Regelgeving voor gidsen

Regelgeving

Jouw contactpersoon

Wil je aan de slag als gids of wil je een gidsenwerking opzetten? Dan zijn er natuurlijk enkele regels waaraan je moet voldoen.

Leidraad voor het statuut van de gids 

De regelgeving in Vlaanderen en België maakt het vaak onduidelijk hoe je je activiteiten als gids het beste sociaal en fiscaal kan regelen. Deze leidraad geeft een overzicht van de manieren waarop je je als gids in orde kan stellen met de regels en wat daar dan allemaal bij komt kijken. De keuze voor een bepaald statuut heeft te maken met de persoonlijke situatie van de gids, maar is ook afhankelijk van de organisatie waarvoor je werkt: niet alle organisaties werken met alle statuten.

Ook de tarieven worden dikwijls door de organisatie vastgelegd. In andere gevallen kan je erover onderhandelen of is de gids vrij in zijn of haar keuze. Deze leidraad richt zich in de eerste plaats tot gidsen. Maar ook als verantwoordelijke van een organisatie met een gidsenwerking kan je met deze brochure je gidsen correct informeren en begeleiden.

Leidraad sociaal en fiscaal statuut voor de gids (2021)

Leidraad voor organisaties met gidsenwerking  

Naast het werken aan de kwaliteit van je rondleidingen, moet je als organisatie met gidsenwerking ook rekening houden met een aantal regels en verplichtingen, al dan niet verbonden aan je activiteiten of rechtsvorm. Bovendien zijn er talloze manieren waarop je kan samenwerken met de gidsen die voor jouw organisatie rondleidingen geven. Die verschillende mogelijkheden aan (contractuele) relaties brengen ook regels en verplichtingen met zich mee.

Een handige leidraad helpt je op weg in de juridische, fiscale, boekhoudkundige en andere eisen waaraan je moet voldoen. Deze brochure helpt je om de juiste vragen te stellen rond het juridisch en fiscaal beheer van je organisatie en bij de samenwerking met je gidsen.

Leidraad voor organisaties met gidsenwerking (2020)