Regio Centraal-Europa (Oostenrijk, Zwitserland, Slovakije)

Oostende
Hieronder vind je enkele concrete resultaten op de Centraal-Europese markt én de contactgegevens van ons buitenlandkantoor in Wenen. Bij hen kan je terecht met al je vragen inzake bestemmingspromotie voor Vlaanderen in Centraal-Europa (Oostenrijk, Zwitserland, Slovakije).

Toerisme Vlaanderen als premium partner op Craft Bier Fest in Wenen

Op 23 en 24 november 2018 was Toerisme Vlaanderen premium partner op het Craft Bier Fest in de Marx Halle in Wenen dat meer dan 8000 bezoekers verwelkomde. Samen met onze partners Dierendonck, Kaasaffineurs Van Tricht, Antwerpse Brouw Compagnie, Gentse Gruut Stadsbrouwerij, Brasserie de la Senne en Delirium Tremens, lieten we de bezoekers proeven van heerlijke Vlaamse bieren en andere specialiteiten. Ook organiseerde Toerisme Vlaanderen ter plekke een persconferentie in samenwerking met de Oostenrijkse bierpaus Conrad Seidl. 


Vlaanderen vertegenwoordigd op ReiseSalon Wenen 2018 

Op zaterdag 17 en zondag 18 november 2018 nam Toerisme Vlaanderen deel aan het ReiseSalon in Schloss Schönbrunn in Wenen. Het ReiseSalon is een hoogstaande en interactieve reisbeurs waar meer dan 100 bestemmingen en toeristische aanbieders zich aan de bezoekers presenteren. Daarnaast biedt het ReiseSalon een forum voor (reis)bloggers die hier inspiratie kunnen opdoen voor toekomstige uitstapjes.

Onze Vlaamse toeristische bestemmingen stonden dit jaar nog meer in de kijker dan andere jaren:
  • Het ReiseSalon verspreidde ons logo uitgebreid in alle communicatie van de reisbeurs.
  • We kregen een grotere stand op de beurs. 
  • We waren hoofdgast bij de persconferentie die plaatsvond op 23 oktober.
  • Ook de catering van de beurs was helemaal Belgisch. De menukaart van het ReiseSalon bestond uit ‘Moderne Variationen der belgischen Küche’. Denk daarbij aan frietjes, wafels en onze befaamde streekbieren. Op die manier brachten we ook onze Vlaamse gastronomische troeven onder de aandacht.

Tijdens de beurs legden we vooral de nadruk op onze Vlaamse Meesters en de belevingen die daar mee te maken hebben in Vlaanderen. Onze beursstand viel op door een grote banner met daarop details uit schilderijen van Vlaamse Meesters, onze kunststeden en Vlaamse zoetigheden. Naast brochures deelden we trouwens ook verse wafels uit aan onze stand en gaven we twee workshops “Nederlands voor beginners”. Beide workshops trokken telkens zo’n 25 deelnemers.

Ook dit jaar was onze deelname aan de beurs weer een succes. Toerisme Vlaanderen was op het ReiseSalon vertegenwoordigd met een beursstand om onze culturele schatten in de kijker te zetten. We hebben de bezoekers alvast (letterlijk) een voorproefje gegeven van hun volgende vakantiebestemming en op zondagnamiddag waren alle 600 brochures over onze Vlaamse Meesters de deur uit.


Inspirerende studiereis Wenen voor partners Vlaamse Meesters-programma 

Op 15 en 16 november 2018 organiseerde Toerisme Vlaanderen een studiereis naar Wenen voor de partners van het Vlaamse Meesters-programma. Tijdens deze reis werd de Bruegel-tentoonstelling van het Kunsthistorisches Museum (KHM) en verschillende andere musea met een aanbod Vlaamse Meesters bezocht. Hier werd door de musea steeds een inzicht gegeven met betrekking tot de keuzes voor scenografie, toegankelijkheid en publiekswerking.  Tijdens een uitgebreid overleg met het projectmanagement van het KHM werd ingegaan op de realisatie van de Bruegel-tentoonstelling: plan van aanpak, budget, inhoudelijke keuzes en beslissingsstructuur. Tot slot kregen de partners ook een toelichting over de promotionele werking van Toerisme Vlaanderen. 

 


‘Flemish Masters On Tour’ - Opening Bruegel-tentoonstelling in KHM Wenen

Op dinsdag 2 oktober 2018 opende de Bruegel-tentoonstelling ‘Once in a lifetime’ in het Kunsthistorisches Museum (KHM) in Wenen voor het grote publiek. De avond voordien vond de officiële opening van de tentoonstelling plaats in aanwezigheid van Koning Filip en Koningin Mathilde. Daarnaast waren ook Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, en Peter De Wilde, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen, bij de opening aanwezig.

Toerisme Vlaanderen heeft een samenwerking met het KHM opgezet binnen het kader van het Vlaamse Meesters – project 2018 - 2020 en is zo nauw bij de opening van de Bruegel-tentoonstelling betrokken. Binnen dit kader organiseerde een afgevaardigde delegatie van openluchtmuseum Bokrijk in samenwerking met Toerisme Vlaanderen op maandagvoormiddag 1 oktober een persconferentie voor de Oostenrijkse pers over hun Bruegel-programma 2019. Hierbij waren ook 15 Belgische journalisten aanwezig.

Op vrijdag 28 september organiseerde Toerisme Vlaanderen in het KHM een event voor de reisindustrie. Culturele tour operatoren kregen een exclusieve preview van de Bruegel-tentoonstelling en ervaarden meer over de samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen en het KHM, en over de Bruegel-projecten in Vlaanderen.


‘Flemish Masters on tour’ – info-galadiner voor reisindustrie en pers in KHM Wenen

In samenwerking met het Kunsthistorisches Museum (KHM) in Wenen organiseerde Toerisme Vlaanderen op 20 juni 2018 een galadiner voor de Oostenrijkse reisindustrie en pers. Doel van de avond was zowel trade als pers informeren over de Bruegel-tentoonstelling in het KHM (najaar 2018) en het Bruegel-programma in Vlaanderen in 2019. Dr. Paul Frey, financieel directeur van het KHM, en Liesbet Vandebroek, directeur van het Toerisme Vlaanderen-kantoor in Wenen, zorgden voor een feestelijke opening van de avond. Na een rondleiding door de Bruegel-zaal van het KHM maakten de 60 gasten in de koepelhal van het museum kennis met het culinaire Vlaamse meesterschap van Seppe Nobels (Graanmarkt 13). Curator Sabine Pénot lichtte een tip van de sluier op met betrekking tot de Bruegel-tentoonstelling in het KHM. Alexandra Raab-Frostl, trade-manager Centraal-Europa bij Toerisme Vlaanderen, presenteerde de hoogtepunten van het Bruegel-programma in Vlaanderen.


‘Flemish Masters on tour’ – Zwitserse pers en reisindustrie krijgen introductie in Vlaamse Meesters

Op donderdag 24 mei verwelkomde Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met het Kunsthistorisches Museum in Wenen (KHM), de Zwitserse pers en reisindustrie in het Florhof Hotel in Zürich. In het kader van Flemish Masters on tour maakten een 25-tal genodigden kennis met het Vlaamse Meesters-programma in Vlaanderen. Tijdens een Bruegelmaaltijd kwamen ze meer te weten over Bruegel in Vlaanderen en de Bruegeltentoonstelling in het KHM in Wenen dit najaar. Het programma werd gesmaakt. Enkele journalisten schreven zich alvast in voor de persreis in september en ook de touroperators gave positieve feedback.


‘Flemish Masters on tour’ – infosessie voor reisindustrie uit Tsjechische Republiek en Slovakije

Op 18 april 2018 organiseerde Toerisme Vlaanderen in samenwerking met het Kulturhistorisches Museum (KHM) in Wenen een infosessie over het Vlaamse Meesters – programma in Vlaanderen en het KHM voor de reisindustrie uit de Tsjechische Republiek en Slovakije. 20 culturele touroperators namen deel aan een lunch waarbij ze verwelkomd werden door Liesbet Vandebroek, directeur van het Toerisme Vlaanderen – kantoor in Wenen, en Dr. Paul Frey, financieel directeur van het KHM. Vervolgens woonden de gasten twee presentaties bij; een over de Bruegel-tentoonstelling die vanaf oktober 2018 te zien is in het KHM (door Markus Kustatscher, verantwoordelijke trade-werking KHM) en een over het Breugel-jaar 2019 in Vlaanderen (door Alexandra Raab-Frostl, trade manager Centraal-Europa bij Toerisme Vlaanderen). Ter afsluiting van de infosessie stond voor de deelnemers een gegidste toer door het KHM op het programma met nadruk op de aanwezige werken van Bruegel.    

 


Brugge in de kijker met Eurowings-campagne 2018

IEurowings campagne Bruggen 2017 zetten Eurowings en Toerisme Vlaanderen samen een campagne op om de nieuwe verbinding Salzburg - Brussel te promoten in centraal- en west-Oostenrijk. In navolging van dit succesverhaal startte Toerisme Vlaanderen op 10 april 2018 een nieuwe Eurowings-campagne in samenwerking met Visit Brugge. Gedurende twee weken verscheen Brugge als culturele topbestemming op de landingspagina van Eurowings. Daarnaast promoten we trips naar Brugge in de maand juni via online banners in de brede Salzburg-regio.


Op zoek naar concrete toeristische cijfers? Bekijk de aankomst- en overnachtingsstatistieken op onze website.


Contact

Tourismuswerbung Flandern-Brüssel
Elisabethstraße 16/11
AT - 1010 Wien
Tel. + 43-1-596 06 60
office.at@visitflanders.com
www.flandern.at