Regio Centraal-Europa (Oostenrijk, Zwitserland, Slovakije)

Oostende
Hieronder vind je enkele concrete resultaten op de Centraal-Europese markt én de contactgegevens van ons buitenlandkantoor in Wenen. Bij hen kan je terecht met al je vragen inzake bestemmingspromotie voor Vlaanderen in Centraal-Europa (Oostenrijk, Zwitserland, Slovakije).

Nieuwe locatie voor buitenlandkantoor Toerisme Vlaanderen in Wenen

Begin november 2017 verhuisde Toerisme Vlaanderen samen met Flanders Investment & Trade (FIT) en de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering naar een nieuwe locatie in Wenen. Het kantoor in de Maria Hilferstraße, in 1994 geopend door toenmalig Minister-President Luc Van den Brande, werd ingeruild voor een nieuwe stek in de Elisabethstraße, midden in het museumkwartier en vlakbij de Schillerplatz en de Karlsplatz. Toerisme Vlaanderen nam zijn intrek op de eerste verdieping van het gebouw. 

Het nieuwe adres van het Toerisme Vlaanderen – kantoor in Wenen is sinds 1 november 2017:

Tourismuswerbung Flandern-Brüssel
Elisabethstraße 16 / 11
AT – 1010 Wien


'Flemish Masters On Tour’ - Opening Rubens-tentoonstelling in het KHM in Wenen

Op 17 oktober 2017 opende de Rubens-tentoonstelling ‘Kraft der Verwandlung’ in het Kunsthistorisches Museum (KHM) in Wenen voor het grote publiek. De avond voordien werd de tentoonstelling officieel geopend in aanwezigheid van een aantal genodigden, onder wie Geert Bourgeois, Vlaams Minister-President, en Ben Weyts, Vlaams Minister van Toerisme. Toerisme Vlaanderen heeft een samenwerking met het KHM opgezet binnen het kader van het Vlaamse Meesters – project 2018 - 2020 en was zo nauw betrokken bij de opening van de Rubens-tentoonstelling.

Naast de opening van de Rubens-tentoonstelling stond voor de Vlaamse delegatie een meeting met de directie van het KHM op het programma m.b.t. de samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen en het KHM (“Flemish Masters On Tour”). Er werd ook een bezoek gebracht aan Palais Liechtenstein, dat de grootste privécollectie Rubens-schilderijen huisvest. Tijdens het bezoek aan Wenen huldigden de ministers eveneens het nieuwe kantoor van Toerisme Vlaanderen in het museumkwartier (Elisabethstraße) in. Samen met Flanders Investment and Trade en de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering nam Toerisme Vlaanderen begin november 2017 zijn intrek in het nieuwe gebouw.

Op dinsdagnamiddag 17 oktober organiseerde Toerisme Vlaanderen in het KHM een event voor de reisindustrie. Culturele tour operatoren kregen de kans de Rubens-tentoonstelling te bezoeken en meer te ervaren over de samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen en het KHM. ’s Avonds vond een event voor jongeren plaats in de koepelzaal van het KHM (“Kunstschatzi" - Barockstar meets Popstar). Aan de bar werd Belgisch bier geserveerd en barokmeisjes trakteerden de aanwezigen op Belgische pralines. Daarnaast waren er speciale Rubens-rondleidingen voor deze jongerendoelgroep en zorgde een DJ voor swingende muziek.


Geslaagde fam trip uit Oostenrijk

In samenwerking met Vienna International Airport, Brussels Airlines en All About Benelux organiseerde Toerisme Vlaanderen van 23 tot 25 juni 2017 een fam trip voor 10 Oostenrijkse reisexperten, voornamelijk werkzaam in de MICE-industrie (zakentoerisme). De meeste deelnemers kenden Vlaanderen al maar waren hier zelf nog nooit geweest. Een goed gevuld 3-daags programma in Brugge, Gent en Antwerpen bezorgde hen de nodige persoonlijke input en ideeën om Vlaanderen in de toekomst nog beter te verkopen op de Centraal-Europese markt. 


Vlaams vakmanschap op ChefAlps in Zürich

Chefs op ChefAlpsOp 21 en 22 mei 2017 vond de zesde editie van ChefAlps plaats in Zürich. Toerisme Vlaanderen zette de Vlaamse gastronomie in de kijker tijdens deze prestigieuze vakbijeenkomst voor gastronomie en hostellerie. 

Toerisme Vlaanderen pakte uit met een mooie beursstand op ChefAlps. Ook slagerij Dierendonck, Dominique Persoone (The Chocolate Line) en Zwitsers ambassadeur van Belgisch bier Yan Amstein waren op de stand aanwezig. De bezoekers proefden er echt Vlaams culinair vakmanschap zoals onze Vlaamse streekbiertjes en ambachtelijke chocolade. Nick Bril van tweesterrenrestaurant The Jane sloot de ChefAlps af met een kookdemonstratie. Daarna ontpopte hij zijn ander talent als DJ op de afterparty van de beurs.

De Vlaamse stand in Zürich was twee dagen lang ‘the place to be’. De beurs lokte maar liefst 1400 bezoekers. De interesse in Vlaamse gastronomie was groot, zowel van andere chefs als journalisten. Verschillende bloggers schreven positieve reviews, bijvoorbeeld “Nick Bril, de coolste kok van Europa” op de Zwitserse blog NZZ Bellevue. 


Proeverij van heerlijke Vlaamse speciaalbieren in Zürich

Bier, frietjes, mayonaise en mosselen op tafel. Smakelijk!

Flanders Investment & Trade (FIT) Zwitserland organiseerde op 4 mei 2017 een degustatie van Vlaamse bieren in Zürich. Ambassadeur Frank Recker opende het evenement. Naast het proeven van typische Vlaamse gerechten zoals mosselen en frietjes konden de gasten contacten leggen met 14 verschillende brouwerijen.

Directrice Liesbet Vandebroek en persmanager Susanne Gosch waren ook aanwezig om belangijke pers- en trade-partners te verwelkomen.


Internationale pers maakt kennis met vernieuwd M HKA

Vrouw bekijkt kunstwerk in M HKA en staat voor een gele bankOp 27 april maakten een 30-tal journalisten uit Frankrijk, Centraal-Europa, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland kennis met het vernieuwde Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). Naast het museumbezoek werd er die dag ook aandacht besteed aan andere artistieke hotspots in de Scheldestad. Op 28 april reisden een groot aantal journalisten ook nog naar Brussel dat internationaal beschouwd wordt als het nieuwe mekka van de hedendaagse kunst. Het centrum voor hedendaagse kunst Wiels werdbezocht dat naar aanleiding van het 10-jarig bestaan uitpakt met een groot tentoonstellingsproject ‘Het afwezig museum’. Ook andere culturele trekpleisters in Brussel stonden op het programma.


Op Vlaamse Meesters-missie naar Zürich

Op 4 en 5 april 2017 trok Toerisme Vlaanderen met 2 vertegenwoordigers van het Kunsthistorisches Museum Wenen (KHM) op een tweedaagse missie naar Zürich om het Vlaamse Meesters-project voor te stellen aan de pers- en trade-sector.

Omdat Paul Frey, Managing Director van het KHM, ook deel uitmaakt van de Raad van Bestuur van het Kunsthaus Zürich, greep Toerisme Vlaanderen deze unieke opportuniteit om een receptie te organiseren in Villa Tobler, die tot het museum behoort.

Na de verwelkoming gaf Toerisme Vlaanderen een presentatie over de samenwerking tussen het KHM en Toerisme Vlaanderen, gevolgd door een op-en-top Belgische lunch. Daarna konden de aanwezigen een bezoek brengen aan de historische villa die normaal gezien niet open is voor publiek.


Vlaamse vrijdagen in Wenen

In het kader van de samenwerking tussen het Kunsthistorisches Museum in Wenen en Toerisme Vlaanderen rond het Vlaamse Meesters-project wordt sinds 2017 elke vrijdag een 'Vlaamse Vrijdag' georganiseerd. Op die dag wordt het Instagram-account van het Kunsthistorisches Museum ingepalmd door kunstwerken van onze beroemde Vlaamse Meesters. Op deze manier willen ze reeds hun toekomstige tentoonstellingen rond Rubens en Bruegel aankondigen.

Nieuwsgierig? Je kan alle posts terugvinden op Instagram onder de hashtags #visitflanders, #flemishmastersontour of op de accounts van @visitflanders en @kunsthistorischesmuseumvienna.


Op zoek naar concrete toeristische cijfers? Bekijk de aankomst- en overnachtingsstatistieken op onze website.


Contact

Tourismuswerbung Flandern-Brüssel
Elisabethstraße 16/11
AT - 1010 Wien
Tel. + 43-1-596 06 60
office.at@visitflanders.com
www.flandern.at