Pin je punt

Veel nuttige informatie die je als wandelaar of fietser wenst bij de planning van je tocht vind je niet terug op (online) fiets- en wandelkaarten. Denk maar aan laadpunten voor e-bikes, openbare toiletten, picknickbanken of een speeltuin voor kinderen. Via 'Pin je punt' verzamelen fietsers en wandelaars deze nuttige informatie voor jawel... fietsers en wandelaars. Help jij ook mee?
Sam De Bruyn - Pin je punt

 

Wat is Pin je punt?

Maak je wel eens gebruik van online fiets- of wandelplanners of applicaties als Wandelknooppunt.be, Fietsnet, Vlaanderen Fietsland, RouteYou, Knooppunter, Route.nl, Komoot,...) of eerder een gedrukte kaart of gids? Heb je dan ook al ondervonden  dat heel wat nuttige informatie ontbreekt op deze kaarten? Denk maar aan laadpunten voor je e-bike, openbare toiletten, fietsherstelpunten, een speeltuin voor de kinderen of een gezellige picknickplaats waar je kan lunchen. 

De reden waarom dit soort informatie ontbreekt is eenvoudig: deze informatie is simpelweg niet voorhanden of is niet voldoende kwalitatief in kaart gebracht in Vlaanderen. Je favoriete fiets- of wandelplanner kan er dus ook geen gebruik van maken. Een spijtige tekortkoming met een gelukkig eenvoudige oplossing.

Als we allemaal samenwerken (Vlaanderen, de Vlaamse provincies en gemeenten, wandel- en fietsorganisaties én zelf individuele wandelaars en fietsers), kunnen we deze informatie eenvoudig bij elkaar sprokkelen via Pin je punt. 

Pin je punt is een open thematische kaart (OpenStreetMap) waar iedereen aan kan bijdragen en waaruit ook iedereen informatie kan hergebruiken. Bekijk het als Wikipedia van de kaarten. Met Pin je punt word jij een OpenStreetMap-bijdrager.

 

Wat is het doel?

Door allemaal samen te werken gaan we 7 thematische ‘gegevenslagen’ met nuttige punten in heel Vlaanderen digitaliseren via Pin je punt:  

  • Laadpunten voor e-bikes 
  • Openbare toiletten 
  • Zit- en picknickbankjes 
  • Uitkijkpunten / uitkijkplatformen /uitkijktorens 
  • Fietsherstelpunten 
  • Fietsverhuurpunten 
  • Speeltuinen 
     

Om mee te helpen, gebruik je het kaartgereedschap 'Pin je punt'. Door op de kaart te klikken kan je een punt toevoegen in één van de 7 gegevenslagen. In de lente van 2022 willen we deze 7 lagen graag tot een voldoende kwalitatief niveau brengen, zodat ze goed genoeg zijn om gebruikt te worden door jouw favoriete fiets- en wandelrouteplanners. 

 

Hoe gaan we dit doen?

Elk nuttig punt (dus elk laadpunt voor een e-bike, openbaar toilet, zitbankje,…) in Vlaanderen dat nog niet in OpenStreetMap zit, moet toegevoegd worden. Om een toeristisch punt toe te voegen aan OpenStreetMap, werd een handige en erg gebruiksvriendelijke tool ontwikkeld: Pin je punt.

Via Pin je punt kan iedereen - en zonder technische kennis - meehelpen met het pinnen van toeristische relevante punten in Vlaanderen en daarbuiten. Met 1 klik op de kaart kan je een punt toevoegen dat voortaan iedereen ter wereld kan zien op de kaart.

En nu aan de slag! Met elk punt dat je toevoegt, help je in de toekomst mogelijk een wandelaar of fietser.

Hulp nodig bij het pinnen? Zit je met een specifieke technische vraag? Bekijk de instructiefilmpjes of de lijst met antwoorden op enkele veelgestelde vragen

 

Wie werkt hieraan mee?

Pin je punt is een initiatief van de provinciale toeristische organisaties, Toerisme Vlaanderen en OpenStreetMap België.

Provincie Antwerpen
Toerisme Oost-Vlaanderen
Westtoer
Vlaanderen is toerisme
Vlaams-Brabant
VisitLimburg.be
OpenStreetMap