Vlaanderen Fietsland

De voorbije jaren hebben we vanuit Toerisme Vlaanderen al veel geïnvesteerd en ontwikkeld op het vlak van wielrennen en recreatief fietsen. Vlaanderen staat vandaag de dag dan ook internationaal bekend als de bakermat van de koers en als een ideale bestemming voor fietsvakanties. Als agentschap willen we nog een stap verder gaan en een echt fietsland worden, voor alle soorten fietsers. Het thema ‘Vlaanderen Fietsland’ spreekt dan ook verschillende doelgroepen aan en is toegankelijk voor vele mensen. Het is een ideaal bindmiddel tussen de verschillende thema’s. Samen met de congreswerking en EventFlanders biedt het ook de mogelijkheid om congressen en events naar Vlaanderen te halen.

Navigeer snel naar de verschillende verhaallijnen en bijhorende projecten:


 

 

Vlaanderen Fietsland

VERHAALLIJNEN BINNEN HET THEMA 'VLAANDEREN FIETSLAND'

 

verhaallijn1

1. Cycling in Flanders

We hebben al een sterke reputatie als wielerland onder de fanatics en willen deze nog versterken om het wielrennen als katalysator in te zetten en zo het recreatieve fietsen te stimuleren. Met ‘Cycling in Flanders’ creëren we het kader waarbinnen iedereen zich kan ontpoppen tot een echte Flandrien. We stellen hierbij volgende twee doelstellingen voorop:

  • We ontwikkelen en promoten onze Vlaamse wielercultuur en het merk ‘Cycling in Flanders’ internationaal, met de Ronde van Vlaanderen als ons vlaggenschip. 
  • We zetten een state of the art wielerhub ‘De Ronde’ op in een erfgoedlocatie (pilootproject). Het centrum moet zich bevinden in de Vlaamse Ardennen en we betrekken hierbij lokale bewoners en de wielergemeenschap in Vlaanderen.

* Projecten binnen de verhaallijn 'Cycling in Flanders'

Oprichting state-of-the-art Centrum ‘De Ronde’ in Oudenaarde
Met het state-of-the-art Centrum ‘De Ronde’ richten we een nieuwe wielerhub op in Oudenaarde, het hart van de Vlaamse Ardennen, waar elke binnen- en buitenlandse wielerfan zijn hart kan ophalen. Het wordt een publiek-private samenwerking waarbij ook lokale bewoners, ondernemers en de wielergemeenschap nauw worden betrokken. Want de koers heeft een maatschappelijke meerwaarde. Als 

WK Wielrennen
Precies 100 jaar na het allereerste Wereldkampioenschap Wielrennen komt het evenement in 2021 ‘thuis’ in Vlaanderen, de bakermat van het wielrennen. Van 18 tot 26 september 2021 zullen alle disciplines van het wegwielrennen (elite wedstrijden op de weg voor mannen en vrouwen, de tijdritten en de U23- en juniorenwedstrijden) in Vlaanderen neerstrijken. Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven zijn de vier gaststeden.

Flandrien Challenge
De Flandrien Challenge is een sportieve uitdaging waarbij fietsers kunnen proberen om een echte Flandrien te worden door in 72 uur tijd de 59 Strava-segmenten over Vlaamse hellingen en kasseien af te leggen. Het is een wieleruitdaging waarbij de grenzen tussen de digitale en de reële wereld vervagen. De digitale Strava-segmenten zijn ook visueel aangebracht op het wegdek van tal van bergbeklimmingen en kasseiwegen op het parcours. Kortom: een unieke beleving van de populairste digitale applicatie voor fietsers.

 

verhaallijn2

2. Recreatief fietsen

We ontwikkelen en promoten recreatief fietsen als gezond en duurzaam vervoersmiddel om belevingen binnen de andere thema’s in Vlaanderen te kunnen verbinden en bezoeken.

  • We rolden de voorbije maanden 9 icoonfietsroutes uit herbekijken de landelijke fietsroutes in functie van het opzetten van iconische routes.
  • We bouwen het impulsproject ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ verder uit met de Provinciale Toeristische Organisaties. 
  • We verrijken de recreatieve fietsbeleving in Limburg, en bij uitbreiding gans Vlaanderen met spraakmakende ervaringen zoals ‘Fietsen door het water’.

* Projecten binnen de verhaallijn 'Recreatief Fietsen'

Uitrol icoonfietsroutes
Tussen oktober 2020 en juli 2021 rolden we 9 icoonfietsroutes uit in Vlaanderen. De 9 nieuwe Vlaamse icoonfietsroutes vervangen de LF-routes, die bijna 30 jaar geleden gerealiseerd werden op initiatief van de fietsersgemeenschap. Allemaal liggen ze integraal op het fietsknooppuntennetwerk en is hun start- en eindpunt vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Lees meer over dit project.

Benieuwd naar meer?

Wil je meer weten over het thema ‘Vlaanderen Fietsland’ en onze plannen? Bekijk dan zeker onderstaande documentaire. 
 
 

Ben je een gepassioneerde toeristische ondernemer of organisatie en wil je graag met ons samenwerken rond dit thema?

Contacteer de themaverantwoordelijke ‘Vlaanderen Fietsland’ via dries.verclyte@toerismevlaanderen.be