Begeleidingstraject 'Beleving in meetinglocaties in erfgoed'

De vele meeting- en congreslocaties in erfgoedsites geven Vlaanderen een uniek profiel als meetingbestemming. Met een netwerk van 'Flanders heritage venues' versterken we die troef om Vlaanderen internationaal te promoten als uitgelezen meeting- en congresbestemming. Alle Flanders heritage venues volgden een begeleidingstraject dat hen stimuleert en adviseert om unieke (erfgoed)belevingen te creëren. Het netwerk telt inmiddels 15 meetinglocaties, 8 meetinglocaties in erfgoed zijn nog met het begeleidingstraject bezig.

"Vergaderen kan je overal, maar in Vlaanderen kan dat in een mooie historische setting”

Tijdens het begeleidingstraject 'Beleving in meetinglocaties in erfgoed' krijgen de meetinglocaties advies bij het versterken van de (erfgoed)bleving in hun infrastructuur, communicatie en dienstverlening. Meetinglocaties die het begeleidingstraject succesvol afronden, verbindt Toerisme Vlaanderen in het merk 'Flanders Heritage Venues', dat erfgoed en beleving koppelt aan internationale verwachtingen op het vlak van kwaliteit en dienstverlening.

Meer informatie over

 1. Wat zijn ‘Flanders heritage venues’?
 2. Het netwerk 'Flanders Heritage Venues'

 3. '

  Begeleidingstraject Beleving in meetinglocaties in erfgoed
 4. Inspiratiesessie ‘Beleving in meetinglocaties in erfgoed’ - december 2017

Flanders Heritage Venues koppelen erfgoed en beleving aan internationale verwachtingen op het vlak van kwaliteit en dienstverlening

1. Wat zijn 'Flanders heritage venues'?

De meetinglocaties in erfgoed die het begeleidingstraject met succes afronden treden toe tot het merk 'Flanders Heritage Venues'. Een 'Flanders heritage venue' voldoet aan de volgende basisvoorwaarden:

 • permanente infrastructuur met kwalitatieve meetingfaciliteiten
 • professionele dienstverlening van internationaal niveau (waaronder voldoende talenkennis)
 • gelegen in Vlaanderen of Brussel
 • gelegen in een erfgoedlocatie (gebouw met erfgoedwaarde)
 • een ‘unieke meetingbeleving’ bieden: de locatie bezorgt de bezoeker een erfgoedbeleving en ook doorheen de dienstverlening en bezoekerscyclus zijn extra verrassende effecten toegevoegd. Eventueel verwijzen zij naar andere toeristische troeven van Vlaanderen (natuur, wielercultuur, kunst & cultuur, tafelen).

Daarnaast zijn er een aantal blijvende aandachtspunten voor de meetinglocatie om van een Flanders heritage venue te kunnen spreken.

 • meetings en congressen zijn de core business
 • de capaciteit voldoet, in de mate van het mogelijke, aan het 3-stoelenprincipe (de venue heeft voor elke deelnemer een plaats in een plenaire zaal, in een break-outroom en aan een (staan)tafel om te eten)
 • de meetinglocatie is goed bereikbaar vanaf de nationale luchthaven
 • er zijn voldoende geschikte logies en belevingsmogelijkheden in de omgeving
 • de locatie voldoet aan de Groene Sleutel-criteria voor meetinglocaties en het toegankelijkheidslabel voor meetinglocaties (meer info op www.toerismevlaanderen.be/toegankelijkheid).

De verwachtingen op het vlak van kwaliteit en dienstverlening maken geen deel uit van het begeleidingstraject. Toerisme Vlaanderen organiseert hiervoor wel initiatieven via het professionaliseringstraject meetingindustrie.

2. Het netwerk 'Flanders heritage venues'

Vijftien meetinglocaties in erfgoed mogen zich een Flanders heritage venues noemen.

Antwerpen

Flanders Meeting and Convention Center Antwerp, het vernieuwde congrescentrum naast de Zoo
 Botanic Sanctuary Antwerp het volledig vernieuwde hotel en congrescentrum naast ‘Den Botaniek’ opent herfst 2020. (voorheen Elzenveld)
 BrusselMaison de la Poste het voormalige administratief centrum van de site Tour & Taxis ademt industrieel erfgoed en design.
 GentSint-Pietersabdij, ooit de machtigste abdij van Gent heeft verschillende historische zalen de uitgeven op de prachtige kloostertuin met wijngaard en fruitbomen.
 De Bijlokesite overspant zeven eeuwen geschiedenis in zorg en geneeskunde. Het stadsmuseum STAM en muziekcentrum De Bijloke vormen samen één congreslocatie.
LeuvenDe Hoorn, creatieve hub in de voormalige Stella-brouwerij met prachtige brouwzaal.
 Irish College Leuven door de Ierse Franciscanenorde in de 17e eeuw opgericht als opleidingscentrum en toevluchtsoord. De Ierse cultuur is er nog alom aanwezig.  
 Faculty Club ontvangt haar gasten in het eeuwenoude Groot Begijnhof. De Infirmerie dateert uit de 13e eeuw. Het Convent de Chièvres stamt uit de 16e eeuw.  
 LimburgThor Central in het voormalige hoofdgebouw van de steenkoolmijn van Waterschei (Genk) 
  Bokrijk met vergaderaccommodatie in het kasteel en enkele historische huisjes in het Openluchtmuseum. 
 Landcommanderij Alden Biesen (Bilzen) omvat de waterburcht (16e eeuw) en bijgebouwen (17e en 18e eeuw) in een uitgestrekt domein met Franse en Engelse tuin en historische boomgaard.  
 C-mine , creatieve meeting– en congressite in de gerestaureerde mijngebouwen van de steenkoolmijn van Winterslag (Genk)  
 MechelenHet Predikheren, het gerestaureerde Dominikanenklooster op de Tinel-site huisvest ook de Mechelse stadsbibliotheek.   
 Lamot, het congrescentrum in de gelijknamige brouwerij uit 1855 stimuleert de congresorganisator en -bezoeker om nieuwe ideeën te brouwen.   
 OostendeKursaal Oostende biedt unieke architectuur uit midden jaren ’50, strak modernistisch en functioneel. Grote capaciteit aan de rand van het strand.  

Toerisme Vlaanderen lanceerde eind mei 2019 de campagne 'Create Tomorrows Heritage' op IMEX Frankfurt, één van de grootste internationale MICE-beurzen. Voor de Flanders heritage venues en bestemmingen betekent dit extra internationale promotie. 

Thor Central - 'Flanders Heritage Venues' koppelen erfgoed en beleving aan internationale verwachtingen op het vlak van kwaliteit en dienstverlening

3. Begeleidingstraject 'Beleving in meetinglocaties in erfgoed'

Wie in Vlaanderen een congres of meeting bijwoont, zou zich dat jaren later nog moeten herinneren dankzij de inspirerende beleving van het erfgoed. Het begeleidingstraject stimuleert en ondersteunt vergaderlocaties met advies op maat om te bepalen met welke verhalen, erfgoedelementen, boodschappen, emoties… ze zich gaan positioneren. En met welke middelen (interieuringrepen, acties, aanpassingen, producten, effecten… ) ze hun meeting- en erfgoedbeleving gaan realiseren. Het begeleidingstraject mondt uit in een helder en consistent strategisch concept, een customer journey analyse die sterke en zwakke kanten van de venue blootlegt en een aantal creatieve voorstellen.

De begeleiding wordt uitgevoerd door CityD-WES, een onderzoeksbureau met veel inhoudelijke expertise in huis. WES werkt voor de begeleiding samen met:

 • ArrowMinded, gespecialiseerd in erfgoed relevant maken voor een breder publiek
 • CityCubes, gespecialiseerd in merkactivatie en beleving. 

Het begeleidingstraject is enkel bestemd voor potentiële ‘Flanders heritage venues’. Toerisme Vlaanderen selecteerde na oproepen eind 2017 en begin 2019 in totaal 25 meetinglocaties. Deze 8 locaties zijn nog met het traject bezig: Abdij van Park (Leuven), Augustijnenklooster (Gent) en ICC Gent, de Handelsbeurs (Antwerpen), De Plantentuin van Meise, de mijnsite van Heusden-Zolder, de Heilige Magdalenakerk en het Provinciaal Hof (Brugge). Twee locaties haakten onderweg af. Meer informatie over het begeleidingstraject vind je in de handleiding. Toerisme Vlaanderen zal het traject in 2020 evalueren en nadien verderzetten. 

Raadpleeg de handleiding begeleidingstraject beleving in meetinglocaties in erfgoed

4. Inspiratiesessie 'Beleving in meetinglocaties in erfgoed'

Op 14 december 2018 organiseerde Toerisme Vlaanderen een inspiratiesessie over beleving in meetinglocaties in erfgoedsites. Zo’n 40 meetinglocaties en congresbureaus kwamen in het Stripmuseum in Brussel luisteren naar hoe je beleving kan opwekken in je meetinglocatie.

Katelijn Quartier, directeur van Retail Design Lab van de UHasselt, toonde hoe je technieken om winkelbeleving te creëren kan toepassen om meetingbeleving vorm te geven.

Vier praktijkvoorbeelden maakten duidelijk hoe uiteenlopend je jouw meetingbeleving (in erfgoed) kan aanpakken. Cruciaal is vertrekken van de troeven en kenmerken van je locatie. Deze vier meetinglocaties kwamen hun kijk op beleving voorstellen: