Toegankelijkheid

Wielertoeristen met handbike
Toegankelijk toerisme maakt onze regio aantrekkelijker voor meer mensen. We zorgen dat elke gast, elke bezoeker volop kan genieten van wat Vlaanderen te bieden heeft. Jong of minder jong, met of zonder een beperking.

Tips voor een toegankelijke vakantie of uitstap gezocht? Ga naar visitflanders.com/toegankelijkheid

Toegankelijkheid, een kwaliteitsaspect van inclusief toerisme

De toegankelijkheidswerking is een onderdeel van de dienst Kwaliteit, die verder ook inzet op familievriendelijkheid, jongeren, duurzaamheid, gastvrijheid, onderwijs en mobiliteit. Toerisme Vlaanderen is ervan overtuigd dat toegankelijkheid ten goede komt aan de kwaliteit van de bestemming en het product voor élke bezoeker. Want wij geloven dat wanneer ons toeristisch aanbod makkelijk bruikbaar is voor personen met een beperking, het ook comfortabeler wordt voor veel anderen. Bezoekers voelen zich meer welkom, vinden vlotter hun weg en genieten onbekommerd van het aanbod. Toeristische medewerkers moeten zich niet voortdurend in bochten wringen. Leveranciers, de poetsploeg,… iedereen kan efficiënter aan de slag.

Toerisme Vlaanderen ondersteunt de Vlaamse en Brusselse toeristische sector hierbij op verschillende manieren:

Publicaties

Ontdek goede voorbeelden, verzamel nieuwe ideeën of steek iets op over toegankelijkheid. Van "10 snelle tips" voor beginners tot dieper gravende uitleg voor gevorderden: je vindt het allemaal in dit overzicht van publicaties rond toegankelijk toerisme. Nuttig voor wie les volgt of werkt in het toerisme, in de bouw of in andere verwante sectoren.


Subsidies

Als vakantiemaker kun je in aanmerking komen voor subsidies. Voorwaarde is dat je plannen in één van deze categorieën passen:

De subsidies zijn verbonden aan criteria die enigszins verder gaan dan wat de wet voorschrijft. Logisch: het is de bedoeling dat je investeringen in toegankelijkheid ook echt renderen.


Vorming

Een goede kennis van zaken is nodig om juiste beslissingen te nemen. Je hebt concrete gegevens nodig, knowhow en deskundige contacten. Toerisme Vlaanderen biedt de vakantiemaker kennis op deze niveaus:

  • Onderzoek: marktonderzoek, bevraging van de sector, internationale tendensen, innovatie, …
  • Opleiding: workshops en cursussen overal in Vlaanderen
  • Nuttige adressen: gespecialiseerde diensten en bedrijven.
  • Webinar: herbekijk hier de webinar over toegankelijk toerisme voor de toeristische sector.

Naar boven

Promotie en communicatie

Is jouw toeristisch aanbod toegankelijk? Dan moet ook je doelpubliek daarvan op de hoogte zijn. Ontdek op deze pagina hoe Toerisme Vlaanderen jou daarin ondersteunt (promotie) en wat jij zelf kan doen (communicatie).

 


Vakantie met zorg

Een bijkomend aandachtspunt is 'Vakantie met zorg'. Wellicht krijg je als vakantiemaker wel eens een vraag over hulpmiddelen, medische zorg of persoonlijke assistentie. Toerisme Vlaanderen werkt samen met verschillende partners hierrond oplossingen uit. De reizigersmarkt wordt almaar ouder en diverser. In zowat elk gezelschap reist wel iemand mee met een (tijdelijke of permanente) beperking of specifieke noden. Met de nodige voorbereiding en een open ingesteldheid kan je daar als professioneel reisorganisator passend mee omgaan. Hoe verbeter je de toegankelijkheid van je gebouw en van je communicatie, hoe breng je de noden van je klant in kaart, waar vind je een oplossing voor deze vragen, hoe anticipeer je op mogelijke obstakels,… de rubriek "Reizen is voor iedereen" zet je op weg.


Klik op de afbeelding om meer te lezen over toegankelijkheidsbeleid van Toerisme Vlaanderen:

 Onderweg naar een toegankelijke vakantiebestemming

Naar boven