerfans en worden massaal bezocht, zeker rond de koers. Momenteel krijgt Flanders Classics veel vragen vanuit het buitenland over de events of rond toeristische informatie. Bij gebrek aan middelen kan niet altijd diepgaand ingegaan worden op deze vragen. Daarom wil men de websites en apps (van Flanders Classics) in samenwerking met Toerisme Vlaanderen aanpassen op maat van (wieler)toeristen van de 6 focusmarkten (België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje). De belangrijkste en de duurzame (de niet steeds veranderende) informatie zal vertaald worden in het Frans, Engels, Duits en Spaans.
Daarnaast zullen deze websites en app verder uitgewerkt worden rond toerisme en toeristische trekpleisters zodat toeristen perfect hun weg vinden in de streek, zeker op het moment van de Flanders Classics-koersen. Alsook zullen deze media aansluiten en doorverwijzen naar andere media rond de Ronde 100. Het project omvat ook de aanmaak van beeldmateriaal.

Aanvrager: RIA vzw
Subsidiebedrag: 234 000 euro

Top


Flanders Classics Evenementen Ronde 100
Flanders Classics wil de bestaande cyclo’s voor wielertoeristen internationaliseren en nieuwe formules lanceren met focus op buitenlandse toeristen. Binnen dit impulsprogramma komt de nieuwe cyclo 'De Ronde Classic' in aanmerking,
Met deze Ronde wil men het oude parcours weer tot leven brengen en terug in de tijd gaan, de tijd van de kasseien en het echt afzien. Hiermee wil men een heel ruime doelgroep van nationale en internationale wielertoeristen aanspreken. Het moet het hoogtepunt worden in 2013, het jaar dat de Ronde van Vlaanderen 100 jaar bestaat. De eerste Ronde vertrok in Gent en kwam aan in Gent en telde maar liefst 324 km. Ook zullen er verschillende afstanden in het parcours worden aangeboden. Tijdens de eerste versie wil men het koppelen aan een reünie van alle Rondewinnaars om zo het evenement extra uitstraling te geven in het binnen- en buitenland.
Voor de organisatie van het  evenement en de algemene communicatie vraagt men een betoelaging.

Aanvrager: RIA vzw
Subsidiebedrag: 42 486 euro


Top

impuls wielererfgoed

Logo's voor begunstigden

Informatie ivm de oproep
Impulsprogramma Wielererfgoed & De Ronde 100 voor 2012

Documenten en informatie die vereist waren voor het indienen van projecten voor het Impulsprogramma Wielererfgoed & De Ronde 100:

Contact

Meer informatie? TRP@toerismevlaanderen.be

Top