Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor bed and breakfasts

Bied je toeristische logies aan in Vlaanderen? Dan moet je bovenop de basis- en algemene uitbatingsvoorwaarden, voldoen aan een aantal bijkomende voorwaarden om de benaming ‘bed and breakfast’ te mogen dragen. Hetzelfde geldt voor verwante termen zoals B&B of gastenkamer.

Kwaliteitsgarantie en comfortclassificatie

erkenningsteken B&BDe minimumvereisten vormen een kwaliteitsgarantie voor je gasten. En dus ook voor jou als uitbater. Je weet dat je je zaak met recht en reden een bed and breakfast mag noemen. Bovendien ben je er zeker van dat je concurrenten minstens dezelfde inspanningen leveren.

De volledige openings- en uitbatingsvoorwaarden houden overigens een comfortclassificatie van 1 ster in. Daar begint het natuurlijk nog maar. Je maakt pas echt het verschil als je toeristen charmeert met je persoonlijke aanpak en kwaliteit.

Hieronder vind je de belangrijkste minimumvereisten op een rij.


Wonen in je B&B

De uitbater of de verantwoordelijke van een bed and breakfast moet gedomicilieerd zijn op het adres van de B&B. Met andere woorden: je moet zelf wonen in je bed and breakfast. Een logisch gevolg daarvan: één woning (inclusief bijgebouwen) telt maximaal één B&B.

Als uitbater of verantwoordelijke ontvang je gasten persoonlijk en blijf je bereikbaar tijdens hun verblijf.


Naar boven

Gastenkamers

Logerende toeristen krijgen doorlopend toegang tot hun gastenkamers. Die beschikken over deze basisvoorzieningen:

 • aparte, afsluitbare ingang
 • bed per aangeboden slaapplaats
 • natuurlijke én elektrische verlichting
 • verduistering (bijv. overgordijnen)
 • verwarming
 • kleerkast
 • prullenmand

Je volledige gastenkamerexploitatie telt maximaal 32 slaapplaatsen, verspreid over hoogstens 15 kamers. En je voorziet minstens één ruimte waarin contact tussen de gasten en de gastheer mogelijk is.

Ofwel bied je het ontbijt aan in een gemeenschappelijke ruimte met voldoende tafels en zitplaatsen, ofwel plaats je een tafel en stoelen in elke gastenkamer.


Badkamer en toilet

Een privébad- en toiletgelegenheid staat doorgaans in verbinding met de gastenkamer. In andere gevallen is die ondergebracht in een individueel afsluitbare ruimte. De badkamer ziet er zo uit:

 • bad of douche met koud en warm water
 • wastafel met spiegel en koud en warm water
 • zeep, een vrij stopcontact en een badhanddoek per gast
 • raam, rooster of luchtverversingssysteem

Voor de toiletvoorzieningen gelden deze voorwaarden:

 • toilet met toiletpapier
 • raam, rooster of luchtverversingssysteem
 • minstens een visuele afscheiding van de slaapruimte

De private badkamer en wc mogen zich in dezelfde ruimte bevinden.

Heb je gastenkamers zonder eigen individuele bad- en toiletgelegenheid (al dan niet in de kamer)? Dan zorg je voor minstens één gemeenschappelijke badgelegenheid en wc per zes gastenkamers zonder eigen bad en toilet. Voor die gedeelde ruimtes gelden dezelfde kwaliteitsstandaarden als voor private badkamers.

De gedetailleerde, rechtsgeldige voorschriften lees je in de volledige openings- en uitbatingsvoorwaarden voor B&B’s (PDF).
Die vormen een aanvulling op


Naar boven

Erkenning en comfortclassificatie

erkenningsteken B&B 3 sterJe kan jouw bed and breakfast laten erkennen door Toerisme Vlaanderen. Er komt dan een logiesadviseur van Toerisme Vlaanderen langs voor een plaatsbezoek en adviserend gesprek. 

De logiesadviseur zal automatisch ook het comfortniveau van jouw gastenkamerexploitatie inschatten. Een B&B die voldoet aan de bijkomende openings- en uitbatingsvoorwaarden heeft alvast 1 ster. Er is een classificatie van 1 tot 4 sterren. Hieronder lees je welke comfortnormen er horen bij elke classificatie. 

Lees meer over de voordelen van de erkenning en comfortclassificatie.

Download de comfortclassificatienormen voor bed and breakfast.


Naar boven