Traject Toerisme Transformeert

De beleving van reizen verandert reizigers, plaatsen die ze bezoeken, mensen en lokale gemeenschappen die deze plekken ‘maken’ en bewonen. Toerisme is dus meer dan economie. Dat ‘meer’ willen we onderzoeken en vormgeven in het traject ‘Toerisme Transformeert'. Hoe kunnen we dat 'meer' stimuleren opdat alle betrokkenen binnen het toeristisch systeem hier maximaal voordeel uit halen? Nieuwe inzichten op dit vlak moeten richting aan het toekomstig toeristisch beleid in Vlaanderen geven.

Tijdslijn Toerisme Transformeert

Op deze pagina vind je meer informatie over

Laat je gegevens achter om op de hoogte te blijven van het traject Toerisme Transformeert

Denktanks

Toerisme verandert en daarom werken we aan een nieuw toekomstbeeld voor toerisme. Deze visie zal bijdragen aan het toekomstig toeristisch beleid in Vlaanderen. Een beleid dat we met de hele toeristische sector willen opbouwen en uitdenken. Wil jij hier deel van uitmaken en meedenken aan de toekomst? Kom dan zeker naar één van onze volgende denktanks: 

Derde denktank op 17 april in Mechelen, Hof van Busleyden

Tijdens de derde denktank op 17 april werd er ingezoomd op het thema 'De meer-en minderwaarde van het toerisme voor de bestemming'. Wat zijn de kosten en baten (of meerwaarde en minderwaarde) van toerisme voor de verschillende stakeholders? Wat voor de ene speler meerwaarde creëert, kan voor de andere een kost met zich meebrengen. 

Jan van der Borg, professor geografie en toerisme aan de KU Leuven, zocht met ons uit wat de kosten en baten van toerisme voor de verschillende stakeholders kunnen betekenen. Bekijk hier de presentatie.

Stefaan Vandist, trendwatcher en innovatie-expert, toonde aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden hoe we meerwaarde kunnen creëren voor meerdere stakeholders. En wat we hieruit leren voor het ‘florerend toeristisch Vlaanderen’. Bekijk hier zijn presentatie.

Alle foto's staan ook op de Flickr account van Toerisme Vlaanderen verzameld

 

Tweede denktank op 26 maart in Gent, Sint-Augustijnenklooster

Tijdens de tweede sessie op 26 maart doken we met alle deelnemers in de resultaten van het grootschalig luisteronderzoek. De 1 600 verzamelde vakantieverhalen met een betekenisvolle impact gaven heel wat inzichten, die kun je hier bekijken.  Daarnaast kwamen ook uitgebreid inzichten uit de literatuur aan bod. En ook deze keer was er tijdens het interactieve deel van de dag heel wat enthousiasme tijdens het genereren van ideeën en voorstellen rond 'De kracht van reizen voor de toerist'.


Eerste denktank op 12 januari in Kemzeke, Verbeke Foundations

Tijdens de eerste sessie op 12 januari gingen we met een vijftigtal deelnemers dieper in op het concept ‘Flourishing destinations’ van Anna Pollock en voerden we gesprekken over de vraag 'Meer waarde voor meer stakeholders. Hoe pakken we dit aan?'. Bekijk alle foto's en raadpleeg de presentaties van Anna Pollock en Greet Vandenrijt & Vincent Nijs.

 

Grootschalige luisteroefening: 1 600 verhalen

Om de transformerende kracht van reizen beter te begrijpen, wilden we duizend reizigers laten vertellen over hoe reizen hun leven verandert. Ruim 20 studenten van de Master Toerisme engageerden zich voor meer dan 500 gesprekken. Ook medewerkers van Toerisme Vlaanderen verzamelden verhalen in zowel persoonlijke gesprekken als groepsconversaties. Op dit moment is het luisteronderzoek afgesloten en tellen we meer dan 1 600 vakantieverhalen! De eerste inzichten kun je hier ontdekken.

Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, deelde ook zijn betekenisvol vakantiemoment:
 

Bekijk andere vakantieverhalen op het Toerisme Vlaanderen YouTube kanaal.

 

Herbeleef de inspiratiedag van 3 oktober 2017

  • Peter De Wilde opende de dag tijdens een gesprek met Griet Bouwen. Hierin vertelde hij waar het thema ‘de transformerende kracht’ vandaan komt en deelde zijn persoonlijke invulling hiervan. 
  • Tijdens de voormiddag gingen we onder begeleiding van Chené Swart en Griet Bouwen met elkaar in gesprek rond de kracht van reizen. Bekijk alle foto's
  • In de namiddag daagde Anna Pollock ons uit om op een andere manier te kijken naar de impact en de rol van toerisme in een snel veranderende wereld. De presentatie kun je onderaan de pagina bekijken.
  • Daarna kwamen de volgende stappen in dit traject aan bod en kregen we van jullie waardevolle input om dit traject verder vorm te geven.

 

Andere initiatieven 

‘Werken aan toerisme van morgen’: een inspirerende workshop voor Toerisme Oost-Vlaanderen

Naast de terugkerende denktanks waarbij we samen met toeristische partners dieper ingaan op een bepaald topic, is het ook mogelijk om een mini 3 oktober aan te vragen. Daarbij wordt er op organisatieniveau een inspiratiedag georganiseerd met een talk en interactieve workshop.

Toerisme Oost-Vlaanderen nodigde samen met de gemeentes Sint-Laureins en Assenede 45 deelnemers uit. Een mix van bewoners, logiesuitbaters, gidsen, schepenen, landbouwers, plattelandsontwikkelaars, kleine middenstanders gingen in op die uitnodiging.

Naadloos aansluitend op het thema van de inspiratiedag, ‘Werken aan Toerisme van Morgen’, ging de dag van start met een talk van Anna Pollock over ‘Flourishing destinations’. Daarna werd het interactieve deel gestart met de vraag ‘Hoe maken we van het Krekengebied een florerende bestemming?’ Onder professionele begeleiding en verdeeld in groepen, bespraken de deelnemers ideeën en initiatieven voor de toekomst. Waar wil je als regio/gemeente en bedrijf over 5 jaar staan? En wat zijn de voorwaarden om deze droomscenario’s te vervullen?

Toerisme Oost-Vlaanderen gaat nu met deze voorstellen aan de slag. En zo zetten ze een stap in de richting van een bloeiende bestemming. In overleg met twee regio’s in Schotland en in Roemenië trachten ze dit thema ook transnationaal uit te werken.

 

Documentatie