Je logies aanmelden

Iedereen die in Vlaanderen toeristen laat overnachten, moet zijn logies aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Een ‘logies’ kan een woning, appartement of chalet zijn, een hotel, een camping, een gastenkamer in je eigen woning of een andere slaapplaats, hoe origineel ook. Je kan ook een erkenning en comfortclassificatie krijgen voor je logies.

Vorig logiesdecreet

Je logies was vergund volgens het vorige logiesdecreet: je hoeft voorlopig niets te doen. In de loop van 2017 en 2018 zal Toerisme Vlaanderen je zelf contacteren om je logiesvergunning om te zetten in een erkenning. Je krijgt tot eind maart 2020 tijd om hierover te beslissen. Daarna vervalt de oude logiesvergunning en comfortclassificatie. Bij de nieuwe erkenning krijg je ook een nieuw erkenningsteken. Het bijbehorende schildje toont de buitenwereld dat jouw logies voldoet aan de normen. Bij een bezoek ter plaatse zullen we voor hotels, B&B's, vakantiewoningen, campings en vakantieparken meteen een nieuwe berekening maken van de comfortclassificatie. In die tussentijd moet je logies natuurlijk wel blijven voldoen aan de uitbatingsvoorwaarden (zoals brandveiligheid).

Je logies was aangemeld volgens het vorige logiesdecreet: je logies is dan automatisch ook aangemeld voor het huidige logiesdecreet. Je kan een erkenning (al dan niet met comfortclassificatie) krijgen volgens het huidige logiesdecreet. Heb je ondertussen jouw logies uitgebreid? Meld deze aanpassing dan via het uitbatersportaal.


Huidig logiesdecreet

Je logies is nog niet aangemeld: meld je logies zo snel mogelijk aan. Je kan tegelijk ook een erkenning aanvragen. Voor hotels, B&B's, vakantiewoningen, campings en vakantieparken kan je een comfortclassificatie (sterren) aanvragen.

Je baat een hostel of vakantiecentrum uit dat erkend is als Toerisme voor Allen logies: jouw logies is dan automatisch ook aangemeld voor het logiesdecreet. Je krijgt tot april 2020 tijd om te voldoen aan de voorwaarden van het logiesdecreet. Vanaf april 2020 zal Toerisme Vlaanderen contact met je opnemen hierover. Je erkenning in het kader van Toerisme voor Allen loopt sowieso verder.

Meld je logies aan via ons uitbatersportaal
of bezorg ons het papieren aanmeldingsformulier

Je kan via het uitbatersportaal of via het formulier ook een erkenning en comfortclassificatie aanvragen voor je logies

Heb je vragen over het logiesdecreet of het gebruik van het uitbatersportaal ? Mail gerust naar logies@toerismevlaanderen.be
of bel 02 504 04 00


Naar boven