20 jaar toegankelijk toerisme in Vlaanderen

In 2021 vieren we feest: al 20 jaar bouwen we samen met ervaringsdeskundigen en experts aan toegankelijk toerisme in Vlaanderen. Bouw je met ons mee?

Bij toegankelijk toerisme staat iedereen centraal: elke bezoeker moet kunnen genieten van de vele toeristische troeven die Vlaanderen te bieden heeft. Samen met onze partners proberen we beperkingen weg te nemen en een onvergetelijke vakantie, zorgeloze uitstap of inclusief cultuurbezoek mogelijk te maken voor iedereen. Vlaanderen heeft zo veel moois te bieden. Iedereen, met of zonder beperking, mag zorgeloos genieten van cultuur of natuur, op uitstap of meerdaagse vakantie.

 

De voorbije 20 jaar heeft Toerisme Vlaanderen daar samen met verschillende ervaringsdeskundigen, experts en partners hard aan gewerkt. Zonder hen zouden we niet staan waar we vandaag de dag staan. Daarom laten we hieronder graag enkele ervaringsdeskundigen aan het woord.Ervaringsdeskundingen aan het woord

 Lees hier alle getuigenissen

 

Monica: “Vraag eens wat vaker naar onze mening”

banner monica bij achtergrond natuurlandschap

Monica De Muynck verloor op latere leeftijd van de ene op de andere dag haar gehoor. Intussen is ze voorzitter van AHOSA (Anders HOren Samen Aanpakken), een vereniging die meer openheid wil creëren voor doven en slechthorenden. Samen vormen die 10% van de bevolking, maar ze blijven onderbelicht. Dat geldt zeker voor de grootste groep, die zich niet met gebarentaal maar met gesproken taal uitdrukt.

Monica: “Vakantie is voor mij: alles loslaten, genieten met zijn tweetjes of met vrienden, de batterijen weer opladen. Bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, waarin we van knooppunt naar knooppunt rijden. Zo hebben we het Heuvelland gedaan, dat is me bijgebleven. Net zoals die ene avond waarop ik iets te hevig in de Picon met witte wijn gevlogen ben (lacht).”

“In eigen land valt er veel te beleven - en door mijn beperking heb ik daar misschien extra behoefte aan. Normaal gaat mijn hoorapparaat overdag nooit uit, en het geeft alle geluiden versterkt weer. Dat is vermoeiend, zeker als er ook nog eens storend achtergrondgeluid is. Ik moet me de hele dag inspannen om alles te begrijpen. Iemand belt, iemand anders stuurt een berichtje, ik moet ook nog mijn huishouden doen... Dan kan het soms te veel worden.”

“Mensen zien ook niet aan me dat ik niet goed hoor, dus ze spreken vaak te snel, articuleren niet duidelijk… Het zou fijn zijn als ze wat vaker aan me zouden vragen of ik alles goed begrepen heb. Als ik sta te luisteren naar de gids in een museum, ga ik dicht bij hem staan en kijk ik in zijn ogen. Dan waarschuw ik: ‘Ik ga veel in uw ogen kijken, maar denk niet dat ik verliefd op u ben!’ (lacht)”

Er zouden meer stille ruimtes mogen zijn voor slechthorende en dove mensen, net als voor mensen met autisme. In de horeca laat de akoestiek dikwijls te wensen over. En waarom nodigen musea niet wat meer slechthorende en dove mensen uit om hun audiogidsen en dergelijke te testen? Het geluid is vaak niet zo goed. Mensen doen hun best, hoor. Maar het zou nog beter zijn als ze ons wat meer onze mening zouden vragen.” 

 

Genoten van deze getuigenis?
Like en share ze dan zeker via onze Facebook- of LinkedInpagina.
 

Binnenkort lees je hier het verhaal van een volgende expert!

 

 

Geïnspireerd om mee te bouwen aan de volgende 20 jaar toegankelijk toerisme? 

 

Lees alles over Toegankelijk toerisme
Breid je kennis uit met een opleiding of gratis webinar

Maak werk van een toegankelijkheidslabel

Ontdek alle nuttige adressen van onze toegankelijkheidspartners

 

--- Terug naar boven ---