Inspirerende initiatieven voor toegankelijkheid: Zo behaalde vakantiehuis Het Witte ZandPat toegankelijkheidslabel A+

Het Witte ZandPat is een vakantiewoning voor 10 personen in Dessel. Uitbaters Pat en Katrien toverden een voormalige rundveehouderij om tot een gedroomd vakantiehuis voor iedereen, inclusief een kamer voor rolstoelgebruikers of mensen die niet goed te been zijn. Pat legt uit waarom en hoe hij het toegankelijkheidslabel A+ behaalde.

Pat en Katrien met hun gezin

Vakantiehuis Het Witte Zandpat is nog maar een half jaar geopend voor gasten. De 2 jaren voordien kwam je Pat er bijna elke avond tegen. Niet om te ontspannen, maar om zelf te verbouwen. Daarbij hield hij rekening met alle toegankelijkheidsrichtlijnen voor mensen met een fysieke beperking.

Pat: “Iedereen heeft recht op vakantie. Dus was het voor mij vanzelfsprekend om deze woning toegankelijk te maken. En als ik ergens voor ga, dan is het alles of niets. Ik was dus heel duidelijk in mijn gesprekken met onder andere Toegankelijk Toerisme. Ik mikte meteen op een vijfsterrenbeoordeling en op het hoogste toegankelijkheidslabel.”

 

 Op eigen houtje

Pat financierde de aanpassingen zelf en voerde ze ook grotendeels zelf uit. “Ik ging wel op zoek naar subsidiemogelijkheden”, vertelt Pat. “Maar informatie daarover is niet zo gemakkelijk te vinden en ik leek niet in aanmerking te komen. Dat heeft mij niet tegengehouden, maar ik wil de overheden toch oproepen om meer te doen en zo vakanties mogelijk te maken voor meer mensen.”

“Baseer je voor de gang niet op de breedte van een rolstoel. Hou rekening met de draaicirkel.”

Toegankelijke badkamer in ZandpatIn Het Witte ZandPat is de volledige gelijkvloerse verdieping toegankelijk gemaakt. Dat betekent: één toegankelijke slaapkamer met veel ruimte, een bed op rolstoelhoogte en lage kasten. De toegankelijke badkamer heeft een inloopdouche met stoeltje, 2 onderrijdbare wastafels en een toilet met steunbeugels. Bovendien kan je de spiegels kantelen zodat je jezelf goed ziet vanuit een rolstoel. En er is een afstandsbediening om de verlichting van de wastafels feller of zachter te zetten.

Alle deuren op het gelijkvloers zijn schuifdeuren. De gang die alle ruimtes met elkaar verbindt, is anderhalve meter breed. “Dat is een goede tip voor andere uitbaters die willen werken rond toegankelijkheid”, vertelt Pat. “Baseer je voor de gang niet op de breedte van een rolstoel. Je moet ook de draaicirkel incalculeren zodat je een kamer vlot kan inrijden.”

 

Ideaal voor gemengde groepen

Toegankelijke slaapkamer in ZandpatIn de toegankelijke slaapkamer met kingsize bed is er plaats voor één rolstoelgebruiker met een begeleider of partner, of voor 2 personen die slecht te been zijn. De kamers op de bovenverdieping zijn niet toegankelijk. Maar dat is geen enkel probleem als je met een gemengde groep van koppels of vrienden komt logeren.

Voor zulke groepen is de woning eigenlijk het best geschikt. Het enige niet-toegankelijke onderdeel van het gelijkvloers is het fornuis. Dat is wat te hoog voor rolstoelgebruikers. Pat: “Omdat dit een vakantiehuis is, en geen permanente verblijfplaats, was dat fornuis geen belemmering om het label A+ te behalen. Laat maar lekker voor je koken als je hier als rolstoelgebruiker op vakantie komt.” (lacht)

 

Advies van Toerisme Vlaanderen en Inter

Om het toegankelijkheidslabel A+ te behalen, werkte Pat samen met Toerisme Vlaanderen en Inter. “De toegankelijkheidsdeskundigen van Toerisme Vlaanderen kwamen eerst op bezoek”, vertelt Pat. “Zij gaven me alle richtlijnen waarmee ik rekening moest houden om het label in de wacht te slepen.”

“De samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Inter liep heel vlot.”

“Daarna kwam Inter het gebouw screenen. Van hen kreeg ik feedback over kleine verbeteringen die nog moesten gebeuren. Die samenwerking verliep supervlot. Na hun bezoek stuurde ik foto’s door van de uitgevoerde aanpassingen.

Naast deze officiële instanties vroeg Pat advies aan zijn omgeving. Pat: “Vrienden van me zitten in een rolstoel. Natuurlijk heb ik hen gevraagd om hier ook eens te komen kijken en feedback te geven. Dat raad ik collega-uitbaters ook aan. Daarnaast hoop ik nog meer feedback te krijgen van toekomstige gasten van de vakantiewoning.”

 

Toegankelijke activiteiten via de gemeente

“Ik ga een fietsenhok uitrusten met stopcontacten voor elektrische fietsen.”

Pat ging ook bij de gemeente informeren naar toegankelijke activiteiten in de buurt. En dat leverde op. Hij ontdekte zo CrazyIdee vzw, een organisatie die toegankelijke activiteiten op het water organiseert in Mol. “Daarnaast is wandeling Het Pagadderpad toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen”, vervolgt Pat. “En de hele streek ligt bezaaid met fietsknooppuntroutes.”

“Dat is trouwens mijn volgende projectje”, besluit Pat. “Ik ben van plan om een fietsenhok in te richten en daar stopcontacten te voorzien. Zo kunnen gasten hun eigen fietsen veilig stallen én elektrische fietsen opladen.”

Ontdek hier alles over het toegankelijkheidslabel