Italië

Jubelpark Brussel
Toerisme Vlaanderen is actief op de Italiaanse markt. Hieronder vind je meer informatie over onze werking, concrete resultaten en acties in Italië. Je vindt hier ook de contactgegevens van het kantoor in Milaan.

Premio Fiandre: en de prijs voor beste touroperator voor Vlaanderen gaat naar...

Premio Fiandre is de jaarlijkse prijsuitreiking die Toerisme Vlaanderen organiseert voor de Italiaanse markt. Dit is een PR-evenement waarbij we de banden dieper aanhalen met de beste Italiaanse pers- en trade-contacten en de meest in het oog springende resultaten in de kijker plaatsen. Rai TV en Albatravel waren bij deze editie de winnaars en gingen met een Tintoretto-boek naar huis.

Het evenement vond plaats op donderdagavond 23 november in Rome, in de Residentie van de Belgische Ambassadeur. Ook Brussels Airlines verleende zijn medewerking aan deze avond.

    

BK Milaan maakte van de gelegenheid gebruik om vooruit te blikken en het thema Vlaamse Meesters in de verf te zetten. Bert Watteeuw (Rubenianum) en Roberta Bernanei (Romeinse kunsthistorica) zorgden voor inhoudelijke omkadering rond het belang van onze Meesters en het programa Antwerpen Baroque 2018 in het bijzonder.

 


Van Mantua naar Antwerpen: in de voetsporen van Rubens

Toerisme Vlaanderen organiseert dit najaar een trade conference roadshow “In de voetsporen van Rubens” door Noord-Italië in het kader van de Vlaamse Meesters en meer bepaald Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert.

De eerste vond plaats op dinsdag 17 oktober in Mantua, een kleinere maar interessante kunststad niet ver van Verona. Los van het historische kader is deze stad niet toevallig uitgekozen.

Vlaamse Meester Pieter Paul Rubens was immers gedurende vele jaren actief in deze stad tijdens zijn Italiaanse periode begin 16e eeuw. Mantua was destijds een staat op zich en werd bestuurd door de Italiaanse familie Gonzaga, kapitaalkrachtige burgers en absolute kunstliefhebbers.

De conferentie vond plaats in het prestigieuze Palazzo Ducale, de vroegere residentie van de hertogen van Mantua, die Rubens zeker bezocht en die vandaag een indrukwekkende collectie op kunstwerken huisvest waarvan enkele van de hand van Rubens zelf.

Meer dan 30 reisorganisatoren kregen van de Italiaanse Toerisme Vlaanderen-collega’s een uiteenzetting over het Vlaamse Meesters-project en wat Antwerpen in concreto te bieden heeft in 2018. Gastsprekers waren deze keer twee Rubens-specialisten (een journalist en een professor aan de universiteit van Verona) die het publiek meer inzicht gaven in het leven en nalatenschap van Rubens, zowel in Mantua als in Antwerpen. De avond werd feestelijk afgesloten met een rondleiding van de Vlaamse kunstcollectie in het Palazzo Ducale en een netwerk-moment in een Vlaams kader.

Deze avond leverde de toehoorders alvast veel inspiratie op voor nieuwe reispakketten rond Vlaamse Meesters en onze bestemming.

De tweede trade conferentie staat gepland op 10 november in Genua. 

 

"Al aan Vlaanderen gedacht?"

Met deze lokroep verleidt Toerisme Vlaanderen sinds 8 mei 2017 de Italiaanse consument met een grootschalige campagne in samenwerking met enkele vaste trade-partners zoals Volagratis, Lastminute.com en Albatravel. Bedoeling is om onze bestemming maximaal onder de aandacht te brengen van de Italiaanse reiziger die in juni en in het najaar op zoek is naar een weekendje weg met de officiële Italiaanse feestdagen en verlengde weekends.

Volagratis is een online boekingssysteem voor goedkope vluchten en afhankelijk van de doelgroep, spreken we de consument op een aangepaste wijze aan (Brugge voor 55+, Antwerpen gericht naar jonge koppels, Gent voor reizigers op zoek naar kunst & cultuur):

Op volgende microsites krijgt Vlaanderen de volle aandacht: www.volagratis.com/it/pubblicita/fiandre.html en www.it.lastminute.com/vacanze/fiandre.html

In totaal zal Vlaanderen 10 weken in de schijnwerpers staan op de website van Volagratis waarvan 3 weken in het najaar met focus op Brugge. Vanuit diezelfde invalshoek zette Toerisme Vlaanderen ook een joint promotion op met Albatravel die op 9 mei van start ging met een B2B-online campagne rond Vlaanderen. Deze campagne loopt twee weken. 

 

 

Biertoerisme in de kijker op de Italiaanse beurs BIT

Op 3 en 4 april 2017 vond de toerismebeurs BIT (Borsa Internazionale Turismo) plaats in Milaan. Tijdens het seminarie 'Exploring Food Tourism' maakte Giovanna Sainaghi, directeur Toerisme Vlaanderen voor Italië, van de gelegenheid gebruik om de biercultuur in Vlaanderen op de kaart te plaatsen. 

Doel van het seminarie was om de laatste ontwikkelingen en trends rond eet- en biertoerisme te delen. Een sectie van dit seminarie zoemde in op biertoerisme. De organisatoren kozen Toerisme Vlaanderen als schoolvoorbeeld voor het Italiaanse publiek. Giovanna legde uit wat het belang van bier is in onze strategie, en hoe we dit product internationaal promoten. Ongeveer 60 Italiaanse tour operatoren, journalisten en studenten woonden de presentatie bij.

 

 

Veggie Gent in de Italiaanse boekhandel

Toerisme Vlaanderen leverde samen met Toerisme Gent en Toerisme Oost-Vlaanderen in 2015 ondersteuning aan de Italiaanse journalist Gabriele Eschenazi die enkele dagen een bezoek bracht aan Gent in het kader van zijn boek over vegetarisme. Dit boek werd einde maart 2017 gepubliceerd en Gent krijgt hierin een prominente plaats toebedeeld als toonaangevende veggie-stad. Het boek bevat een mix van artikels over verschillende veggie-bestemmingen en recepten.

 


Op zoek naar concrete toeristische cijfers? Bekijk de aankomst- en overnachtingsstatistieken op onze website.


Contact

VISITFLANDERS

Ente del Turismo delle Fiandre

Piazza Santa Maria Beltrade 2,
20123 Milano

Tel. + 39-02-973 81 753   

Fax + 39-024-5550204
info@turismofiandre.it
www.turismofiandre.it