Routebeschrijving en toegankelijkheid van het gebouw

Het hoofdkantoor van Toerisme Vlaanderen bevindt zich in het hartje van Brussel: Grasmarkt 61, 1000 Brussel.

 

Algemene bereikbaarheid

Hoe bereik ik het Vlaamse Overheidsgebouw Grasmarkt op Grasmarkt 61, 1000 Brussel?

Het gebouw van Toerisme Vlaanderen ligt in het centrum van Brussel, vlakbij de Grote Markt. Om naar Toerisme Vlaanderen te komen raden wij je aan om te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Er is geen parking of parkeergelegenheid. De straat is autovrij vanaf 11u.

Dit zijn de verschillende opties:

Te voet

De Grasmarkt en de omringende straten bevinden zich in de voetgangerszone. Aansluiting met het openbaar vervoer ligt op wandelafstand. Meer info en een plan vind je via brussel.be/voetgangerszone.

Met de fiets

Er is een fietsstalling in het gebouw op -1. Deze fietsstalling is zowel voor personeelsleden als voor bezoekers beschikbaar. Je hebt toegang tot deze verdieping via de goederenlift (met een badge die je bij het onthaal aanvraagt).

Andere fietsopties zijn:

Met de trein

Station Brussel-Centraal ligt op 4 minuten wandelafstand. Meer info vind je via b-rail.be.

Dit station is ook het dichtstbijzijnd toegankelijk station en is volledig uitgerust voor rolstoelgebruikers, ringleiding en tactiele bewegwijzering. Meer info vind je via belgiantrain.be en meermobiel.be

Met de metro of tram

Het dichtstbijzijnd toegankelijk metrostation is De Brouckère.

Dit metrostation is uitgerust met de nodige voorzieningen voor personen met beperkte mobiliteit. Het is ook uitgerust met geleiding, een signalisatie voor blinden en slechtzienden en met hellingen of liften. Meer informatie vind je via stib-mivb.be

Volgende lijnen hebben halte bij De Brouckère:

  • Lijn 3 Esplanade – Churchill, halte De Brouckère
  • Lijn 4 Stalle – Noordstation, halte De Brouckère

Met de bus

De dichtsbijzijnde busstations zijn Arenberg, De Brouckère en Grote Markt. Het dichtstbijzijnd toegankelijk busstation is De Brouckère.

Volgende lijnen hebben halte bij Arenberg:

  • Lijn 29 De Brouckère – Hof ten Berg, halte Arenberg (meer info via Stib/ Mivb)
  • Lijn 66 De Brouckère – Tol, halte Arenberg (meer info via Stib/ Mivb)
  • Lijn 71 De Brouckère – Delta, halte Arenberg (Accessibus voor personen met beperkte mobiliteit) (meer info via Stib/ Mivb)

Volgende lijnen hebben halte bij De Brouckère:

  • Lijn 88 De Brouckère – Heizel, halte De Brouckère (meer info via Stib/ Mivb)
  • Lijn 126 Ninove – Brussel, halte De Brouckère (meer info via De Lijn)
  • Lijn 127 Ninove – Brussel, halte De Brouckère (meer info via De Lijn)
  • Lijn 128 Ninove – Brussel, halte De Brouckère (meer info via De Lijn)

De bussen MIVB Accesibus hebben een verlaagde vloer, een knielsysteem en een uitschuifbare oprijplaat. Binnen in de bus is er op de grond een plaats gemarkeerd die gereserveerd is voor rolstoelgebruikers.

Volgende lijnen hebben halte bij de Grote Markt:

  • Lijn 48 Decroly - Grote Markt, halte Grote markt (meer info via Stib/ Mivb)

Met de auto of motor

Er geldt eenrichtingsverkeer in de straat (van Agoraplein naar Kleerkoperstraat toe). Vanaf 11 u wordt de straat verkeersvrij (voetgangerszone). Dat betekent dat je er niet mag rijden, maar ook niet parkeren. Er is geen parkeergelegenheid bij het Vlaams Overheidsgebouw Grasmarkt voor bezoekers of personeel. 

Je kan met de wagen tot bij het Agoraplein aan het begin van de Grasmarkt rijden. Van daar is het nog een kort stukje door de winkelwandelzone tot bij het gebouw. Meer informatie en plan vind je via brussel.be/circulatieplan-vijfhoek

De dichtsbijzijnde toegankelijke parking is Parking Grote Markt, Keizerinnenlaan 54, 1000 Brussel (betalend). Daar zijn 20 parkeerplaatsen voor minder mobiele personen beschikbaar.

De dichtstbijzijnde voorbehouden parkeerplaats bevindt zich in de Violette straat, 1000 Brussel (gratis). Daar zijn 2 parkeerplaatsen voor minder mobiele personen beschikbaar. Meer informatie vind je op brussel.be.

Toerisme Vlaanderen_kaart

 

Hoe krijg ik toegang tot het gebouw?

Meld je bij aankomst aan bij de receptie. Het personeel van het onthaal zal jou verder begeleiden. De openingsuren van het gebouw zijn van 8u tot 17u.

Er kan vanaf 7u geleverd worden in het gebouw. Tot 10u moet je aanbellen bij de deur van de shop. Er is tot 11u zeer beperkte parkeermogelijkheid voor de deur. Nadien is de straat niet meer toegankelijk voor autoverkeer, ook niet voor laden en lossen.

Graag tijdig contact opnemen met het onthaalpersoneel: +32 2 504 03 00.

 

Toegankelijkheid voor personen met een beperking

Hoe bereik ik het Vlaamse Overheidsgebouw Grasmarkt op Grasmarkt 61, 1000 Brussel als persoon met een beperking?

Er is geen parking, parkeergarage of voorbehouden parkeerplaats in of rond het gebouw. De dichtstbijzijnde openbare voorbehouden plaatsen bevinden zich in de Violetstraat (3 voorbehouden plaatsen). De dichtstbijzijnde betaalparking bevindt zich op de Grote Markt, Keizerinnenlaan 54 (20 voorbehouden plaatsen).

Localisatie rolstoelhulp Toerisme Vlaanderen Grasmarkt

 

Routebeschrijving voor rolstoelgebruikers en voor wie minder goed te been is

De Grasmarkt is een verkeersluwe straat die vanaf 11 uur ’s ochtends volledig afgesloten is voor autoverkeer. Verwacht je in Brussel centrum ook aan (veel) kasseien.

Je start aan het station Brussel-Centraal, daar volg je het marktplein van de Grasmarkt via het voetpad aan de linkerkant. Enkel wanneer je met de auto gebracht wordt tot aan de hoek van de Grasmarkt-Bergstraat, volg je het voetpad aan de rechterkant. Probeer van aan de rechterkant niet om het plein dwars over te steken, want het heeft aan de overkant een zeer hoge drempel (15 à 20 cm). Lees de gedetailleerde beschrijving hieronder.

Met de auto

Wie niet zelf rijdt, stapt het best uit aan de hoek van de Grasmarkt-Bergstraat. Dat is ook de dichtstbijzijnde plaats om opgehaald te worden. De stoep aan de Bergstraat heeft een hoogte van 5 cm. Om drempels te vermijden, volg je het voetpad en blijf je rechts van het middenplein. Probeer het plein niet zomaar over te steken, want aan de overkant is er een (20 cm) hoge drempel. Volg het voetpad tot je de overkant van het Toerisme Vlaanderen-bureau (nummer 61, herkenbaar aan de zuilengalerij) bereikt en steek daar over. De hoogte van de afgeschuinde stoepranden is 5 à 8 cm.

Wie een parking zoekt, kan zich parkeren in de voorbehouden parkeerplaatsen ondergronds in de (betalende) parkeergarage Grand Place of langs de straat (gratis) aan de Lombardenstraat. Je moet dan wel een heel stuk kasseien van de Grote Markt over om Toerisme Vlaanderen te bereiken.

Met het openbaar vervoer

Het station Brussel-Centraal heeft verschillende uitgangen. Wie niet goed te been is, kiest best de hoofduitgang (bereikbaar via lift 1-2) of eventueel de uitgang Magdalena/Madeleine. 

Vanaf de hoofduitgang van station Brussel-Centraal

Steek het plein over en ga onder de zuil van het Hiltonhotel aan de linkerkant door. Dan sla je meteen rechtsaf. Daar volgt een lang steil stuk bergaf. Beneden aan de straat steek je links de Infantina Isabellastraat over via 2 zachte afschuiningen met een resterend drempeltje van 1 à 2 cm. Let op bij het oversteken, er wordt hier snel gereden! Steek rechts de Spoormakersstraat over om op de Grasmarkt Straat te blijven. Je komt hierna nog 2 keer een afgeschuinde drempel van 5 à 10 cm en kasseien tegen. Daarna blijf je de straat drempelloos volgen tot ons gebouw aan de linkerkant (nummer 61, herkenbaar aan de zuilengalerij). De ondergrond langs de gevels aan het Grasmarktplein is hier en daar erg ongelijk. Met een manuele rolstoel heb je waarschijnlijk een helper nodig.

Indien de lift naar de hoofduitgang niet werkt, is de uitgang Magdalena/Madeleine een alternatief. Die bevindt zich op hetzelfde niveau helemaal aan de andere kant, linksaf als je met je gezicht naar de lift 1-2 staat.

Vanaf uitgang Magdalena bij station Brussel-Centraal

Steek aan het einde van het pad volgend op de uitgang, links de Magdalenasteenweg over. En steek daarna meteen weer rechts de Duquesnoystraat over. Aan beide kanten van de oversteek bevinden zich afgeschuinde drempels van 5 à 10 cm en kasseien. Volg daarna de Magdalenasteenweg aan de linkerkant tot beneden. Ook hier gaat het om een lange en vrij steile helling naar beneden. Eenmaal beneden aan de straat steek je rechtdoor de Spoormakersstraat over. Vanaf daar loopt de weg gelijk met de beschrijving vanaf de hoofduitgang (zie hierboven). Ook deze route is, wegens de moeilijk berijdbare gedeelten, drempels en hellingen best met hulp te doen.

 

Routebeschrijving voor slechtzienden of blinden 

Je start aan het station Brussel-Centraal. Vanaf het perron neem je de laatste trap op het perron naar boven. Die bereik je het gemakkelijkst als je achteraan de trein zit vanuit Brussel-Zuid of als je vooraan de trein zit vanuit Brussel-Noord. Bovenaan de trap loopt een geleide lijn van perrontrap tot perrontrap. Volg de geleide lijn en na de kruising met de perrontrap van spoor 1-2 vind je de uitgang Magdalena/Madeleine

Eenmaal buiten ga je rechtdoor. Rechts van het wandelpad kan je een gootje als gidslijn volgen. Op het einde van het pad steek je de Putterijstraat over. Je vindt daar de muur van de kerk. Je draait naar links en steekt de Magdalenasteenweg over. Ga best de Magdalenasteenweg al een beetje in om de overkant goed te vinden. Eenmaal de straat overgestoken, draai je naar rechts en kan je de hele weg de gevels links van je als gidslijn nemen. Let wel, vele mobiele obstakels hinderen de rechte weg langs de gevels.

Je blijft de straat rechtdoor volgen. Net na de 3e zijstraat aan de linkerkant, schuif je een beetje op naar links en blijf je in dezelfde richting lopen. Je komt zo onder de galerij aan het gebouw van Toerisme Vlaanderen waar je de toegangsdeur vindt.

Meer informatie over de toegankelijkheid van transport in Vlaanderen vind je hier. 

 

Toegankelijkheid van het gebouw als persoon met een beperking

Het gebouw is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Zo is er een aangepast bezoekerscenter, aangepaste toegangsdeuren en een aangepaste lift en toilet.

We namen een aantal maatregelen om de shop op het gelijkvloers toegankelijker te maken zoals geleide lijnen en aanduidingen op de ramen. Deze ruimte wordt niet door Het Facilitair Bedrijf of Toerisme Vlaanderen beheerd en is daardoor niet altijd optimaal toegankelijk.

Nog vragen? Onze mobiliteitscoördinator Elly Servranckx helpt jou graag.

Uitbating Grasmarkt, afdeling Facilitair Management

Grasmarkt 61, 1000 Brussel

T 02 504 04 60, M 0492 15 29 21

Elly.servranckx@vlaanderen.be