Toerisme voor Allen-subsidies 2012

sfeerbeeld jeugdherberg
Toerisme Vlaanderen investeert ruim 2,6 miljoen euro in 28 infrastructuurprojecten in het kader van Toerisme voor Allen. 26 van de 28 projecten zijn jeugdverblijven, de overige 2 zijn verblijven voor volwassenen. De subsidies Toerisme voor Allen moeten de kwaliteit en toegankelijkheid van erkende jeugdverblijven en vakantiecentra verbeteren en het aanbod van jeugdverblijven verhogen. Rode draad door tal van goedgekeurde dossiers is de aandacht voor duurzaamheid. Hieronder krijg je per provincie een overzicht van de goedgekeurde projecten van de tweede ronde 2012.

Klik op de provincies om de projecten te bekijken:


Oost-Vlaanderen 

Jeugdverblijf Gemeente Aard van de werken Subsidiesbedrag
JVC Prosperpolder Kieldrecht Moderniserings- brandveiligheids- en toegankelijkheidswerken met capaciteitsverhoging 131 114 euro
Chiro WIJ Sinaai Sinaai Brandveiligheidswerken 2 083 euro
Huize Windekind Schellebelle Moderniseringswerken 11 382 euro
Hostel Uppelink Gent Moderniserings- en brandveiligheidswerken 148 632 euro
KLJ Moorsel Moorsel Nieuwbouw 60 pers type A

108 905 euro

 

 

 

  

JVC Prosperpolder

Omdat het verblijf niet meer voldoet aan de hedendaagse normen van comfort, heeft de gemeente Beveren beslist om een grootschalig renovatieproject op poten te zetten, met respect voor het historisch waardevolle karakter van het gebouw. Het jeugdverblijf is een voormalig schoolgebouw met klooster en polyvalente ruimte in de kern van polderdorp Prosperpolder. Er zullen 86 personen kunnen overnachten in het nieuwe verblijf.

Subsidiebedrag: 131 114 euro


Chiro WIJ Sinaai

De Chirogroep vraagt subsidies aan om hun gebouw volledig brandveilig te maken.

Subsidiebedrag: 2 083 euro


Huize Windekind

De uitbaatster van Windekind wil het bivakhuis zo goed mogelijk isoleren. Zij zal de golfplaten op het dak vervangen door ecopanelen met isolatie en de enkele beglazing in de eetzaal en slaapkamer vervangen. Voorts vernieuwt de uitbaatster drie douchebakken en op vraag van de brandweer vervangt ze de enkelwandige mazouttank door een dubbelwandige.

Subsidiebedrag: 11 382 euro


Hostel Uppelink

Hostel Uppelink is gehuisvest in een historisch pand in het hartje van Gent, vlak naast de Korenlei. Vanwege het historisch karakter waren er beperkingen aan de inrichting. Zo moesten het originele loodglas, de hele buitenkant en de deurstijlen behouden blijven. De uitbater moest wel een noodtrap bijplaatsen opdat er voldoende vluchtwegen zijn in geval van brand. Hij doet extra moeite voor energiebesparende maatregelen zoals een condensatieketel en extra isolatie waar mogelijk.

Subsidiebedrag: 148 632 euro


KLJ Moorsel

KLJ Moorsel investeert in nieuwe lokale voor haar leden die de groep ook kan verhuren. Het nieuwbouwproject is een relatief klein gebouw in een rustige dorpskern waarin 61 mensen kunnen verblijven in een type A jeugdverblijf dat deel uitmaakt van een parochiaal centrum. Het zal alle schoolvakanties en weekends beschikbaar zijn voor verhuur. De vzw Parochiale Werken Moorsel zal het verblijf beheren.

Subsidiebedrag: 108 905 euro

Top


 

West-Vlaanderen

Jeugdverblijf Gemeente Aard van de werken Subsidiebedrag
Het Dorpshuis Haringe Haringe Moderniserings-, uitbreidings-, brandveiligheids- en toegankelijkheidswerken 276 962 euro
D'Oude Wagenmakerij Wulpen Nieuwbouw en moderniseringswerken 4 838 euro
Plokkershemen De Plokker & De Hoppe Watou Moderniserings-, brandveiligheids- en toegankelijkheidswerken 256 537 euro
Lakeside Paradise Knokke-Heist Nieuwbouw, brandveiligheids- en toegankelijkheidswerken 217 500 euro
Lokalen Sea Scouts Blankenberge Toegankelijkheidswerken 31 366 euro
Chat Botté De Haan Brandveiligheidswerken 8 624 euro

Het Dorpshuis Haringe

Het huidige verblijf wordt danig gerenoveerd zodat alle faciliteiten (keuken, eetruimte, daglokalen, …) op een en dezelfde locatie beschikbaar zijn. Voordien zorgde de doorgang langs buiten voor extra buurtlawaai. Er worden geen extra slaapplaatsen voorzien.

Subsidiebedrag: 276 962 euro


D'Oude Wagenmakerij

De uitbater van d’ Oude Wagenmakerij wil tegen de zomer 2015 zijn verblijf klaar hebben voor verhuur. Met de subsidie van dit jaar wil hij de binnendeuren en een keuken plaatsen en de binnenkoer overdekken.

Subsidiebedrag: 4 838 euro


Plokkershemen De Plokker & De Hoppe

Het Plokkersheem is een bestaand gebouw dat vroeger een verzorgingstehuis was. Op het vlak van Toegankelijkheid zijn hier al vele zaken in orde ( bijv. vlakke, licht hellende toegangspaden, brede deuren en toegankelijk sanitair). Het gebouw heeft bijna drie jaar leeg gestaan en heeft een serieuze opknapbeurt nodig: sanitair, keukens, elektriciteit, brandveiligheid, vloeren, daken, ramen en vensters worden aangepakt. Het Plokkersheem zijn in feite twee hemen naast elkaar, De Hoppe (20 personen) en De Plokker (40 personen) waarvoor de uitbater twee erkenningen vraagt. 

Subsidiebedrag: 256 537 euro


Lakeside Paradise

Lakeside Paradise wil een sportcentrum met hostel bouwen met 80 slaapplaatsen. Put De Cloedt is een grote vijver waar aan de ene kant een nieuwe woonwijk wordt gebouwd. Aan de andere zijde van het water komt Lakeside Paradise. De ene helft van het gebouw wordt het restaurant- en cafégedeelte. De andere helft wordt een hostel met tien kamers, vooral gericht op watersporters. Momenteel wordt net achter het verblijf een gloednieuw zwembad gebouwd en 100 meter verderop zal een cartingbaan uitgebaat worden.

Subsidiebedrag: 217 500 euro


Lokalen Sea Scouts

In deze tweede fase van hun nieuwbouwproject willen de Sea Scouts de toegangswegen aanleggen, een omheining installeren en twee poorten zetten. De grond moet hiervoor genivelleerd worden en voorzien van drainagebuizen. Toerisme Vlaanderen subsidieerde ook het nieuwbouwproject zelf (1e fase).

Subsidiebedrag: 31 366 euro


Chat Botté

Het project omvat het plaatsen en verankeren van bagagerekken, het plaatsen van een trap als nooduitgang en 4 nieuwe aangepaste buitendeuren. 

Subsidiebedrag: 8 624 euro

Top


 

Limburg

Jeugdverblijf Gemeente Aard van de werken Subsidiebedrag
Kamphuis De Start Maaseik Moderniseringswerken 16 969 euro
Heideven Peer Nieuwbouw type C met 88 pers. 227 007 euro
Sloerodoe Bocholt Moderniseringswerken 1 897 euro
Jeugdlokalen KLJ Nieuwrode Nieuwrode Nieuwbouw type A voor 75 pers. 63 368 euro
Heidebloem Langdorp Moderniseringswerken 4 113 euro
Langebosheem Langdorp Nieuwbouw type A voor 60 pers. 100 051 euro

Kamphuis De Start

Het dak van het kamphuis is dringend aan vernieuwing toe. Meteen zullen de drie kleine Velux-ramen vervangen worden door grotere exemplaren.

Subsidiebedrag: 16 969 euro


Heideven

Het huidige bivakhuis Heideven voldoet niet meer aan de brandveiligheidsnormen en is zodanig verouderd dat het niet meer veilig is. De uitbater wil het hele gebouw moderniseren en ook een nieuw kamphuis bouwen. Dat wordt een staalconstructie aangekleed met een houten buitenwand. De schuur naast het bivakhuis wil de uitbater ombouwen tot onthaal en verblijf van de conciërge. 

Subsidiebedrag: 227 007 euro


Sloerodoe

Het project omvat het renoveren van 3 toiletten inclusief scheidingswanden en milieuvriendelijke hangtoiletten.

Subsidiebedrag: 1 897 euro


Jeugdlokalen KLJ Nieuwrode

Ter vervanging van hun vorig jeugdverblijf wil de KLJ een nieuwbouw oprichten. Het wordt een jeugdverblijf van het type A met een maximale capaciteit van 75 slaapplaatsen, aangepast aan mindervaliden en gelegen in het centrum van Nieuwrode met voldoende (eigen) speelruimte van 2900m² gelegen aan een autoluwe weg.

Subsidiebedrag: 63 368 euro


Heidebloem

Het project omvat het renoveren van de aanwezige industrievloer met een nieuwe bovenlaag. 

Subsidiebedrag: 4 113 euro


Langebosheem

De vzw Langebosheem wil gaat een jeugdverblijf type A bouwen voor een 60-tal personen dat ook als jeugdverengingslokaal zal dienen. Het verblijf is volledig gelijkvloers en zou dus 100% toegankelijk gemaakt kunnen worden.

Subsidiebedrag: 100 051 euro

Top


 

 Antwerpen

Jeugdverblijf Gemeente Aard van de werken Subsidie
Orangerie Horst Schoten Moderniserings-, uitbreidings-, brandveiligheids- en toegankelijkheidswerken type C voor 75 pers.  145 143 euro
JVC Kamphuis Pax Lille Brandveiligheids-, moderniserings- en duurzaamheidswerken 4 302 euro
De Linde Retie Duurzaamheid (isolatie buitenschil conferentiezalen) 26 615 euro
Jeugdlokalen Scouts en Gidsen Heilig Kruis Mechelen Nieuwbouw type A voor 50 pers. 70 000 euro
Chiro- en vakantieheem Sint-Aubertus Brasschaat Brandveiligheids-, moderniserings- en duurzaamheidswerken 14 821 euro
Verblijf aan de Stroom Antwerpen Nieuwbouw type B voor 135 pers. 290 310 euro
Caernhoeve Zuid Essen Moderniserings-, brandveiligheids- en toegankelijkheidswerken (uitbreiding 28 slaapplaatsen ipv 16) 129 863 euro
Floreal camping Kempen Lichtaart Toegankelijkheidswerken 9 933 euro
Chiro Den Bijef Laakdal Nieuwbouw type A voor 105 pers. 160 000 euro

Orangerie Horst

Het project omvat de renovatie en uitbreiding van een bestaand, voorheen niet erkend jeugdverblijf tot een jeugdverblijf type C voor 75 personen dat volledig toegankelijk wordt. De subsidies zijn bestemd voor de dakbedekking, een volume-uitbreiding (trappenhal, toegankelijk sanitair, lift, lobby) en de renovatie van het sanitair en de keuken. Het verblijf is gelegen op het domein van het Kasteel van Horst dat de VZW Koraal sinds 1949 in bezit heeft en waar ook aan speelpleinwerking, vorming van monitoren en leerlingenbegeleiding wordt gedaan. 

Subsidiebedrag: 145 143 euro


JVC Kamphuis Pax

Het project omvat het vervangen en aanpassen van twee branddeuren, het vervangen van het plafond (PVC-lamellen) door een brandwerend spanplafond in de douche en toiletruimte en het isoleren van de buitenmuur.

Subsidiebedrag: 4 302 euro


De Linde

De geplande duurzaamheidswerken in dit erkend Toerisme-voor-Allenverblijf omvatten het isoleren en afwerken van de buitenmuren en het isoleren van de platte daken van de conferentiezalen en het isoleren van de vloer.

Subsidiebedrag: 26 615 euro


Jeugdlokaal Scouts en Gidsen Heilig Kruis

Scouts en Gidsen Heilig Kruis te Mechelen gaat een nieuw lokaal bouwen voor haar 120 leden, dat ook maximaal verhuurd zal worden als jeugdlokaal type A. Het gebouw met twee verdiepingen komt aan de straatkant, zodat er een buffer ontstaat tussen het speelterrein en het verkeer. De verhuur is gericht op groepen van maximum 50 personen. 

Subsidiebedrag: 70 000 euro


Chiro- en vakantieheem Sint-Aubertus

Men is dit verblijf al enkele jaren stelselmatig aan het renoveren. Op het programma staan deze keer: laatste renovatiefase van de keuken, vervangen van het verwarmingssysteem van de grote zaal en van de warmwaterproductie units, een brandmeldingssysteem, renovatie gasaansluiting en plaatsen van brandvertragende en vochtwerende plafonds in de doucheruimte en de technische ruimte.

Subsidiebedrag: 14 821 euro


Verblijf aan de stroom

Dit is een nieuwbouwproject met de dubbele functie jeugdverblijfcentrum – jeugdverenigingslokaal op grond van de parochie met een opstalrecht van 50 jaar. Er worden bedden voorzien zodat het verblijf als type B kan verhuurd worden voor 135 personen. De huidige jeugdverenigingslokalen worden niet meer verhuurd omdat ze in te slechte staat zijn, hoewel er nog steeds vraag naar verhuring is. Het verblijf heeft geen buren en ligt naast een speelbos (nieuw RUP-plan Parkgebied) en speelterrein en op 500 m. van een zwembad.

Subsidiebedrag: 290 310 euro


Caernhoeve Zuid

Het project is tweeledig en omvat werkzaamheden voor de herinrichting van een extra dagzaal maar ook de grondige verbouwing van het verblijf Caernhoeve Zuid dat volledig toegankelijk en brandveilig wordt gemaakt. 

Subsidiebedrag: 129 863 euro


Floreal Camping Kempen

De camping koopt een toegankelijke caravan aan die minstens het A-label zal behalen.

Subsidiebedrag: 9 933 euro


Chiro Den Bijef

Vlakbij Sportcentrum De Vloed heeft Chiro Den Bijef opstalrecht verkregen van de gemeente om een gloednieuw jeugdverblijf te bouwen dat ook zal dienen als Chiro lokaal. De Chiro zal extra maatregelen treffen voor duurzaamheid. Er komen regenwaterputten en een houten skeletbouw. De groep overweegt ook om verbruikspanelen te installeren die de verblijvende groepen tonen hoeveel energie ze al verbruikt hebben.

Subsidiebedrag: 160 000 euro

Top


 

Vlaams-Brabant en Brussel

Jeugdverblijf Gemeente Aard van de werken Subsidie
De Kluis Sint-Joris-Weert Brandveiligheids- en duurzaamheidswerken 8 236 euro
Chiro Klaas Steenhuffel Nieuwbouw type A voor 75 pers. en toegankelijkheidswerken 150 000 euro

De Kluis

Het project omvat de recuperatie van hemelwater om de energiekost voor de verblijvende groepen naar beneden te halen en de ecologische voetafdruk te verminderen.

Subsidiebedrag: 8 236 euro


Chiro Klaas

Het project betreft de bouw van nieuwe lokalen voor Chiro Klaas te Steenhuffel die verhuurd kunnen worden als type A jeugdverblijf voor 75 personen. Het huidige gebouw wordt afgebroken en vervangen. De nieuwbouw bestaat uit 10 lokalen voor verhuur, waarvan er 4 tot één grote zaal omgevormd kunnen worden, een keuken en 2 sanitaire blokken. Zes lokalen, keuken en sanitaire voorzieningen zijn toegankelijk voor andersvaliden. Het gebouw is zo ontworpen dat het helemaal zal opgaan in de omgeving omdat de Chiro opteerde voor een ondergrondse bouw. 

Subsidiebedrag: 150 000 euro

Top