Logiesbarometer

logiesbarometer
Met de logiesbarometer kan je de bezettingsgraad raadplegen van Vlaamse logies. Per logiestype kan je ook een marktvergelijking uitvoeren.

Je bent uitbater van een commercieel logies in Vlaanderen. Je wil een bloeiende zaak met een goede kamerbezetting.

Maar heb je dat wel? Ben je concurrentieel ten opzichte van jouw collega-logiesuitbaters? Hebben zij een hogere, gelijkaardige of lagere gemiddelde bezetting dan jij?

En hoe zit het met de mix aan nationaliteiten in jouw logies? Waar komen jouw klanten vandaan? Verschilt dat van de andere logies in jouw gemeente of regio? Je zet in op bezoekers uit een specifiek land en wil weten of dat ook iets opbrengt?

Bekijk de handleiding Logiesbarometer en ga aan de slag

Voor de verschillende logiescategorieën zijn de cijfers beschikbaar vanaf 2017. Oudere cijfers zijn enkel beschikbaar voor hotels in de hotelbarometer.

Als je filters instelt om twee groepen logies met elkaar te vergelijken, kan het zijn dat je een lege grafiek ziet. In dit geval zijn de data niet beschikbaar. Om de privacy van de logies te waarborgen worden geen bezettingsgraden van individuele uitbatingen vrijgegeven. Als er 3 of minder logies in de groep zitten, wordt voor die groep geen grafiek opgemaakt.

Als je geen filters instelt, zie je de cijfers van het Vlaamse Gewest. Je kan drie grafieken bekijken in de logiesbarometer:

  1. Bruto bezetting op kamerniveaus: Bezetting van het aantal beschikbare kamers, zonder rekening te houden met eventuele sluitingsdagen.
  2. Netto bezetting op kamers: Bezetting van het aantal beschikbare kamers, waarbij wél rekening gehouden wordt met sluitingsdagen.
  3. Bruto bezetting op gastenniveau: Bezetting van het aantal beschikbare bedden, zonder rekening te houden met sluitingsdagen.

De verschillende barometers