Je logies aanmelden

Iedereen die in Vlaanderen toeristen laat overnachten, moet zijn logies aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Een ‘logies’ kan een woning, appartement of chalet zijn, een hotel, een camping, een gastenkamer in je eigen woning of een andere slaapplaats, hoe origineel ook. Je kan ook een erkenning en comfortclassificatie krijgen voor je logies.

Vorig logiesdecreet

Je logies was vergund volgens het vorige logiesdecreet: je hoeft voorlopig niets te doen. In de loop van 2017 zal Toerisme Vlaanderen je zelf contacteren om je vergunning om te zetten in een erkenning. Je krijgt twee jaar de tijd om hierover te beslissen. Het bijbehorende schildje toont de buitenwereld dat jouw logies voldoet aan de normen. Bij een bezoek ter plaatse zullen we voor hotels, B&B's, vakantiewoningen, campings en vakantieparken meteen een nieuwe berekening maken van de comfortclassificatie. In die tussentijd moet je logies natuurlijk wel blijven voldoen aan de uitbatingsvoorwaarden (zoals brandveiligheid).

Je logies was aangemeld volgens het vorige logiesdecreet: het is dan automatisch ook aangemeld voor het huidige logiesdecreet. Je kan wel nog een erkenning (al dan niet met comfortclassificatie) krijgen volgens het huidige logiesdecreet. Heb je ondertussen jouw logies uitgebreid, meld deze aanpassing dan via het uitbatersportaal


Nieuw logiesdecreet

Je logies is nog niet aangemeld: meld je logies dan zo snel mogelijk aan. Je kan ook een erkenning aanvragen. Voor hotels, B&B's, vakantiewoningen, campings en vakantieparken kan Toerisme Vlaanderen ook een comfortclassificatie geven.

Je baat een hostel of vakantiecentrum (erkenning Toerisme voor Allen) uit: je logies is automatisch aangemeld. In de loop van 2017 contacteert Toerisme Vlaanderen je. Een hostel kan meteen die beschermde benaming aannemen. Een vakantiecentrum heeft drie jaar de tijd om te voldoen aan de bijkomende uitbatingsvoorwaarden van de benaming(en) die je eventueel wil gebruiken. Je erkenning Toerisme voor Allen loopt verder.

Meld je logies aan via ons uitbatersportaal
of bezorg ons het papieren aanmeldingsformulier

Je kan via het uitbatersportaal of via het formulier ook een erkenning en comfortclassificatie aanvragen voor je logies

Heb je vragen over het logiesdecreet of het gebruik van het uitbatersportaal ? Mail gerust naar logies@toerismevlaanderen.be
of bel 02 504 04 00


Naar boven