Steunpunt Vakantieparticipatie ontvangt twee wereldprijzen op één jaar tijd

.
Toerisme Vlaanderen mocht afgelopen week een zilveren award in ontvangst nemen van de United Nations World Travel Organisation (UNWTO). Exact een jaar geleden lauwerde ook de World Leisure Organization het Steunpunt Vakantieparticipatie.

De award, die Peter De Wilde in Istanbul in ontvangst mocht nemen, betekent een zeer mooie erkenning voor de inspanningen van toeristische partners en sociale organisaties om mensen die vaak uitgesloten worden de kans te geven om op daguitstap of vakantie te gaan in Vlaanderen. Het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen brengt al meer dan 10 jaar vraag en aanbod bij elkaar.  En dat is nodig, want het belang van vakantie voor kansarmen wordt nog vaak onderschat. Het UNWTO beloonde het initiatief met een zilveren award omdat deze publiek-private samenwerking volgens de organisatie gerust kan aangezien worden als een best practice en een voorbeeld voor de rest van de wereld.

 

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois is verheugd met de UNWTO-award. “Ook mensen die het niet breed hebben, hebben recht op vakantie en moeten tijdens een reis of daguitstap hun batterijen eens kunnen opladen. Deze award beloont het vernieuwende concept van samenwerking waarbij Toerisme Vlaanderen als motivator en tussenpersoon optreedt tussen enerzijds meer dan 1000 sociale organisaties en anderzijds 440 bereidwillige ondernemers in de toeristische sector, attracties, hoteliers, vakantiecentra, die met een stevige korting vakantie in het bereik brengen van mensen met een laag inkomen.”

 

"UNWTO secretaris-generaal Taleb Rifai beklemtoonde in een persoonlijk onderhoud de grote internationale voorbeeldwaarde van de inspanningen die Toerisme Vlaanderen levert om vakantie voor iedereen bereikbaar te maken”, zegt administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde. “Voor Vlaanderen, dat geassocieerd lid is van UNWTO, is het belangrijk om de contacten met de wereldtoerismeorganisatie zo nauw mogelijk aan te halen. Als kleine toeristische bestemming boksen we boven ons gewicht, maar onze ambitie maakt dat ruimschoots goed".

 

Het is de goodwill en vrijwillige medewerking van de privé-sector die het Vlaamse systeem van de sociale vakantievoorziening zo uniek en kosteneffectief maakt. Maar ook de persoonlijke aanpak van Toerisme Vlaanderen via een eigen boekingscentrale is van doorslaggevend belang. En de resultaten spreken voor zich. In 2001 kon Toerisme Vlaanderen via het systeem 752 mensen een deugddoende vakantie aanbieden, 10 jaar later waren dat er al 100.000.

 

World Leisure Organization

 

Op 18 november 2011, exact een jaar geleden, ontving het diensthoofd van het Steunpunt Vakantieparticipatie Marianne Schapmans ook een oorkonde voor een goed praktijkvoorbeeld inzake sociaal toerisme. Deze prijs mocht ze in ontvangst nemen op de World Leisure Expo in Hangzhou, China.

 

 

 

http://www.forumvakantieparticipatie.be/