Voor ondernemers

afbeelding duurzaam

Groene Sleutel

Vlaanderen heeft sinds 2007 een ecolabel voor toeristische bedrijven: de Groene Sleutel. Toeristische bedrijven die zuinig omspringen met energie en water, aan afvalpreventie en -sortering doen, en werknemers én bezoekers aanzetten tot een zo milieubewust mogelijk gedrag, kunnen het ecolabel ‘Groene Sleutel’ in de wacht slepen. Een ecolabel is een vrijwillig beleidsinstrument dat de toeristische sector moet aanzetten om meer zorg te dragen voor het milieu.

Meer informatie op www.groenesleutel.be

Toegankelijkheidslabel

Vakantieverblijven, toeristische infokantoren en bezoekerscentra in Vlaanderen kunnen een beschermd toegankelijkheidslabel behalen. Het voordeel van een betrouwbaar toegankelijkheidslabel is dat je de klant in één oogopslag kunt tonen waaraan hij zich mag verwachten. Voor veel vakantiegangers, vooral rolstoelgebruikers, is deze informatie belangrijk om met een gerust hart een vakantie te boeken. Bedrijven die hun verblijf toegankelijk willen maken kunnen bij ons van een ondersteunende subsidie genieten. 

Publicaties en tools

KOALA: KlimaatzOrg en -Advies voor toeristische Logies en Attracties

De Vlaamse overheid lanceerde in september 2015 een gratis begeleidingstraject voor toeristische ondernemingen om de CO2-uistoot van hun zaak te verlagen. Dit traject is afgesloten.

Bekijk het eindrapport van het KOALA-project