Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor vakantieparken

Bied je toeristische logies aan in Vlaanderen? Dan moet je, bovenop de algemene uitbatingsnormen voor terreingebonden logies, voldoen aan een aantal bijkomende voorwaarden om de benaming ‘vakantiepark’ of een verwante term te mogen dragen.

Kwaliteitsgarantie en comfortclassificatie

De minimumvereisten vormen een kwaliteitsgarantie voor je gasten. En dus ook voor jou als uitbater. Je weet dat je je zaak met recht en reden een vakantiepark mag noemen. Bovendien ben je er zeker van dat je concurrenten minstens dezelfde inspanningen leveren.

De volledige openings- en uitbatingsvoorwaarden houden overigens een comfortclassificatie van 1 ster in. Daar begint het natuurlijk nog maar. Je maakt pas echt het verschil als je toeristen charmeert met je persoonlijke aanpak en kwaliteit.

Hieronder vind je de belangrijkste minimumvereisten op een rij.


Bereikbaarheid

Jij en je medewerkers zijn bereikbaar, zowel online en aan de telefoon als aan de receptie:

  • Je beschikt over een herkenbare receptieruimte of balie met voldoende privacy.
  • Je receptieservice is permanent telefonisch bereikbaar voor iedereen.
  • Je bent als uitbater of verantwoordelijke permanent aanspreekbaar voor je gasten.
  • Je gasten herkennen je medewerkers, bijvoorbeeld aan hun kleding of badge.
  • Je vakantiepark heeft een website met correcte informatie, realistische foto’s en informatie over de ligging.

Naar boven

Terrein en plaatsen

Minstens 70 % van je totale aantal plaatsen bevat een verblijf dat je rechtstreeks of via een tussenpartij verhuurt. Toeristen logeren maximaal 31 opeenvolgende dagen in zo’n verblijf.

Maximaal 30 % van je totale aantal plaatsen is een toeristische kampeerplaats, seizoensplaats, camperplaats of een plaats op een tentenweide (waarbij 5 plaatsen op de weide gelijkstaan aan 1 toeristische kampeerplaats). Voor zulke plaatsen gelden deze voorschriften:

  • Toeristische kampeerplaatsen en camperplaatsen groepeer je in zones zonder verblijfplaatsen.
  • Minstens 85 % van de toeristische kampeerplaatsen beschikt over een individuele elektriciteitsaansluiting die 6 ampère stroom (of meer) levert en maximaal 50 meter verwijderd is van de plaats.

Informatie

Je geeft logerende gasten minstens informatie over aankomst- en vertrektijden en over de dienstverlening in je vakantiepark. Denk bijvoorbeeld aan de openingsuren van bepaalde voorzieningen. Daarnaast maak je informatie beschikbaar over het toeristische aanbod in de streek.

De gedetailleerde, rechtsgeldige voorschriften lees je in de volledige openings- en uitbatingsvoorwaarden voor vakantieparken (PDF).
Die vormen een aanvulling op:


Naar boven

Erkenning en comfortclassificatie

erkenningsteken vakantiepark 3sterJe kan jouw vakantiepark laten erkennen door Toerisme Vlaanderen. Er komt dan een logiesadviseur van Toerisme Vlaanderen langs voor een plaatsbezoek en adviserend gesprek. 

De logiesadviseur zal automatisch ook het comfortniveau van jouw vakantiepark inschatten. Een vakantiepark dat voldoet aan de bijkomende openings- en uitbatingsvoorwaarden heeft alvast 1 ster. Er is een classificatie van 1 tot 5 sterren. Hieronder lees je welke comfortnormen er horen bij elke classificatie. 

Lees meer over de voordelen van de erkenning en comfortclassificatie.

Download de comfortclassificatienormen voor vakantiepark.


Naar boven