Toeristen met een beperking

Beeld Koksijde op het water
Wie werk maakt van een toegankelijk aanbod verdient daar extra promotie voor. Vlaanderen wil immers een aangenaam vakantieland zijn voor iedereen. De Vlaamse vakantiemakers leverden al heel wat inspanningen om drempels weg te werken of te verminderen. De resultaten mogen gezien worden!

Toegankelijkheidslabel

Het Vlaams label voor toegankelijk toerisme zet vakantiemakers met oog voor toegankelijkheid in de picture. Het beschermd A- en A+-label vertelt in één oogopslag welk niveau van toegankelijkheid de vakantieganger mag verwachten. Toerisme Vlaanderen kent het toegankelijkheidslabel toe na een grondige objectieve controle. Het labelsysteem is een uniek systeem in Europa dat veel interesse opwekt in het buitenland. Het label is momenteel beschikbaar voor vakantieverblijven, toeristische infokantoren en bezoekerscentra. Lees hier hoe je dit toegankelijkheidslabel kunt behalen.

Toegankelijheidslabel (niveau A) duidt op een basistoegankelijk gebouw  Toegankelijkheidslabel (niveau A+) wijst op een comfortabel toegankelijk gebouw


Brochures

Wie aan de toegankelijkheidscriteria beantwoordt, krijgt heel wat promotie, onder meer via thematische brochures. Zo stelt Toerisme Vlaanderen toegankelijke vakantieverblijven voor in de brochure "All In - Toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel". Deze brochure is gratis beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Een volledig overzicht van de beschikbare titels, eveneens beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en/of Duits, vind je op www.toegankelijkreizen.be.


Info op maat

Naast de kant-en-klare informatie uit de brochures en de websites speelt ook de info op maat van de vakantieganger een belangrijke rol. Vakantiegangers uit binnen- of buitenland kunnen bij Toerisme Vlaanderen terecht om hun praktische vragen op het vlak van toegankelijkheid te bespreken. Ook als vakantiemaker kun je op deze gratis dienst terugvallen. Neem hiervoor contact op met de dienst Toegankelijkheid van Toerisme Vlaanderen.


Awards

Vakantiemakers met oog voor toegankelijkheid maken extra kans op een Toerisme Vlaanderen Award. Jaarlijks reikt Toerisme Vlaanderen een reeks prijzen uit aan personen en organisaties die het toerisme in Vlaanderen op een hoger niveau tillen. Niet alleen in de categorie 'Maatschappelijk verantwoord ondernemerschap', maar bijvoorbeeld ook bij 'Innovatie' en 'Toeristische Productontwikkeling' duiken geregeld winnaars en nominaties op die toegankelijkheid als een sterke troef beschouwen.
Lees meer over de Toerisme Vlaanderen Awards.