#toerismehelpt: toeristische attracties en musea

Met #toerismehelpt verzamelen we tijdens de coronacrisis originele initiatieven van toeristische ondernemers. Hieronder vind je een overzicht terug van hartverwarmende initiatieven van toeristische attracties en musea.

inspirerende initiatieven

Hoe pak jij het aan? Ken je nog inspirerende voorbeelden? Heb je tips voor jouw collega's in de toeristische sector?


Laat het ons weten via Facebook of LinkedIn!

Online gidsbeurt in Eperson d'Or 

Zoals heel veel andere toeristische ondernemers, mist ook museum Eperon d’Or haar bezoekers. Daarom nam gids Geert geïnteresseerden afgelopen zondag 22 november mee op een tocht door Eperon d’Or en de geschiedenis van de Izegemse borstelmakerij. De rondleiding was live te volgen via de Facebookpagina van het museum. Kijkers kregen zelfs de mogelijkheid om vragen te stellen. Een super initiatief. 


Bruegel komt opnieuw tot leven

Goed nieuws voor kunstliefhebbers: de meesterwerken van Bruegel komen opnieuw tot leven via een openluchttentoonstelling. In het centrum van Damme komen binnenkort namelijk panelen te hangen met schilderijen die via ‘Augmented Reality’ tot leven zullen komen. Door een QR-code te scannen, beginnen de figuren te bewegen en delen ze verschillende kunsthistorische weetjes met de bezoekers. De organisatoren hopen begin maart op te starten. Wij zijn alvast enthousiast over dit coronaveilig initiatief!


Lichtjesparade China Light 2020 

Zowel in Planckendael als in de Zoo van Antwerpen hoopt men ook dit jaar Chinees Nieuwjaar te kunnen vieren met de lichtjesparade China Light. In Planckendael koos men voor het thema Dino’s, in de Zoo van Antwerpen voor het thema Alice in Wonderland. De Chinese kunstenaars zijn alvast volop aan het werk om alles tijdig af te krijgen. Maar het blijft de vraag of dit ook zal kunnen doorgaan. Beide zoos benadrukken alvast dat het event perfect coronaproof is en hopen hiermee licht te brengen aan het einde van dit donkere jaar.


Halloween-soep van Plopsaland decor

Voor de nieuwe coronamaatregelen moet ook het pretpark Plopsaland de deuren sluiten. Dit jaar zal er dan ook geen Halloween gevierd worden. Zonde, aangezien het park honderden pompoenen had voorzien die als decor zouden dienen. De oplossing: het verwerken van de groenten tot minstens 1 000 liter soep. Voor het maken van de soep kreeg jeugdverblijf Merkenveld, dat samen met Plopsa dit initiatief opstartte, de hulp van verschillende organisaties. Die organisaties mochten uiteraard ook meegenieten van het eindresultaat. 


Art in Flanders voorziet online vergaderingen van culturele toets

Art in FlandersArt in Flanders biedt een alternatief om online vergaderen leuker te maken. Op www.vergadermetkunst.be staan ondertussen 52 schilderijen uit collecties van Vlaamse musea die als achtergrond bij een virtuele vergadering gebruikt kunnen worden. Met de actie #vergadermetkunst zet Art in Flanders de Vlaamse musea en hun schilderijen in de kijker. 


Oorlogsveteraan wandelt voor redding museum

Oorlogsveteraan zamelt geld in voor Talbot HouseGeorge Sutherland, een 98-jarige Poperingse Schot, wandelde van Lijssenthoek Military Cemetry, waar hij ooit werkte, naar het museum Talbot House. Talbot House werd tijdens WOI gebruikt door soldaten om even te ontspannen tussen alle veldslagen door. Daarna werd de club omgevormd tot een levend museum met overnachtingsmogelijkheid. Door de coronacrisis zag het museum haar inkomsten, gebaseerd op toegangstickets en overnachtingen, volledig wegvallen. Met zijn wandeling zamelde oorlogsveteraan George bijna 100 000 euro in.


Bloei reuzenaronskelk in livestream vanuit Plantentuin Meise

Plantentuin MeiseDe reuzenaronskelk in de Plantentuin van Meise staat op het punt om te bloeien. En dat is uitzonderlijk, want sinds 2008 is dit nog maar de tiende keer dat de bloem in bloei zal staan. Bovendien bloeit deze grootste bloem ter wereld ook maar 72u. De voorbije jaren trok dit fenomeen duizenden bezoekers. Doordat het Plantenpaleis gesloten is voor publiek, besloot de Plantentuin om de bloei uit te zenden via een livestream


Bakkerijmuseum Veurne zet online werking op poten 

Bakkerijmuseum VeurneHet Bakkerijmuseum Veurne zet zijn werking gewoon online verder. Op die manier proberen de medewerkers van het museum mensen ook tijdens deze periode te informeren en inspireren. Informeren doen ze aan de hand van online expo’s, filmpjes en lectuur over de bakkersstiel. Als inspiratie delen ze lekkere recepten, knutselideetjes en organiseren ze online workshops. 


Hooge Crater Museum laat kinderen virtueel gidsen over WOI

 Hooge Crater Museum laat kinderen gidsen over WOI

Een virtueel museumbezoek is vaak gericht naar volwassenen. Daar vond het Hooge Crater Museum een oplossing voor: de kinderen van de eigenaars zijn nu de gids. In korte filmpjes op hun Facebookpagina geven zij meer uitleg over verschillende onderdelen van het museum. Geschiedenis op een leuke en begrijpbare manier uitgelegd, voor en door kinderen.


M Leuven is digitaal te beleven

M Leuven is digitaal te beleven

Het Leuvense museum M doet er alles aan om mensen het museum thuis te laten beleven. In hun podcast ‘Klinkt als kunst’ laten ze luisteraars een kunstwerk beluisteren. Aan de hand van 360°-video’s is het ook mogelijk om een virtueel bezoek te brengen aan huidige (en oude) tentoonstellingen. Ze vergeten ook de kinderen niet. Iedere week plaatsen ze een nieuw kunstblaadje op de site, waarin kinderen boven 8 jaar aan de hand van opdrachten een kunstwerk leren kennen.


MIMA Museum zet crowdfundingactie op en toont zich solidair

MIMA Museum

Het Brusselse MIMA Museum zette een crowdfundingactie op om het voortbestaan van het museum te garanderen. In ruil voor hun bijdrage, ontvingen mensen een toegangsticket om later weer het museum te bezoeken. De campagne was een succes, waardoor het doel van € 15 000 tijdig werd behaald. Ze besloten de helft van al het extra ingezamelde geld aan het Sint-Pieterziekenhuis te doneren. 


Personeel stedelijk museum en infokantoor Aalst belt eenzamen op

Personeel stedelijk museum en infokantoor Aalst belt eenzamen en senioren op In normale tijden krijgen zowel het Stedelijk Museum 't Gasthuys als het toeristisch informatiekantoor van Visit Aalst heel wat bezoekers over de vloer. Maar de onthaalmedewerkers hebben nu een nieuwe functie gekregen. Ze bellen dagelijks ouderen en eenzamen op, om na te gaan hoe het met hen gesteld is en of ze hulp kunnen gebruiken.


Stay At Home Museum brengt Vlaamse Meesters naar huiskamer

Stay At Home Museum brengt Vlaamse Meesters naar huiskamer

Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent moest enkele weken geleden net als alle andere musea de deuren sluiten door de coronamaatregelen. Om de duizenden kunstliefhebbers van over de hele wereld niet in de kou te laten staan, slaan het MSK en Toerisme Vlaanderen de handen in mekaar. ‘Stay At Home Museum’ brengt de unieke tentoonstelling rond Van Eyck virtueel naar de huiskamer van de mensen


Hof van Busleyden breidt online aanbod uit

Hof van Busleyden breidt aanbod uit in coronatijden

Dat bezoekers ook gewoon zelf een museum in huis kunnen halen, bewijst het Hof van Busleyden. Het Mechelse stadsmuseum breidt haar online aanbod uit en maakt het gratis toegankelijk. Door digitale content aan te bieden, laat het Hof van Busleyden haar bezoekers niet alleen ontspannen maar ook bijleren. 


Zoo van Antwerpen voert renovaties uit

#toerismehelpt: Zoo van Antwerpen voert renovaties uit

Ook zonder bezoekers blijft ZOO Antwerpen draaien. De Antwerpse dierentuin maakt van de gelegenheid gebruik om enkele noodzakelijke renovaties (heraanleg wandelpaden, vernieuwing gebouwen, ...) uit te voeren. Intussen blijven de medewerkers in beurtrollen de dieren verzorgen, en daar kunnen ook de bezoekers virtueel van genieten.