#toerismehelpt: overige

Met #toerismehelpt verzamelen we tijdens de coronacrisis originele initiatieven van toeristische ondernemers. Hieronder vind je een overzicht terug van hartverwarmende initiatieven die vallen onder de categorie 'overige'.

inspirerende initiatieven

Hoe pak jij het aan? Ken je nog inspirerende voorbeelden? Heb je tips voor jouw collega's in de toeristische sector?


Laat het ons weten via Facebook of LinkedIn!

Muzikale adventskalender

Ook voor de artistieke sector zijn het moeilijke maanden. Om in contact te blijven met hun publiek, maakten componist Thomas Blondelle en pianist Liebrecht Vanbeckevoort een muzikale adventskalender onder de noemer musiCOVIDeo. Wie zich inschrijft, ontvangt dagelijks een link naar een online miniconcert van zo’n 5 à 10 minuten. En om mooi te eindigen, staat er op 25 december een kerstspecial op het programma. 


Covitesse 6 tegen eenzaamheid

Covitesse 6, een initiatief van de culturele sector in Gent, probeert eenzaamheid bij de Gentenaar tegen te gaan met telefoontjes, deur-aan-deurinterventies en online activiteiten. Ook de Gentse musea werken mee aan dit initiatief. Zij zullen de Sleepstraat omtoveren tot een ware kunststraat waarin meerdere werken komen te hangen in de vorm van een affiche. Dit moet de wandelingen van de Gentenaars een stuk aangenamer maken. Ten slotte wordt er ook geld ingezameld voor De Warmste Week.


ICC opent deuren voor daklozen

Vanaf 16 november kunnen daklozen voor dag- en avondopvang terecht in het Congrescentrum ICC in Gent. Hier zijn ze iedere weekdag welkom voor een lekkere tas soep, een warme maaltijd en een deugddoende douche. Er kunnen zelfs wasjes worden gedraaid. Voor het ICC, konden daklozen terecht in de inloopcentra in de Pannestraat en de oude Houtlei. Maar door de huidige coronamaatregelen was er nood aan een grotere locatie om de opvang coronaproof te laten verlopen. Een mooi gebaar van het congrescentrum. 


 Op avontuur in coronatijden 

Eind augustus trokken 10 jongeren tussen 16 en 18 jaar van Denderleeuw naar Herentals op kamp. Voor velen van hen was dat een eerste kampervaring. De jongeren groeiden sterk naar mekaar toe en kijken alvast uit naar het volgende kamp. Het project, genaamd #ontdekkingtroef-project Camping Quarantaine, kreeg de steun van Iedereen Verdient Vakantie en heeft als doel om mensen het vakantiegevoel te laten ervaren waar ze dit het minst verwachten. 


Mini piano-concertjes voor het goede doel

Gewezen burgemeester van Buggenhout Tom van Herreweghe vrolijkt de zware coronatijden op aan de hand van mini-pianoconcertjes. Die concertjes gaan online door via een livestream en zijn op die manier volledig coronaproof. De bedoeling is dat mensen via e-mail een verzoek aanvragen om bijvoorbeeld de zieke mensen een hart onder de riem te steken. Van Herreweghe speelt dit liedje vervolgens op de piano. Je kan de concertjes gratis meevolgen, maar wordt wel aangespoord om een gift te doen voor een goed doel. Welk goed doel, mag je volledig zelf kiezen.  


 Vertrek op dorpeltrekking 

#ontdekkingstroef, een initiatief van Iedereen Verdient Vakantie, heeft als doel om mensen het vakantiegevoel te laten ervaren waar ze dit het minst verwachten. Want het vakantiegevoel moet al beginnen als je op je dorpel vertrekt. Zo ontstonden de dorpeltrekkingen. Door de coronacrisis proberen steeds meer lokale organisaties het ontdekkingsgevoel aan te wakkeren bij mensen in de buurt. Belangrijk hierbij is dat je op stap gaat met je huisgenoten of met één (dezelfde) vriend. Zo organiseerde een organisatie een zoo door in de wijk dierentekeningen op de ramen te kleven. Op die manier worden mensen aangespoord om door deze wijken heen te wandelen en de regio op een andere manier te ontdekken. De initiatieven zijn eindeloos.