Sfeerbeeld rolstoelgebruikers aan tafel

Toegankelijkheidslabel

Vakantieverblijven, toeristische infokantoren, bezoekerscentra en meeting-infrastructuur in Vlaanderen kunnen een beschermd toegankelijkheidslabel behalen. Hoe je dit label te pakken krijgt, lees je hier.

Kwaliteit in één oogopslag

Het voordeel van een betrouwbaar toegankelijkheidslabel is dat je in één oogopslag kunt tonen waaraan de klant zich mag verwachten. Voor veel toeristen, zowel vakantiegangers als professionele bezoekers, is zulke informatie belangrijk om met een gerust hart een vakantie te boeken of aan een congres deel te nemen. Maar ook andere bezoekers (en je eigen medewerkers) kunnen zich comfortabeler bewegen in een goed toegankelijk gebouw.

Belangrijk is wel dat het label een zekere garantie biedt. Daarom wordt het enkel toegekend na opmetingen ter plaatse. De resultaten verschijnen op de website www.toevla.be. Een speciaal hiervoor opgerichte labelcommissie, met vertegenwoordigers van de handicapbeweging en van de toeristische sector, beslist uiteindelijk welk label aan een gebouw wordt toegekend of welke voorwaarden eerst nog vervuld moeten worden. 

Label in 2 niveaus

Het label A+ betekent dat het gebouw positief (+) scoort op de essentiële onderdelen (*). Het voldoet aan strenge toegankelijkheidsnormen en is op comfortabele en zelfstandige wijze toegankelijk.

 

 

a + labelHet label A betekent dat we het gebouw als basistoegankelijk beschouwen. Voor de meeste mensen met een beperkte mobiliteit is dit bruikbaar, maar mogelijk is extra inspanning of een helper nodig.

 

 

Op dezelfde manier is ook het label voor meeting- en congresinfrastructuur (M-label) ontwikkeld. Voorlopig hebben we voldoende aan twee niveaus (M en M+), maar we kijken nu al uit naar de dag dat we ons eerste M++-label mogen uitreiken. Lees meer over het M-label.

 M, M+ en M++

Hoe aanvragen?

De kosten voor het labelonderzoek worden gedragen door Toerisme Vlaanderen, op voorwaarde dat het onderzoek via Toerisme Vlaanderen aangevraagd is. De screening en rapportering gebeuren dan weer door Inter Vlaanderen.

 

De eerste stap is het invullen van de oriënterende vragenlijst hieronder. Deze vragenlijst helpt ons om in te schatten of jouw gebouw al dan niet in aanmerking komt voor een screening. De ingevulde lijst mag je doormailen naar toegankelijk@toerismevlaanderen.be.

Bij een positief antwoord zal een medewerker van Inter Vlaanderen vervolgens contact opnemen om een geschikt moment af te spreken voor de screening ter plaatse. De resultaten van de screening worden eerst aan jou voorgesteld, daarna komt alles op de Toegankelijk Vlaanderen-website (www.toevla.be) en gaat het dossier naar de labelcommissie, die twee keer per jaar samenkomt. De criteria van Toerisme Vlaanderen voor een toegankelijk gebouw of een toegankelijke ruimte zijn speciaal voor de toeristische sector omgezet in handige technische fiches. Voor elk onderdeel - parkeerplaats, toilet, trap, keuken, tentoonstellingsruimte - is er een fiche met uitleg in woord en beeld.

Vragenlijst toegankelijke logies

Vragenlijst terreingerelateerde logies

 

Promotie

De vakantieverblijven met A en A+ label krijgen een plaats in de brochure "All In: Toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel" (ook beschikbaar in het Frans en het Engels). Je krijgt bovendien ook een bordje voor aan de ingang van je gebouw.

Vraag gratis een brochure via toegankelijk@toerismevlaanderen.be.

Je vindt een overzicht van houders van dit label op onze consumentenwebsite www.visitflanders.com/toegankelijkheid