Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor kamergebonden logies

Bied je kamergebonden logies aan in Vlaanderen, dus een overnachting in een gebouw? Dan moet je voldoen aan een aantal algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden. Die vormen een minimale kwaliteitsgarantie voor je gasten. En dus ook voor jou als uitbater. Het verschil met je concurrenten maak je daarna: met extra comfort en je persoonlijke aanpak. Hieronder krijg je alvast een beeld van de minimumvereisten.

erkenningsschild LogiesElke verhuureenheid (een kamer, een vakantiewoning, een bed in een slaapzaal …) is vrij van gebreken en al je voorzieningen werken zoals het hoort. Bovendien bied je je kamergebonden logies op een waarheidsgetrouwe manier aan op de toeristische markt.

 

 

Slaapkamers

De slaapkamers in je logies hebben dit basiscomfort in huis:

  • bed met matras en hoofdkussen per slaapplaats
  • voldoende elektrische verlichting en verluchting
  • verduistering (bijv. overgordijnen)
  • plaats om kleding op te bergen
  • vrij stopcontact per verhuureenheid of slaapruimte

Badkamer en toilet

De sanitaire voorzieningen bevinden zich in afsluitbare ruimtes. Logerende toeristen vinden er minstens een:

  • bad of douche met warm water
  • wastafel met minstens koud water
  • wastafelspiegel met vrij stopcontact
  • toilet
  • vuilbakje

Naar boven


Contactgegevens en informatie

Als toerist krijg je minstens de naam en contactgegevens van de uitbater of de verantwoordelijke. Net als de contactgegevens van Toerisme Vlaanderen. Daarbij hoort ook informatie over de rol van Toerisme Vlaanderen als regelgevende instantie, informatiecentrum en klachtencontactpunt voor toeristische logies.

De gedetailleerde, rechtsgeldige voorschriften voor kamergebonden lees je in de volledige openings- en uitbatingsvoorwaarden voor kamergebonden logies (PDF).

Uiteraard moet je logies ook voldoen aan de basisnormen voor logies.

Je twijfelt of jouw logies wel past in deze categorie? Misschien voldoet jouw logies beter aan de voorschriften voor terreingebonden logies. Het logiesdecreet geeft je de vrijheid om zelf te beslissen in welke categorie jouw logies past.


Beschermde benaming en erkenning

Wil je een beschermde benaming gebruiken voor jouw logies? Dan moet het voldoen aan de bijkomende uitbatingsnormen die horen bij de specifieke benaming. Er zijn vier beschermde benamingen in de categorie kamergebonden logies.

hotel

hotel

B&B

vakantiewoning

hostel

hostel

Je kan elk logies laten erkennen door Toerisme Vlaanderen, ook als je geen beschermde benaming gebruikt. Er komt dan een logiesadviseur van Toerisme Vlaanderen langs voor een plaatsbezoek en adviserend gesprek. Erkende hotels, gastenkamers en vakantiewoningen kunnen bijkomend opteren voor een comfortclassificatie

Lees meer over de voordelen van de erkenning en comfortclassificatie.


Naar boven