Toegankelijkheidscriteria

Grondplan van een toegankelijke ruimte.
Hoe maak je je vakantieverblijf, infokantoor of attractie toegankelijk voor iedereen? Lees hier meer over de criteria.

Voor alle publieke domeinen en gebouwen in Vlaanderen wordt de toekenning van een bouwvergunning gekoppeld aan criteria voor toegankelijkheid. In de Stedenbouwkundige Verordening wordt hoofdzakelijk gelet op elementen die op plan afleesbaar zijn, zoals voldoende brede gangen en deuren, correcte overbrugging van niveauverschillen, voldoende circulatieruimte in verschillende publieke ruimtes. De richtlijnen van deze verordening zijn ook voor toeristische infrastructuur van toepassing. Lees hierover meer op www.toegankelijkgebouw.be.

Toegankelijkheid heeft ook te maken met de afwerking: de inrichting van de ruimtes, de plaatsing van meubelen, materiaalkeuze, ... Daarom ontwikkelde Toerisme Vlaadneren een praktische bundel met richtlijnen om de toegankelijkheid van je onderneming te verhogen. Elke infofiche bespreekt één bepaald onderdeel van het gebouw, zoals het onthaal, het restaurant, het sanitair, … Verhelderende foto’s en tekeningen zorgen ervoor dat deze informatie nuttig is voor bouwheer, architect, aannemer en andere bouwpartners. Deze criteria vormen ook de basis voor subsidies.
Download hier het handboek met toegankelijkheidscriteria voor de toeristische sector.

Bekijk ook onze publicatie 'Maak jouw toeristische trekpleister voor iedereen de moeite waard (ook bezoekers met een beperking)'.