Studiedag familievriendelijk erfgoed | donderdag 16 mei 2019 | Tervuren

Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met FARO, een studiedag rond familievriendelijk erfgoed. Maar liefst 150 deelnemers uit de brede toeristische sector, onder wie niet alleen erfgoed- en museummedewerkers maar ook ontwerpbureaus, consultants, hogeschooldocenten toerisme en toeristische diensten, waren aanwezig. De studiedag vond plaats in het AfricaMuseum en leerde de deelnemers hun werking nog beter af te stemmen op families.  

Na een toelichting van het pilootproject ‘Familievriendelijk erfgoed’, een samenwerking van FARO, Herita en Toerisme Vlaanderen, kregen de aanwezigen dankzij enkele interessante onderzoeksresultaten beter inzicht in de doelgroep families. Daarna deelden het AfricaMuseum (Tervuren), Domein Raversyde (Oostende) en het MSK (Gent) in een panelgesprek de lessons learned uit hun deelname aan het pilootproject ‘Familievriendelijk erfgoed’. Tijdens de rondleiding in het vernieuwde AfricaMuseum kregen de aanwezigen zicht op het familievriendelijk aanbod van het museum.

In de namiddag kwamen internationale toonaangevende experten aan het woord. Zo hield Dea Birkett, founder van Kids in Museums, uit het Verenigd Koninkrijk, een pleidooi om het museum in te richten als een positieve omgeving voor families. Tony Butler, directeur van Derby Museums in het VK, deelde zijn expertise rond participatie van families in musea. In het panelgesprek van de namiddag lieten we kinderen aan het woord die het AfricaMuseum bezocht hadden met hun familie, en die met veel enthousiasme hun ervaringen deelden.

In het kader van het familiebezoek aan het AfricaMuseum voor de Studiedag familievriendelijk erfgoed, maakten we een video waarin we de families aan het woord laten tijdens en na hun bezoek.

Tot slot, kregen alle deelnemers na afloop van de studiedag de kersverse publicatie ‘1.2.3. Familie!' mee naar huis.

Download hieronder de presentaties van de sprekers.

Alle presentaties kan je zoals steeds bekijken via onze Slideshare omgeving.

Bekijk meer foto's op onze Flickr-pagina.

'1. 2. 3. Familie! Zo maak je jouw museum of erfgoedsite familievriendelijk' 

De publicatie '1. 2. 3. Familie! Zo maak je jouw museum of erfgoedsite familievriendelijk' bestaat uit 3 delen. Download ze via de links hieronder.

Wie graag een gedrukt exemplaar wenst, kan dit aanvragen bij bernadette.baele@toerismevlaanderen.be

Zelfscan: wat doe je goed? En wat kan beter?

In het kader van het pilootproject werd de familiescan voor musea ontwikkeld. Deze tool is er eentje voor intern gebruik en kan dienen als inspiratiebron voor je jouw publiek gaat bevragen. Bovendien krijg je een beter zicht op bepaalde noden of wensen die je van je (potentiële) bezoekers te weten wil komen. Neem via de zelfscan jouw museum of erfgoedsite onder de familievriendelijke loep. 

Doe de zelfscan