Projectfinanciering

Toerisme Vlaanderen verleent financiële ondersteuning aan projecten die de toeristische aantrekkingskracht van Vlaanderen voor potentiële toeristen vergroten. In 2018 liepen er verschillende subsidieoproepen. Ontdek hieronder welke projecten werden gerealiseerd onder de subsidieoproepen voor hefboomprojecten, impulsprojecten, logiessubsidies, Toerisme Voor Allen, Netwerk Iedereen Verdient Vakantie en sociaal-toeristische verenigingen.  

Hefboomprojecten  

In 2018 gingen volgende hefboomprojecten van start:  

 • DIVA in Antwerpen – 3 391 399 euro subsidie
  Op 4 mei 2018 opende DIVA voor het publiek, het nieuwe Antwerpse diamantmuseum en -belevingscentrum. DIVA kwam er met de steun van provincie Antwerpen, stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen. Samen met de diamantsector maakten de initiatiefnemers van DIVA een interactief museum dat Antwerpen weer op de kaart zet als wereldhoofdstad van de diamant.  
 • Hof Van Busleyden in Mechelen – 4 247 210 euro subsidie
  Op zondag 17 juni 2018 opende het vernieuwde Museum Hof van Busleyden in Mechelen zijn deuren voor het grote publiek. In dit prachtig renaissance stadspaleis vertelt Mechelen het verhaal van de Bourgondische Nederlanden en toont het de impact ervan op de stad vandaag.  
 • Time Castle in Gent – 4 793 519 euro subsidie
  Sinds 21 september kunnen bezoekers het Gravensteen in Gent (her)ontdekken met een unieke audiotour. Het is de eigenzinnige en grappige kijk van cabaretier Wouter Deprez op Vlaanderens meest imposante burcht. De ‘comedy audiotour’ is de allereerste concrete realisatie binnen het vernieuwingstraject voor het Gravensteen.  
 • Tentoonstelling Adriaen Brouwer in Oudenaarde – 476 345 euro subsidie
  In het stadhuis van Oudenaarde opende op 17 september 2018 een unieke tentoonstelling, gewijd aan het leven en werk van de 17e-eeuwse schilder Adriaen Brouwer. De tentoonstelling brengt 27 werken van Brouwer terug naar zijn geboortestad. Daarnaast hangen er ook 30 werken van tijdgenoten van Brouwer, onder wie Peter Paul Rubens.  
 • Fietsroute Gent-Wevelgem in Flanders Fields 
  In september 2018 is de sportieve fietsroute Gent-Wevelgem in Flanders Fields ingereden. Deze fietsroute is een grensoverschrijdende route door het Vlaamse en Franse Heuvelland van 80 kilometer lang en meer dan duizend hoogtemeters. De route is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeente Heuvelland, de organisatie Gent-Wevelgem, Toerisme Westhoek, Toerisme Leiestreek en Destination Coeur de Flandre. Ze kadert in het toeristisch hefboomproject ‘Homeland of Cycling’, waarvoor Toerisme Vlaanderen bijna 400 000 euro uittrekt.  

Gerealiseerde impulsprojecten  

In 2018 openden diverse impulsprojecten die eerder subsidies ontvingen van Toerisme Vlaanderen:  

 • KOERS in Roeselare – 750 000 euro subsidie   
  Bekijk meer info onder ‘wielercultuur’
 • AfricaMuseum in Tervuren – 547 022 euro subsidie 
  In december 2018 opende het AfricaMuseum van Tervuren opnieuw zijn deuren voor het grote publiek, na ruim 5 jaar sluiting en renovatie. Deze subsidieaanvraag betrof zowel het nieuwe onthaalpaviljoen in het park als een aantal aanpassingen in het museum die de ontvangst van internationale toeristen en de toegankelijkheid bevorderen.   
 • Hoge Mote in Ronse – 552 000 euro subsidie 
  In Ronse is in september 2018 De Hoge Mote opengegaan, een beschermd monument dat na de nodige verbouwingen omgetoverd werd tot een state-of-the-art onthaal- en belevingscentrum.  
 • Coming World x Remember Me500 000 euro subsidie  
  Vanaf 30 maart 2018 kon het grote publiek Coming World x Remember Me bezoeken in het provinciedomein Palingbeek in het West-Vlaamse Zillebeke bij Ieper. 600 000 kleine beeldjes symboliseren de slachtoffers die in ons land vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om het grootse herdenkingsproject van Koen Vanmechelen en de provincie West-Vlaanderen in het kader van de honderdste herdenking van de Eerste Wereldoorlog.  
 • Bezoekerscentrum Hooglede275 626 euro subsidie 
  Op 30 april 2018 is in Hooglede, aan de rand van de Westhoek, het bezoekerscentrum op de Duitse militaire begraafplaats opengegaan. Het is 1 van de 4 dergelijke begraafplaatsen uit WO I in Vlaanderen. Het bezoekerscentrum brengt achtergrondinformatie over de begraafplaats.   
 • Wandelnetwerk Bosland – 205 163 euro subsidie 
  Het Regionaal Landschap Lage Kempen werkte het afgelopen jaar, samen met de Boslandpartners en dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen, aan de uitbouw van een wandelnetwerk in Bosland. Op zondag 24 juni 2018 ging het wandelnetwerk in avant-première open. Sinds de zomer van 2018 kunnen wandelaars meer dan 400 kilometer stappen in Bosland, een uitgestrekt natuurproject in het noorden van de Limburgse Kempen.  
 • Wandelnetwerk Demer en Dijle125 000 euro subsidie 
  Op 27 november 2018 werd het nieuwe wandelnetwerk Demer en Dijle ingehuldigd. Het wandelnetwerk is 340 kilometer lang en doorkruist 10 gemeenten van de Groene Gordel en het Hageland. Door deze uitbreiding van het traject verhogen we de wandelbeleving voor alle bezoekers en ondersteunen we het toeristisch ondernemerschap in de regio. Toerisme Vlaams-Brabant stond in voor de ontwikkeling.  

Logiessubsidies  

Toerisme Vlaanderen investeerde in 2018 in de verdere uitbouw van kwalitatief hoogstaand toeristisch logies. In totaal ontvingen 64 vergunde logies voor 1,5 miljoen euro subsidies. Deze subsidies worden ingezet voor:  

 • investeringen in kind- en familievriendelijke infrastructuur  
 • investeringen in toegankelijke basisinfrastructuur die leiden tot een A of A+ label voor het toeristisch logies  
 • zorgspecifieke investeringen die leiden tot inclusieve verblijven  
 • investeringen in de aanleg of inrichting van camperplaatsen   

Ook werden er in 2018 een aantal projecten uit vorige subsidieoproepen gerealiseerd. Vakantiewoning Hof Ter Lo in Lo, camping Bloemenduin en Eureka in Koksijde en camping Natuurlijk Limburg in Voeren investeerden in het kind- en familievriendelijker maken van hun logies. Vakantiewoning Hof ten Voorde in Deerlijk en Hotel Keizershof in Aalst kregen het A label voor toegankelijkheid.  

Toerisme Voor Allen  

Toerisme Vlaanderen investeerde ruim 1,5 miljoen euro in 61 erkende jeugdverblijven over heel Vlaanderen. Met deze subsidies kunnen de vakantieverblijven hun accommodatie toegankelijker, moderner, brandveiliger of kindvriendelijker maken. Ook in 2018 openden enkele Toerisme Voor Allen-verblijven of stelden ze vernieuwingen voor:  

 • Op zaterdag 26 mei 2018 stelde jeugdverblijf De Brink in Herentals met trots de vernieuwingen voor die de toegankelijkheid van dit erkend Toerisme voor Allen-verblijf verbeteren. Ze vernieuwden het kampeersanitair met toegankelijk toilet en douche, legden een rolstoeltoegankelijk pad aan en maakten ook de nieuwe avontuurlijke verblijfsaccommodatie De Shelter voor iedereen toegankelijk. Toerisme Vlaanderen investeerde 40 077 euro in dit project. 
 • Het zorghotel Polderwind in Zuienkerke opende op 25 mei 2018 de deuren. Het hotel is gebouwd in een schitterend natuurlandschap en vormt de ideale vakantiebestemming voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, chronisch zieken en ouderen. Toerisme Vlaanderen investeerde 500 000 euro in dit project.   

Netwerk Iedereen Verdient Vakantie  

Toerisme Vlaanderen lanceerde in het voorjaar van 2018 een eerste thematische subsidieoproep ‘Iedereen verdient vakantie’. We trokken hiervoor 134 000 euro uit. De 8 goedgekeurde subsidieprojecten mikken allemaal op hogere toeristische participatie van individuen of groepen uit Vlaanderen en Brussel die een drempel ervaren die ze niet zelf kunnen overwinnen.  

Sociaal-toeristische verenigingen  

In 2018 kende Toerisme Vlaanderen 783 000 euro toe aan sociaal-toeristische verenigingen voor de organisatie van vakanties. Deze financiële ondersteuning komt rechtstreeks ten goede van de vakanties van personen die in armoede leven.  Erkende sociaal-toeristische verenigingen met een uitgebreidere werking kunnen ook beroep doen op specifieke subsidies om een coördinator aan te stellen die instaat voor de organisatie van deze vakanties.