"Toegankelijkheid is belangrijk in alles wat we doen." klinkt het bij Zoo Planckendael

Toegankelijk Planckendael

Jouw contactpersoon

ZOO Planckendael wil iedereen een dagje avontuur en plezier kunnen aanbieden. Daarom zet het dierenpark sterk in op een brede toegankelijkheid, van gratis beschikbare rolstoelen tot visuele stappenplannen. Ernest, zus Lilith, mama Tine en papa Ward gingen er op ontdekkingsreis.

Omkaderende initiatieven

Guest Services Manager Dries Vanhove geeft graag een woordje uitleg over de toegankelijkheid van ZOO Planckendael. Dries: “Contact met dieren is op zich heel laagdrempelig. Dat vraagt niet zo veel duiding of aanpassingen. We ondersteunen wel zo veel mogelijk omkaderende initiatieven. Zo ontwikkelden we vorig jaar een aantal documenten in samenwerking met Toerisme voor Autisme.”

“Alle bezoekers kunnen bijvoorbeeld vooraf een aantal afspraken over een bezoek aan de zoo downloaden. Net als een visueel stappenplan. Bovendien hebben we nu een sensorische kaart die aangeeft welke prikkels je mag verwachten in welke delen van het park.”

“Een sensorische kaart geeft aan welke prikkels je mag verwachten in welke delen van het park.”

Ernest en zijn gezin namen de proef op de som. Ernest werd in 2013 geboren met 2 extraatjes: een extra chromosoom én een extra warm nest. Zodra het syndroom van Down werd vastgesteld, besloten zijn ouders om met Ernest te communiceren via SMOG, Spreken Met Ondersteuning van Gebaren. Op smogjemee.be leren Ernest en grote zus Lilith deze gebaren aan de rest van Vlaanderen via hartverwarmende filmpjes.

 “Typisch voor kinderen met Down is wegloopgedrag. Als er niet te veel andere bezoekers zijn, houden we Ernest gemakkelijker in het oog.”

Winters bezoek

Het gezin van Ernest trok zonder veel voorbereiding naar de zoo. Ze kozen ervoor om hun bezoek te plannen tijdens de wintermaanden. “Die periode van het jaar had ook een voordeel”, vertelt Ward. “Ernest raakt snel overprikkeld door grote massa’s. En typisch voor kinderen met Down is wegloopgedrag. Nu kreeg Ernest het open gevoel van het park goed mee, en konden wij hem gemakkelijker in het oog houden.”

Het was Ernests eerste dierentuinbezoek. Hij is thuis een grote fan van dieren, en leerde ook hun SMOG-gebaren heel vlot.

“Mijn bord zag eruit als een aapje. En dat van mijn broer ook. Dat was heel leuk.”

Toegankelijk Planckendael

Kindvriendelijk restaurant

“We waren ook heel tevreden over het restaurant waar we aten”, vertelt Tine. “Dat heette Toepaja. Het is Aziatisch ingericht, maar de menukaart is heel kindvriendelijk. Ernest is een moeilijke eter, maar we zagen meteen meerdere gerechten die hij graag lust, zoals balletjes in tomatensaus en vol-au-vent.”

“Er was ook veel plaats tussen de tafels”, gaat Tine verder. “Je zit niet op elkaar geperst. Dat is een groot voordeel voor ons, want anders is Ernest vaak meer geïnteresseerd in zijn buren dan in zijn eten.” Het laatste compliment voor Toepaja komt van Lilith: “Mijn bord zag eruit als een aapje. En dat van mijn broer ook. Dat was heel leuk.”

 

Bonobo’s op komst

Ward: “Ik kan een bezoekje aan Planckendael zeker aanraden voor kinderen met Down. Volgens mij is het ideaal als je met iets oudere kinderen komt, zo rond de 10 jaar. Qua periode kies je het best een tussenseizoen. Zo combineer je aangenaam weer met niet te veel andere bezoekers.”

Wanneer het gezin opnieuw naar het dierenpark trekt, zal dat er weer een beetje anders uitzien. “Op het vlak van toegankelijkheid plannen we geen geïsoleerde ingrepen”, vertelt Dries van ZOO Planckendael. “Toegankelijkheid is belangrijk in alles wat we doen. Kom later dit jaar dus zeker eens kijken als het nieuwe bonoboverblijf klaar is!”