Toerisme Transformeert: wat is dat nu eigenlijk?

De beleving van reizen verandert reizigers, plaatsen die ze bezoeken, mensen en lokale gemeenschappen die deze plekken ‘maken’ en bewonen. Toerisme is dus meer dan economie. Dat ‘meer’ willen we onderzoeken en vormgeven in het project ‘Toerisme Transformeert’, zonder daarbij het economische belang te vergeten.

Waarom moeten we nu met de transformerende kracht van toerisme bezig zijn? 

Onze wereld verandert. Ecologische, economische en maatschappelijke evoluties beïnvloeden het toerisme. Bovendien verandert ook de drijfveer van reizigers. Wij moeten ons afvragen hoe we omgaan met die ontwikkelingen:

  • Hoe kunnen we bezoekers de beleving bieden die ze verwachten en tegelijkertijd de leefbaarheid van onze bestemmingen beschermen en zelfs verbeteren?
  • Hoe kunnen toeristen, inwoners, lokale gemeenschappen en ondernemers maximaal de voordelen van toerisme ervaren?
  • Hoe dragen wij op de lange termijn bij aan een florerende toeristische bestemming (een bestemming waar het toerisme meerwaarde biedt voor zowel de toerist, de inwoners, de toeristische sector en de plek zelf).

Welke impact zal dit project hebben?

We zullen beter begrijpen hoe reizen betekenisvolle veranderingen meebrengt voor de mensen en de plek. Deze informatie moet leiden tot een toekomstbeeld voor toerisme in Vlaanderen met als doel bij te dragen aan een toekomstig toeristisch beleid in Vlaanderen.

Wat doen we? 

We voeren een open dialoog over de toekomst van toerisme met elkaar en experten.

Wat hebben we al gedaan en wat gaan we nog doen? 

  • Grootschalige luisteroefening ‘De kracht van reizen’ okt ’17 – jan ’18: Verzameling van meer dan 1 600 reisverhalen over hoe reizen het leven van mensen verandert. Om zo de transformerende kracht van reizen beter te begrijpen.
  • 1ste denktank (12/01) en Flanders Connection (30/01): Uitdiepen van het concept ‘florerende bestemming’ en nagaan hoe we een meerwaarde kunnen creëren voor alle stakeholders in de bestemming. Met expert Anna Pollock.
  • 2de denktank (26/03): Toelichten van dDe resultaten van de grootschalige luisteroefening en de transformerende kracht van het reizen toelichten. En nadenken over wat dit kan betekenen voor een beleving en een bestemming.
  • 3de denktank (17/04): Dieper ingaan op de baten en kosten zijn van toerisme voor de plaats, de inwoners, de werknemers en de ondernemers. En hoe we kunnen zorgen voor een maximale meerwaarde voor al deze stakeholders. Met concrete praktijkvoorbeelden van experts (Jan van der Borg en Stefaan Vandist).
  • 4de denktank (30/05): Dieper ingaan op welke samenwerkingsvormen en bijhorend leiderschap je nodig hebt om te evolueren naar een florerende bestemming. Met expert Gervase Bushe.
  • 5de denktank (14/06): Focus op de transitie naar een gezonde, eerlijk en duurzame samenleving. Alle verzamelde inhoud rond het toekomstbeeld wordt samengelegd er en is ruimte voor feedback, aanvullende ideeën, kritische bemerkingen, …
  • Schrijftweedaagse (10 en 11/09): Samen schrijven aan het toekomstbeeld voor toerisme. 

Tijdslijn Toerisme Transformeert

Wat kan jij doen?

Spreekt dit project je aan? Wil je graag betrokken worden in de inhoudelijke discussie? Schrijf je dan zeker in voor de schrijftweedaagse in september.